Verzorging van oudere honden

Zelfs als uw hond tekenen van verzwakking begint te vertonen, is hij toch ook altijd nog verstandiger. Een regelmatige controle bij de dierenarts, dagelijkse verzorging en een gepaste voeding helpen uw ouder wordende metgezel te genieten van een leven vol geluk en gezondheid.

Maar u moet ook de werkelijkheid onder ogen zien: uw hond wordt ouder en zijn fysieke conditie zal met de jaren verslechteren. De belangrijke mechanismen van het lichaam die in normale tijden perfect werken, kunnen geleidelijk vertragen of slecht beginnen te werken. Net als mensen verzwakken de zintuiglijke vermogens geleidelijk en kunnen ze na verloop van tijd leiden tot een verminderd gezichtsvermogen, gehoor, smaak en geur. Ook de eetlust vermindert en zeer oude honden zullen waarschijnlijk gewicht verliezen en hun schouders en wervelkolom zullen zichtbaarder worden.

Honden zijn vaak ouder dan we ons voorstellen, zeker als we ze kennen van toen ze nog heel klein waren en we ze altijd hebben gekend met een tomeloze energie. Het is niet altijd makkelijk om de leeftijd van een hond te schatten, vooral omdat er significante verschillen tussen de rassen bestaan. Algemeen gezien leven kleine honden langer, terwijl de grotere rassen een relatief korte levensduur hebben (een Deense dog wordt als oud beschouwd als hij zes is). Naast het ras kunnen een aantal karakteristieke elementen van zijn levensstijl de levensduur van de hond beïnvloeden, zoals zijn dieet, het al dan niet beweging hebben en zijn medische voorgeschiedenis.

De tekenen van veroudering

De meest geschikte methode om te weten te komen of uw hond ouder wordt, is zijn gedrag en uiterlijk waarnemen. Met andere woorden, welke leeftijd kan hij hebben afhankelijk van zijn gedrag, temperament en algemene uiterlijk?

Progressief verlies van vitaliteit

De hond lijkt te lijden aan een zekere stijfheid in de gewrichten en heeft moeite met het opstaan na het liggen, of na een lange wandeling. De huid wordt dikker en minder elastisch. De vacht wordt dik en losser, en kan op bepaalde plaatsen dun of grijs worden. Doofheid wordt merkbaar wanneer de hond niet meer gehoorzaamt aan bevelen of als u zijn naam roept. De toestand van tanden en tandvlees. Controleer of er voedsel uit zijn mond valt, er overmatig speeksel is en of de hond aan zijn neus krabt. Een uitstulping (een soort zak) onder de ogen kan wijzen op tandabcessen en vraagt om een bezoek aan de dierenarts. Er kunnen wratten, vetbolletjes, of zelfs tumoren ontstaan. Laat ze onderzoeken door uw dierenarts, en vergeet niet dat een preventieve controle het leven van uw hond kan redden. De hond drinkt overmatig, plast vaak of is incontinent. Hij vertoont moeilijkheden of is niet meer in staat zijn omgeving te herkennen. Verlies van eetlust. Depressie, ongehoorzaamheid en gebeurlijk destructief gedrag. De blauwachtige tint die de ogen bedekt, is perfect normaal en verandert niets aan het gezichtsvermogen van de hond. Een gesluierde en witte staar kan echter wel leiden tot blindheid. Uw dierenarts zal u helpen een onderscheid te maken tussen de twee. Een neiging tot meer slapen overdag en minder 's nachts. Soms dwalen honden 's nachts rond in huis als gevolg van pijn in de gewrichten, seniliteit, of omdat ze zich alleen voelen. Gewichtstoename - een bijzonder probleem dat sommige oudere honden aangaat.​

Ooit zal u geconfronteerd worden met de tekenen van het ouder worden, maar dat betekent niet dat u uw hond overdreven moet beschermen en u zich ongerust dient te maken. U hoeft zich alleen maar aan te passen door bepaalde gewoonten te veranderen en enkele voorzorgsmaatregelen te nemen.

Passende medische zorg

​​Regelmatig een volledige controle uitvoeren is van essentieel belang voor oude honden. Naast de vaccins en de jaarlijkse controle kunt u ook overleggen met uw dierenarts over geriatrische vaststellingen bij uw hond. Maak zo een lijst van symptomen en storende gedragingen en praat erover met uw dierenarts.

Goede oefeningen

​​​Obesitas en artritis zijn de meest voorkomende ziektes bij honden en het is dus zeer belangrijk dat u uw hond regelmatig laat bewegen. Als uw hond echter al aan artritis lijdt, neem dan contact op met uw dierenarts voordat u begint met een oefenprogramma.

Dagelijkse gewoonten - Voor de fysieke, mentale en emotionele gezondheid van uw huisdier is het belangrijk om een zekere logica in de dagelijkse gewoonten te volgen om hem het comfort en de geruststellende omgeving te bieden die hij nodig heeft.

Een gezonde huid en vacht

U kunt de gewoonte aannemen om hem ten minste eenmaal per week een extra verzorgingssessie te geven. Het is ook belangrijk om uw ouder wordende hond regelmatig te wassen. Dit zal opnieuw voor u een kans zijn om uw hond alle liefde te geven die uw hond nodig heeft.

Gezonde tanden en gezond tandvlees

Het is zeer belangrijk dat uw dierenarts regelmatig de tanden van uw hond verzorgt. Oudere honden maken immers meer kans op aandoeningen van het tandvlees en de opstapeling van tandsteen. Naast raadplegingen bij een professional moet u niet aarzelen om regelmatig de tanden en het tandvlees van uw hond te inspecteren.

Emotionele ondersteuning

Probeer om samen met uw oudere hond deze levensfase die hij doormaakt door te brengen en probeer de vele psychologische veranderingen te begrijpen die zijn leven ingrijpend veranderen. Voor de dagelijkse zorg die uw ouder worden hond nodig heeft zult u misschien wat meer geduld moeten hebben, maar deze verzorging en uw dagelijkse inzet geven blijk van uw affectie voor hem en zorgen voor een aangename levenskwaliteit op zijn oude dag.

Voeding voor oude honden

Naast de gewone veterinaire verzorging is er nog iets belangrijks wat u te doen staat: begrijpen hoe de voedingsbehoeften van uw oude hond veranderen. Vanaf zeven jaar of ouder willen honden over het algemeen geleidelijk een rustiger leven en dus moet ook hun dieet worden aangepast aan deze nieuwe situatie. Oude honden zijn minder actief en hun stofwisseling verloopt trager. Dus moeten ze niet meer zoveel calorieën opnemen als voorheen. Het is daarentegen belangrijker dan ooit om ervoor te zorgen dat ze eiwitten van hoge kwaliteit krijgen die gemakkelijk te verteren zijn, om de balans van hun organisme te behouden.

Een dieet op maat van oude honden moet zorgen voor een voeding met weinig vet en veel eiwitten van zeer hoge kwaliteit en goed verteerbare koolhydraten voor de productie van energie. Essentiële mineralen voorkomen dat de gewrichten verouderen, terwijl de vitaminen en eiwitten helpen strijden tegen infecties die het lichaam niet meer doeltreffend kan bestrijden als gevolg van het verzwakte immuunsysteem.

Complete diervoeding voor oudere ​honden is aangepast aan de veranderende voedingsbehoeften en eetgewoonten, zodat uw hond ten volle van zijn maaltijd kan genieten zonder dat de essentiële elementen voor een evenwichtige voeding uit het oog worden verloren.

Idealiter geeft u uw hond een of twee keer per dag eten. Sommige honden geven er echter de voorkeur aan om kleine hoeveelheden te eten, maar dan wel in meerdere maaltijden. Dit is geen reden om zich zorgen te maken want dit is een volledig normale houding. Het is inderdaad gemakkelijker om meerdere lichte maaltijden te verteren dan een of twee rijkere maaltijden.