Eerste hulp in noodsituaties bij katten

Als uw kat gewond is of medische noodhulp nodig heeft, moet u snel handelen. Wees voorbereid en leer de basisprincipes van eerste hulp voor katten.
Eerste hulp
Eerste hulp
Eerste hulp

Spoedverzorging

Als uw kat gewond is of dringende medische hulp moet krijgen, dan moet u snel en efficiënt kunnen handelen.

Auto-ongevallen of ernstige valpartijen.

Bescherm uw kat tegen elk nieuw gevaar, want hij kan gebroken botten of interne verwondingen hebben.

Maak een "draagbaar" met een tapijt of een jas en sleep uw kat er voorzichtig in, terwijl u zijn lichaam ondersteunt.

Zorg ervoor dat zijn lichaam niet wordt gedraaid. Houd het hoofd iets lager dan de rest van het lichaam zodat het bloed kan blijven stromen naar de hersenen.

Houd het dier warm tot u bij de dierenarts aankomt.

Hoe omgaan met een gewonde kat?

Gewonde katten zijn bang en hebben pijn, dus kunnen ze huilen.

Ga langzaam en voorzichtig naar uw kat toe. Draag indien mogelijk handschoenen en houd uw gezicht uit de buurt van uw kat.

Houd uw kat voorzichtig maar stevig bij zijn nekvel om hem stil te houden. Plaats daarna uw hand onder zijn romp en achterpoten om hem te ondersteunen.

Wikkel hem in een deken of handdoek om te voorkomen dat hij zich verzet.

Plaats uw kat in een dierenmand en breng hem meteen naar de dierenarts. Neem indien mogelijk contact op met uw dierenarts voor uw aankomst.

Een bloeding stoppen

Druk stevig een koude kompres op de wonde om de bloeding tegen te gaan. Gebruik geen ontsmettingsmiddel.

Neem zo snel mogelijk contact op met uw dierenarts zodat hij de behandeling kan starten.

Een vergiftiging behandelen

Tot de symptomen behoren onder meer de vorming van speeksel, ernstig braken, diarree, een wankele gang, convulsies en abnormale oogbewegingen.

Neem contact op met uw dierenarts en als u het weet, zeg hem wat uw kat heeft ingenomen.

Het meest gebruikte tegengif voor rattenvergif is een noodinjectie met vitaminen door een dierenarts.

Laat uw kat niet braken, tenzij uw dierenarts dit voorschrijft.

Als uw kat tegen verf of olie is gelopen, wrijf dan wat vaseline of plantaardige olie op de vlek en was daarna met warm water en zeep. Spoel goed na.

Geef uw kat geen melk. Daardoor zou hij sneller giftige stoffen in zijn bloed kunnen krijgen.

Brandwonden

Houd de brandwonde gedurende een aantal minuten onder stromend koud water.

Dek een verbrande zone nooit af.

Raadpleeg zo snel mogelijk uw dierenarts.

Gered van de verdrinkingsdood

Wikkel een geredde kat die bij bewustzijn is in een handdoek en houd hem warm.

Controleer als uw kat buiten bewustzijn is eerst of zijn hart nog klopt alvorens u bekijkt of hij eventueel een letsel heeft. Houd het hoofd van de kat lager dan zijn borst om het water uit zijn longen te krijgen.

Leg de kat op zijn zijde met het hoofd lager dan zijn borst. Verwijder al het vuil uit zijn mond en trek zijn tong naar voren.

Als de ademhaling daardoor niet op gang komt, probeer dan kunstmatige beademing toe te passen door voorzichtig, maar snel en precies met de palm van uw hand op de borst van het dier te drukken. Laat de longen zich vullen met lucht en herhaal dit om de 5 seconden tot uw kat opnieuw begint te ademen.

Als hij na 30 seconden geen teken van leven vertoont, probeer dan mond-op-neusademhaling. Kantel de kop van uw kat naar achteren, houd zijn mond dicht en blaas dan drie seconden lang zachtjes in beide neusgaten om zijn longen te vullen met lucht. Zorg ervoor dat u zijn longen niet te vol blaast. Wacht twee seconden en herhaal. Ga door tot uw kat opnieuw begint te ademen.

Insectenbeten en -angels

Verwijder de angel van een bij met een epileerpincet. Druk niet op de plaats van de steek, want zo geeft de angel nog meer gif vrij.

De steken van bijen en mieren zijn zuur. De zone rond de steek moet worden gereinigd met natriumbicarbonaat opgelost in water.

Wespensteken zijn alkalisch en moeten daarom worden behandeld met citroensap of verdunde azijn.

Een steek in de mond of keel zwelt snel op en kan leiden tot verstikking. Ga dan onmiddellijk naar uw dierenarts.

Problemen van verstikking

Een naald, een visgraat of kippenbotje kan vast komen te zitten tegen het gehemelte van uw kat of in zijn keel.

Immobiliseer uw kat in een handdoek. Open zijn mond en let erop zijn hoofd niet naar achteren te kantelen, want dan zou het voorwerp terug in de keel van het dier kunnen belanden.

Als u het voorwerp ziet, verwijder dit dan met een epileerpincet met afgeronde uiteinden. Trek niet aan een zichtbare draad, want die zou nog kunnen vastzitten aan een voorwerp dat zich in de maag bevindt.

Als u dit voorwerp niet kunt vinden, neem dan dringend contact op met uw dierenarts.

Elektrocutie

Voor u een kat die werd geëlektrocuteerd aanraakt, schakelt u de stroom uit en trekt u de stekker uit het stopcontact. Anders kunt u ook nog een elektrische schok krijgen.

Als uw kat op een elektriciteitsdraad heeft gekauwd, zal zijn mond en zijn tong verbrand zijn. Elektrische brandwonden kunnen leiden tot shock en een hartstilstand. U moet dus dringend contact opnemen met uw dierenarts.

Uitdroging bestrijden

Een hitteberoerte, erg fel braken of ernstige diarree, een nierziekte of diabetes kunnen leiden tot het verlies van vitale vloeistoffen bij uw kat.

Knijp in de losse huid achter de hals van uw kat en til de huid op. Als de huid langzaam terugvalt, is uw kat uitgedroogd. In de eerste fase van uitdroging kan het tandvlees van de kat bovendien droog en kleverig lijken.

Neem meteen contact op met uw dierenarts, want een ernstige uitdroging kan fataal zijn.