Doofheid bij honden

In het algemeen gaan honden heel goed om met hun doofheid. Ontdek hoe u een slechthorende hond kunt helpen om een vol en bevredigend leven te leiden.
Doofheid
Doofheid
Doofheid

Doofheid

Net als mensen kunnen honden doof geboren worden of hun gehoor verliezen als gevolg van een trauma, een ziekte of ouderdom. Sommige soorten, zoals dalmatiërs en alle andere witte honden, zijn gemakkelijk vatbaar voor gehoorproblemen. Doofheid is moeilijk op te sporen bij een hond.  Afhankelijk van de oorzaak en de duur van het gehoorverlies kan de behandeling van doofheid licht verschillen, maar in het algemeen zijn een aantal maatregelen beschikbaar om uw viervoeter te behandelen. De veiligheid van uw hond primeert: u moet vooral alle situaties voorkomen waarin het feit dat hij niet hoort dodelijk kan zijn voor uw hond. Een typisch voorbeeld is de wandeling zonder lijn in een omgeving met veel verkeer, waarbij onder bepaalde omstandigheden een gesproken signaal zijn leven zou kunnen redden. Vergeet niet dat een dove hond niet in staat is om geluid te waarnemen, wat voor ons voor de hand liggend is. Neem bijvoorbeeld het gegrom en het bedreigende geluid of het geluid dat erop wijst dat wij een ander dier naderen. Als de hond dat niet kan waarnemen, verhoogt dit het risico op ruzie en vechten. Door een beetje te anticiperen en met fysieke controle kunt u deze risico's minimaliseren.

De lijn en de communicatie met een dove hond

In het algemeen is uw hond aan de lijn houden een doeltreffende methode om de aandacht van uw hond te krijgen als dat nodig is, zelfs binnen in huis. Een andere methode bestaat erin om de signalen met uw stem te vervangen door duidelijke signalen met uw hand die gemakkelijk te herkennen zijn. Het belangrijkste hierin is ze ook systematisch te gebruiken. Signalen met de hand zijn ook nuttig met honden die goed horen, maar die hun zintuiglijke vermogens verliezen met de leeftijd. Trillingen uitsturen, zoals met de voeten op de grond stampen, is nog een middel om te communiceren met dove of slechthorende honden.

Zodra uw hond leert dat gehoorzamen wordt beloond, kunt u hem signalen voor gehoorzaamheid en controle aanleren en versterken, net zoals u gesproken commando's geeft aan een hond die goed hoort. Als u een dove hond aanleert om te reageren op oogcontact, zult u hem snel moeten belonen als hij zijn blik richt naar de instructeur als reactie op een zachte tikje op zijn kop of als hij op het veld komt. En zelfs nadat hij dit heeft aangeleerd, is het de moeite waard om oogcontact aan te moedigen en van tijd tot tijd te versterken.