Your Pet, Our Passion.
kitten in rode deken

Een kitten kopen bij een fokker

Leestijd: 8 min

Wie een kitten wil kopen, moet aan veel zaken denken! Het begint al met de vraag waar je een betrouwbare fokker vindt. En als je een fokker gevonden hebt, welke vragen moet je dan stellen? Purina helpt je op de goede weg. In dit artikel vind je handige checklist om je alle informatie te geven die je nodig hebt. 

Als je een kitten met stamboom wilt kopen van een fokker, oftewel cattery, moet je talrijke factoren in overweging nemen. Nog voor je begint te zoeken, moet je er zeker van zijn dat je genoeg tijd kunt besteden aan je nieuwe kitten, om hem te laten opgroeien tot een prachtige volwassen kat. 

Voor degenen die serieus overwegen om een ​​kitten bij een fokker te kopen, hebben we dit overzicht gemaakt om je door het hele proces te begeleiden, zodat je een gezonde en gelukkige kitten vindt waarmee je vele jaren plezier kunt beleven. 

Checklist voor de aanschaf van een kitten 

Voor je concrete plannen begint te maken voor de aanschaf van een kitten, moet je je persoonlijke situatie onder de loep nemen. Stel jezelf de volgende vragen: 

 • Ben ik klaar voor een kat? 
 • Ben ik bereid de kosten te dragen? Denk aan dierenartskosten, bijvoorbeeld voor de sterilisatie/castratie en de inentingen. Als je kiest voor een langharig ras, kan er een prijskaartje aan de verzorging hangen. Daarnaast zijn er nog de dagelijkse kosten, zoals voeding en kattenbakvulling. 
 • Past een kat bij jouw levenswijze? Denk daarbij aan je werkuren en je thuisomgeving. Als je lange dagen werkt, is er dan iemand thuis om voor je kat te zorgen? 
 • Kun je een heel kattenleven lang voor de kat blijven zorgen? Een binnenkat wordt gemiddeld 13 tot 17 jaar oud. Ben je bereid voor zo'n lange tijd een verbintenis aan te gaan? 

Je antwoord op alle bovenstaande vragen moet 'ja' luiden. Anders is het wellicht geen goede beslissing een kat in huis te halen. 

Welk kattenras past bij jou? 

Misschien weet je al heel goed welk kattenras je wilt, maar het kan ook zijn dat je maar niet kunt kiezen. Niet verwonderlijk, want er zijn zoveel prachtige katten! Elk ras heeft zijn eigen kenmerken en verzorgingsbehoeften. Een paar goede vragen die je kunnen helpen bij je keuze:

 • Hoeveel tijd kun je iedere dag besteden aan de verzorging van de kat?  
 • Hoe vaak ben je huis? Sommige katten zijn zeer sociaal en hebben veel gezelschap nodig, terwijl andere rassen veel onafhankelijker zijn.
 • Heb je gezondheidsproblemen, zoals astma of een kattenallergie?
 • Woon je op het platteland of in de stad? Dat is belangrijk om te bepalen of je voor een buitenkat of het toch beter een binnenkat kunt kiezen. 
 • Hoe groot woon je? Sommige kattenrassen, zoals de Maine Coon, zijn grote katten en hebben veel ruimte nodig. 
 • Heb je andere huisdieren, zoals honden? Sommige katten worden van nature gemakkelijker vrienden met honden. Dus dat is iets waar je rekening moet mee houden. 

Als je er nog niet uit bent welk kattenras je moet kiezen, gebruik dan onze kattenraswijzer om het ras te vinden dat perfect bij je past. 

Hoe vind je een goede fokker? 

Er zijn verschillende manieren om een verantwoordelijke fokker of cattery te vinden. Als je al een specifiek ras voor ogen hebt, kun je op zoek gaan naar de rasvereniging van dat ras. Dat is vaak een goede manier om een betrouwbare fokker te vinden. Je kan ook zoeken op forums en Facebookgroepen, maar besef goed dat de informatie die je daar vindt, vaak niet onpartijdig is. 

Je kunt ook contact opnemen met je plaatselijke dierenarts om hem te vragen of hij betrouwbare fokkers in de regio kent. De kans is groot dat hij wel iemand kent, aangezien de kliniek ook verantwoordelijk is voor de eerste gezondheidscontroles en vaccinaties van de kittens.  

Welke vragen moet je stellen bij het kopen van een kitten? 

Als je een kitten koopt bij een gerenommeerde fokker, zou die bereid moeten zijn al jouw vragen te beantwoorden. Een goede fokker geeft om zijn kittens en wil er zeker van zijn dat ze naar een goed thuis gaan. Je moet de volgende vragen stellen:  

 • Kan ik de kitten zien samen met zijn moeder en de rest van het nest? 
 • Wat kun je me vertellen over de vader? Het is niet altijd mogelijk om de vader te zien, aangezien er vaak dekkaters ingezet worden. Daarom is het een goed idee te vragen naar informatie over de vader. 
 • Wanneer is de kitten geboren? 
 • Welke socialisatie heeft de kitten gekregen. Is hij vriendelijk? 
 • Is hij gezond? Is hij onderzocht door een dierenarts? 
 • Waar is de kitten geboren? 
 • Is de kitten grootgebracht bij zijn moeder? (Dat lijkt misschien voor de hand liggend, maar er zijn ook kittens die met de hand opgevoed worden). 
 • Welke inentingen heeft de kitten al gehad en wanneer moeten de herhalingsvaccinaties plaatsvinden? 
 • Is de kitten zindelijk? 

Wat kan je verwachten van een fokker? 

Een betrouwbare kattenfokker zal het aanbevolen fokbeleid volgen. Volgens de regels van erkende kattenverenigingen mogen kittens pas meegegeven worden aan hun nieuwe eigenaar als ze gezond zijn, minimaal 1kg wegen en tenminste 12 weken oud zijn. Dan hebben de kittens alle benodigde inentingen gehad en zijn ze volledig beschermd. Raskatten kunnen gevoelig zijn voor specifieke gezondheidsproblemen. Vraag daarom of de ouderdieren en kittens zijn getest op erfelijke aandoeningen of andere gezondheidsproblemen zoals FIV. Een erkende fokker moet aangeven welke erfelijke aandoeningen binnen het ras voorkomen en zorgdragen dat de moeder en het nest de benodigde inentingen en ontworming krijgen. Daarnaast moet de fokker ook informatie geven over de voeding, de huisvesting en de algemene verzorging van het dier.  

De door jou gekozen fokker moet je ook de kitten met de moeder en de rest van het nest laten bekijken en je moet de mogelijk hebben ze even vast te houden. Het is belangrijk dat je de moeder kunt zien, niet alleen om er zeker van te zijn dat je kitten van een gezonde moeder afstamt, maar ook om een idee te krijgen van de uiterlijke en innerlijke eigenschappen die hij geërfd kan hebben. Controleer ook of alle kittens heldere ogen hebben en sociaal zijn. Als ze ziekelijk of angstig lijken, is het geen goed idee om een kitten te kopen bij deze fokker. 

Wat krijg je mee van de fokker? 

Als je een raskat koopt, moet je ook gedetailleerde informatie over de stamboom en registratie van je kat ontvangen. Indien van toepassing kunnen er ook gezondheidscertificaten van de vader- en moederkat meegegeven worden. En sommige fokkers werken met een koopovereenkomst waarin bepaalde afspraken staan, bijvoorbeeld of je wel of niet mag fokken met de kat en of je de kat niet zomaar aan iemand anders mag doorverkopen. Daarnaast moeten ook de gegevens van de laatste ontworming, vlooienbehandeling en van de inentingen meegegeven worden. 

Het is ook een goed idee om te vragen welke kattenbakvulling er momenteel gebruikt wordt, zodat je diezelfde soort kunt blijven gebruiken tijdens de kattenbaktraining. Sommige fokkers zullen je op weg helpen door je wat vertrouwde kittenvoeding, kattenbakvulling en speeltjes mee te geven. Kortom, je krijgt alles mee om jou en je kitten een goede start te geven. 

Het is ook een goed idee om te vragen welke kattenbakvulling de fokker gebruikt, zodat je dit kunt blijven gebruiken tijdens de kattenbaktraining van jouw kitten. Sommige fokkers zullen je een verzorgingspakket met wat vertrouwde kittenvoeding, kattenbakvulling en een speeltje meegeven. Alles om jou en je kitten een goede start te geven.  

Een langdurige relatie met de fokker

Iedere fokker zal graag willen weten hoe het met de kittens gaat naarmate ze opgroeien. De fokker moet je zijn contactgegevens geven en zeggen dat je altijd contact kunt opnemen als je vragen of een probleem hebt.

Als er ooit een moment komt dat je niet meer voor je kat kunt zorgen, neem dan eerst contact op met de fokker. De kans is groot dat hij bereid is de kat weer terug te nemen. 

Wanneer moet je je zorgen maken over een fokker? 

In een ideale wereld zouden er geen slechte fokkers zijn, maar helaas heeft niet iedereen goede intenties. Gerenommeerde fokkers zullen graag bereid zijn je thuis te verwelkomen om naar hun kittens te komen kijken. Als deze mogelijkheid je niet wordt geboden of het bezoek telkens wordt uitgesteld of als de fokker voorstelt dat jullie elders afspreken, of de kitten naar jou toe wil brengen, wees dan op je hoede. Een betrouwbare fokker zal met enthousiasme en liefde spreken over zijn ras en zal geïnteresseerd zijn in hoe jij voor je kat zal zorgen. Wees op je hoede voor fokkers die zich daarvoor niet lijken te interesseren en niet echt in gesprek met je willen gaan of jouw vragen niet beantwoorden. 

Het is belangrijk dat je nooit online een kitten koopt zonder eerst in thuissituatie te gaan bekijken om te zien hoe hij opgroeit en hoe gezond de moederkat en de andere kittens uit het nest zijn. 

Als je wel een kat wilt, maar geen tijd kunt investeren in het opvoeden van een kitten, overweeg dan een volwassen kat te adopteren. In Nederlandse asiels wachten veel lieve katten op een warm thuis. Lees ons artikel over kat adoptie voor meer informatie.