Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.

Manx

De Manx lijkt qua type sterk op de Britse Korthaar, met als duidelijke uitzondering de staart. Het lichaam is compact en stevig, met een brede borstkas en korte rug. De stuit is afgerond en moet hoger zijn dan de schouders. De benen zijn kort en krachtig, de achterpoten zijn iets langer dan de voorpoten. Showkatten mogen absoluut geen staart hebben en de stuit moet altijd volledig rond zijn, maar stompjes van verschillende lengte zijn toegestaan voor fokkatten of huisdieren. De vacht van de Manx kat heeft een dubbele opbouw met een korte ondervacht en een iets langere bovenvacht. Alle combinaties van kleuren en patronen komen voor, met uitzondering van het patroon van het Siamese kattenras.

Wat je moet weten over dit ras
  • Speelse, nieuwsgierige kat
  • Sociale, aanhankelijke kat
  • Stille kat
  • Grote, stoere kat
  • Moet wekelijks verzorgd worden
  • Beperkte buitenruimte nodig
  • Een echte gezinskat

Persoonlijkheid

Het Manx kattenras is van nature zachtaardig en liefdevol. Ze houden van een knuffel en passen zich vlot aan het gezinsleven aan.

Oorsprong

Land van herkomst: Groot-Brittannië

De staartloze Manx kat is al honderden jaren bekend op het eiland Man, en er zijn verschillende mythes rond de exacte oorsprong. Men beweert zelfs dat Noah de deur van de Ark te snel heeft gesloten en de staart zo heeft afgehakt. Een ander verhaal vertelt dat staartloze katten aan land zwommen vanaf de verwoeste wrakken van de Spaanse Armada in 1588. De afwezigheid van een staart is ongetwijfeld het gevolg van een genetische mutatie door inteelt onder de kleine populatie Britse korthaarkatten op het eiland. De typische Manx kat heeft een kleine holte waar de staart zou zijn, maar er bestaan ook Manx-katten met reststaarten. Deze worden 'stumpies', 'stubbies' of 'longies' genoemd, afhankelijk van de lengte van de staart. Het mutante gen dat de staartloosheid veroorzaakt, kan ook verantwoordelijk zijn voor andere skeletvervormingen.

Op zoek naar een kat

Twee katten die op de bank zitten
Op zoek naar een kat
Is dit het juiste kattenras voor jou?
Alle katten hebben hun eigen unieke persoonlijkheid! Beantwoord de vragen en ontdek welke kattenrassen beter passen bij jouw voorkeuren en levensstijl.
Twee katten die op de bank liggen
Op zoek naar een kat
Denk je erover om een ​​kat te nemen?
Welk ras zou je willen? Kun je de uitdagingen van een speelse kitten aan, of zou een rustigere oudere kat beter bij je levensstijl passen?
Kat kijkt naar de eigenaar
Adoptie
Het kan heel goed voelen om een kat uit een dierenasiel te adopteren. Zo geef je een dier een tweede kans in het leven! Er zijn veel katten die wachten op een liefdevolle thuis. En wat zouden ze graag deel van jouw leven worden, maar wat kun je van het adoptieproces verwachten?