Eerste hulp in noodsituaties

Als uw hond gewond is of getroffen is door een medisch noodgeval, is het belangrijk om snel te reageren. In sommige situaties kan de juiste handeling stellen misschien net het leven van uw huisdier redden. Zorg dat u altijd een EHBO-kit beschikbaar hebt. Ga voorzichtig te werk. Als uw hond gewond is, denk er dan aan dat een bange of gewonde hond kan bijten, zelfs naar mensen die hij kent en waardeert. Kleine honden die geen breuk hebben opgelopen, kunnen stevig in een oude handdoek worden gewikkeld. Verminder het bloeden met kompressen of een drukverband rond de ledematen. Knevelverbanden worden meestal niet aanbevolen, want ze kunnen per ongeluk de bloedsomloop afsnijden. Verplaats uw hond niet als dit niet echt nodig is. Als uw hond gewond is en niet in staat is om te lopen, til hem dan op met een plank of een deken. Houd uw hond warm, vooral als hij bewusteloos, nat of in shock is na een bloeding of een ander trauma. 

Als de hond niet lijkt te ademen, kan het nodig zijn om een cardiopulmonale reanimatie uit te voeren. Kleine honden kunnen kunstmatig worden beademd door in het midden van de borst enkele keren een druk uit te oefenen. Bij grotere honden kunt u lucht door de neus blazen, terwijl u de mond​ van uw hond dichthoudt met uw handen. Terwijl de hond op zijn zijde ligt, kan drukken op het hart ook doeltreffend zijn. Vergeet niet dat een krachtige cardiopulmonale reanimatie gevaarlijk kan zijn als uw hond ademt of zijn hart nog klopt.​​​

Bijzondere aandoeningen

Hitteberoerte of uitputting: ga onmiddellijk naar een dierenkliniek. Besprenkel tijdens het traject het lijf van het dier met fris water of wikkel het in een vochtige doek.

Oogletsels

Bevochtig bij een verwonding aan het oog de oogbol in kwestie, dek deze zachtjes af en breng indien nodig kompressen aan om het bloeden te stoppen. Oogletsels moeten onmiddellijk worden verzorgd.

Diabetes

Als bij uw hond diabetes is gediagnosticeerd en hij het slachtoffer is van een aanval van hypoglykemie (en hij nog altijd bij bewustzijn is), leg dan onophoudelijk gesuikerd water of honing op zijn tong tot u bij de dierenarts bent en u het glucosegehalte in het bloed kunt meten.

Aanval

Bij een aanval, hoe kort die ook is, neemt u contact op met uw dierenarts die u zal vertellen of u met uw hond naar hem moet komen of dat het te riskant is om hem te vervoeren. Aanvallen van langer dan een minuut of herhaalde korte aanvallen zijn een medisch noodgeval en vereisen onmiddellijke zorg.

Als uw hond een aanval krijgt

​Hou afstand, want sommige honden kunnen bijten als ze onderdrukt en bang zijn en het is beter niet voor nog meer stress te zorgen. Verwijder alle potentieel gevaarlijke voorwerpen. Schakel alle stimulerende bronnen uit, zoals radio, tv en licht. Probeer een vredige, rustige en donkere omgeving te creëren. ​Bel uw dierenarts om advies.