Zorgen voor een oudere kat

Gemiddeld leven katten langer dan honden. Met goede medische zorg, een actieve levensstijl, goede genen en een beetje geluk, kan een kat meer dan twintig jaar worden.

U kunt er echter niet aan voorbijgaan dat het lichaam van uw kat door de jaren heen zal veranderen. De belangrijke lichaamsfuncties die als vanzelfsprekend worden beschouwd, kunnen beginnen te vertragen of slecht te werken. Net als bij mensen werken de zintuigen slechter, met name het gezichtsvermogen, het gehoor, de smaak- en de geurzin. De eetlust kan afnemen en zeer oude katten worden vaak mager, waarbij schouders en rug zich prominent beginnen af te tekenen. Praat erover met uw dierenarts als u zich zorgen maakt.

Bovendien zijn oudere katten onvermijdelijk vatbaarder voor ziekten. Nierziekten, vaak gekenmerkt door een sterkere dorst, komen vaak voor bij oudere katten, net als hyperthyreoïdie, een overdreven afscheiding van het schildklierhormoon. Het is ook mogelijk dat u een kleine verandering in het gedrag van uw kat merkt. Geheugenverlies, desoriëntatie en zijn behoefte doen buiten de kattenbak zijn tekenen die op veroudering wijzen. U kunt ook merken dat uw huisdier niet meer op uw schoot komt zitten en niet te veel meer geaaid wilt worden, of zonder enige duidelijke reden miauwend ronddwaalt in huis. Probeer uw kat gerust te stellen, maar raadpleeg uw dierenarts als u zich zorgen maakt. Met een flinke dosis liefde en aandacht kunt u uw huisdier echter helpen om sereen en waardig ouder te worden.

Passende medische zorg: regelmatige controles zijn essentieel voor oudere katten. Naast het jaarlijkse onderzoek en de jaarlijkse vaccinaties kunt u met uw dierenarts praten over speciale geriatrische onderzoeken: bloedonderzoek (voor de werking van de nieren en schildklier), analyse van de urine en harttesten, evenals de controle van het gewicht en de lichamelijke conditie. Vergeet de vaccinaties niet omdat het immuunsysteem van uw kat minder resistent wordt. Probeer ook alle waarschuwingssignalen te noteren en ze te melden aan uw dierenarts.

Actief blijven: obesitas en artritis zijn twee van de meest voorkomende problemen bij oudere katten en dus is het belangrijk om hen regelmatig te laten oefenen. Een dagelijkse routine: dezelfde routine volgen is essentieel voor de fysieke, mentale en emotionele gezondheid van uw kat, omdat dit hem comfort en een geruststellend kader geeft. Een gezonde huid en vacht: als onderdeel van deze routine kunt u hem elke week een extra verzorgingssessie geven. Uw kat kan inderdaad minder soepel worden en een verzorging stimuleert en masseert dan zijn stijve gewrichten. Gezonde tanden en tandvlees: het is belangrijk dat de dierenarts het gebit van uw dier regelmatig verzorgt, omdat oudere katten meer vatbaar zijn voor aandoeningen van het tandvlees en de opstapeling van tandsteen. U moet thuis ook zelf regelmatig de tanden en het tandvlees van uw kat onderzoeken.

Een juiste voeding: naast een gewone diergeneeskundige verzorging moet ook rekening worden gehouden met de veranderingen in de voedingsbehoeften van uw huisdier. In het algemeen worden katten van meer dan zeven jaar oud minder actief en zijn hun voedingsbehoeften dus ook niet meer dezelfde. Oudere katten zijn minder actief en hebben een trager metabolisme. Ze moeten daarom minder calorieën opnemen. Het is echter belangrijker dan ooit om uw huisdier licht verteerbare eiwitten van een goede kwaliteit te geven, waarmee hij een goede algemene conditie kan behouden. Een goede voeding voor oudere katten moet zorgen voor geconcentreerde eiwitten van goede kwaliteit en een gering vetgehalte, en voor gemakkelijk te verteren koolhydraten om hen de energie te geven die ze nodig hebben. Essentiële mineralen houden de verouderende gewrichten in stand en vitaminen en eiwitten helpen infecties te bestrijden waar het lichaam kwetsbaarder voor wordt naarmate het immuunsysteem verzwakt.

Complete diervoeding​ voor oudere katten houden rekening met de veranderingen in hun behoeften en voedingsgewoonten. Uw kat blijft zo ten volle van zijn maaltijden genieten, zonder in te boeten aan essentiële elementen.

Vergeet uw kat ook niet voldoende vers water te bieden, want oudere katten drinken vaak meer. Behoeften: als ze ouder worden, hebben katten soms de neiging om zich te ontlasten buiten hun kattenbak. Als dit gebeurt, controleer dan uit voorzorg eerst met uw dierenarts of dit niet te wijten is aan een specifiek medisch probleem. Ververs vaker de kattenbak van uw kat en gebruik een grotere en minder diepe kattenbak, zodat uw kat er makkelijker in kan. Zet de bak op een andere plaats en vervang de bodem of het deksel. Als uw kat gewend is om zijn behoefte buiten te gaan doen, maar als hij zich nu minder goed onder controle houdt, overweeg dan om een kattenbak te gebruiken.

Comfort in huis: zorg voor een extra systeem om het uw kat warm te maken, zoals een warme kruik in een zacht deken of een verwarmend tapijt dat met druk wordt geactiveerd. Installeer een warme mand waar uw kat met stijvere ledematen gemakkelijk in kan of een beveiligde helling om hem gemakkelijk in zijn mand te helpen. Vermijd luidruchtige veranderingen of afleidingen door uw kat bijvoorbeeld in een kamer voor hem alleen te laten wanneer u thuis een feestje organiseert. ​

In plaats van een plotse overgang gaan de meeste katten in het algemeen sierlijk over van de gemiddelde leeftijd naar een oudere leeftijd en vertraagt alleen maar hun levensritme. Aangezien uw kat minder tijd besteedt aan het jagen of het spelen, begint hij meer te communiceren en zich te interesseren in uw activiteiten. Aanvaard het dus om een rijpere kat te hebben, die aanhankelijker wordt en geniet van zijn gezelschap.