Alarmsignalen

Net als u kan uw hond jammer genoeg ook ziek worden. Hoewel voor elk ernstig probleem een bezoek aan de dierenarts nodig is, is het toch mogelijk om kleine infecties, zoals teken en vlooien, thuis te behandelen. Waarschuwingssignalen leren herkennen en weten wat u kunt doen, kunnen zeer nuttig zijn om de juiste beslissingen en doeltreffende maatregelen te nemen voor het geval uw hond ziek wordt.  

Het is niet altijd gemakkelijk om een ziekte op te sporen bij uw hond en u moet alert zijn voor een hele reeks aanwijzingen die op de aanwezigheid van een potentieel probleem kunnen wijzen. Als u iets heel abnormaals opmerkt, wat het ook is, vertrouw dan niet op boeken of websites om een diagnose te stellen. Neem onmiddellijk contact op met uw dierenarts.

Symptomen die uw aandacht vereisen:

  • Diarree: Als uw hond gedurende meer dan 48 uur permanent constipatie of diarree vertoont, neem dan contact op met uw dierenarts en neem, indien mogelijk, een staal van de stoelgang mee.
  • Herhaaldelijk overgeven, oprispingen, hoesten of niezen: Let op ongemakken die maar niet weggaan of duidelijke verstikkingsgevoelens wanneer de hond eet. Braken kan wijzen op een allergie of een ernstigere infectie, vooral bij oudere honden.
  • Langer dan 24 uur weigeren om te eten: Om heel wat verschillende redenen kan het zijn dat uw hond soms heel onregelmatig begint te eten. Maar als uw hond langer dan een dag weigert te eten, raadpleeg dan uw dierenarts.
  • Abnormale dorst of overmatig plassen: Een abnormale dorst en vaak plassen zijn vaak typische symptomen die duiden op een ziekte.
  • Gezwollen of rood tandvlees. Gezwollen of rood tandvlees wijzen op een aandoening van het tandvlees, vooral als de hond een slecht riekende adem heeft. In ernstige gevallen kan de hond zijn tanden verliezen, voedsel uit zijn mond laten vallen en vermageren omdat hij het moeilijk heeft om te eten.
  • Moeilijk plassen: let op als uw hond kreunt bij het plassen, hij zijn rug gebogen houdt of u bloed in de urine opmerkt.
  • Lopende ogen of neus: niezen, hijgen, lopende ogen of neus en andere typische symptomen van een griepachtig ziektebeeld kunnen duiden op aandoeningen van de luchtwegen, zoals ademnood of kortademigheid.
  • Jeuk en irritatie van de huid: aan de huid is meestal goed te zien hoe het met de gezondheid is gesteld. De huid moet zacht, roze of zwart zijn. Permanente jeuk of eczeem kunnen tekenen zijn van een allergische reactie op met name vlooienbeten.
  • Geleidelijke gewichtsevolutie: wees aandachtig als uw hond over een periode van twee tot vier weken geleidelijk gewicht begint te verliezen, of als hij steeds meer gewicht begint te verliezen over een langere periode. Een plotselinge gewichtstoename kan ook een ziekte verbergen.
  • Lusteloosheid en algemene vermoeidheid - of gewoon er niet goed uitzien: als om wat voor reden dan ook uw hond niet zo gezond of levendig als normaal is, is het het beste om zijn toestand wat beter in het oog te houden. Net als mensen kunnen honden de indruk geven dat ze zich slecht voelen, en ook al is er blijkbaar niets wat deze toestand kan verklaren, toch is het beter om een dierenarts te raadplegen als de symptomen aanhouden.