Evenwichtige en gezonde voeding

Uw hond een evenwichtig dieet en een goede voeding geven is uw verantwoordelijkheid. Het is daarom belangrijk dat u een bijzondere aandacht besteedt aan de kwaliteit en de versheid van de voeding die u hem geeft. Honden kunnen immers ook het slachtoffer zijn van voedselvergiftiging.

Dankzij de strenge controles inzake kwaliteitszorg en veiligheid die worden uitgevoerd tijdens het productieproces, komt het niettemin zeer zelden voor dat industrieel hondenvoer de oorzaak is van een ziekte. Het blijft wel aanbevolen dat u de vervaldatum controleert om een maximale versheid te garanderen. U kijkt altijd goed naar de vervaldatum van de voeding die u consumeert. Waarom zou u niet hetzelfde doen voor uw hond?

De productie van hondenvoer wordt in elke fase van het proces zorgvuldig gecontroleerd, van de selectie van de basisingrediënten tot de opslag en de levering. De procedés, additieven, ingrediënten en de veiligheid van de producten zijn allemaal gereglementeerd door gedetailleerde protocollen en voorschriften van de Europese Unie.

Bereiding

Het gereglementeerde en geautomatiseerde bereidingsproces vernietigt alle levende organismen die in de ingrediënten aanwezig zijn (bacteriën en schimmels): Conservenblikjes en zakjes worden onder druk gestoomd. De droge voeding wordt geëxtrudeerd (snelle kookwijze van een pasta onder hoge druk) of gekookt. De afgewerkte producten worden gescheiden van binnenkomende grondstoffen om kruisbesmetting te voorkomen.

Verpakking

De voedingsmiddelen in blik worden verzegeld om elke verdere aanraking met micro-organismen of blootstelling aan zuurstof te vermijden, zodat ze niet kunnen bederven. Door de gelakte wanden van het blik en het aluminium van de zakjes wordt elke interactie tussen het voedingsmiddel en het metaal vermeden. Beschadigde dozen vormen een gevaar, want de veiligheidszegel is verbroken: let op dozen en zakjes die opgeblazen zijn. Droge voedingsmiddelen blijven meerdere maanden vers, omdat de bacteriën niet kunnen groeien en de voeding aantasten wanneer het schimmelniveau laag is. De verpakking van droge voeding en de vetlaag van de koekjes voorkomen dat schimmel en zuurstof de kop opsteken die ervoor zouden kunnen zorgen dat de voeding tijdens de opslag slecht wordt. Bewaar na het openen de bedekte droge voeding op een koele en droge plaats. Bewaar geen vochtige droge voeding, want dan zou er schimmel kunnen verschijnen en dat zou de gezondheid van uw huisdier kunnen aantasten.

Selectie en kwaliteit van de ingrediënten

Elk ingrediënt dat gebruikt wordt in de vervaardiging van industriële voeding moet vergezeld zijn van een technische fiche die leveranciers oplegt om bepaalde vastgelegde kwaliteitsniveaus na te leven. Leveranciers maken gebruik van gestandaardiseerde analysetechnieken die garant staan dat de ingrediënten in overeenstemming zijn met de EU-regelgeving, dat er geen toxines of metalen in de voeding zitten en dat ten minste minimale veiligheidsniveaus worden nageleefd. En tegelijk moet ook de inhoud van een gepast nutritioneel niveau zijn. Dieren die zijn gevallen of bedorven granen zijn uitgesloten van het hondenvoer, evenals bepaalde organen zoals de hersenen, milt en het ruggenmerg. Omwille van kwaliteit worden de fabrieken bevoorraad met bevroren of gekoeld vlees. En alle gebruikte additieven moeten voldoen aan EU-regelgeving, maar ook hun veiligheid moet worden gecertificeerd.

Voedselveiligheid in huis

Opslag - Droge levensmiddelen moeten worden opgeslagen in een luchtdichte recipiënt die de smaak behoudt, de aroma's bewaart en hen beschermt tegen muggen. U kunt een portie droge voeding in de kom laten, want die zal niet bederven. Let toch op voor mieren en knaagdieren. Dek af en bewaar de dozen met voedsel in de koelkast om ze koel te bewaren. Laat ze ook niet buiten staan, want een vochtig voedingsmiddel bederft en trekt muggen aan.

Voeding - Plaats de kom van uw hond op een oppervlak dat makkelijk schoon te maken is, zoals een tegelvloer of tapijt. De kommen moet in metaal zijn (makkelijk schoon te maken), in keramiek (moeilijk omver te krijgen) of in kunststof (hoewel de hond daarop kan kauwen en in de sporen van de tanden ziektekiemen kunnen komen zitten).

Voedselveiligheid is een kwestie van goede voedingspraktijken, maar ook van hygiëne. Geef uw hond bijvoorbeeld geen beweging een uur vóór of na de maaltijd. Sommige honden eten hun voedsel te snel op en kunnen zich makkelijk verslikken. U kunt dit vermijden door de kom hoger te zetten en een droge voeding te kiezen die bestaat uit grotere stukken.