Controles vóór een reis

Reizen met uw kat mag niet licht worden genomen. Katten zijn erg gesteld op hun territorium en daarom denken vele eigenaars dat het beter is om ze thuis te laten met een vertrouwd iemand die op hen past. Anderzijds is het dankzij de paspoorten voor huisdieren, de vaccinaties en de transportboxen van vandaag makkelijker om zowel de horizon​ van uw kat als die van u te verruimen.

Als u ervoor kiest om uw kat thuis te laten

Katten zijn het gelukkigst thuis met hun kattenbak, eetkommen en hun vertrouwde plaatsen om te slapen. Zelfs al mist u uw maatje, het is toch aangeraden hem thuis te laten met iemand die voor hem zal zorgen.

U kunt een beroep doen op een vertrouwenspersoon die op het huis past, de kattenbakken schoonmaakt, elke dag de water- en eetkommen vult, maar die ook beantwoordt aan de specifieke behoeften die uw dier zou kunnen hebben. Uw dierenarts kan eventueel iemand aanraden, en sommige dierenartsassistenten kunnen hun hulp aanbieden. Dit is een goed alternatief als uw kat een medische behandeling ondergaat en er tabletten moeten worden toegediend. Sommige dierenklinieken bieden ook aan om de dieren in pension te nemen.

Als uw kat geen specifieke medische zorgen nodig heeft, kan een buur voor hem zorgen. Hij kan ook het licht aan- en uitdoen en de radio aan- en afzetten bij u thuis om de gewoonten van uw maatje niet te verstoren.

Transportuitrusting

Als u met het vliegtuig of met de wagen reist, hebt u een transportbox voor katten nodig. Begin voldoende op voorhand met de gewenning. Vele katten die op het laatste moment met kracht in een transportbox worden gezet zullen bang en gestrest zijn. Laat de box open op de grond staan en maak hem gezellig met een zacht deken en enkele snoepjes op basis van kattengras. Hoe langer de aanpassingsperiode in de box, hoe beter uw kat zich zal voelen.

Behandeling tegen reisziekte

U kunt advies vragen aan uw dierenarts over geneesmiddelen tegen reisziekte, maar meestal blijken ze nutteloos te zijn. Soms zal uw dierenarts het hart van uw kat willen controleren. Houd rekening met de algemene gezondheid van uw dier en zijn stressgevoeligheid wanneer het wordt vervoerd of zich in afgesloten ruimtes bevindt. Als uw kat in het verleden al angstig is geweest wanneer hij werd vervoerd, dan laat u hem beter thuis met een vertrouwenspersoon die ervoor zorgt. Weet dat het effect van het geneesmiddel langer kan duren dan de reis. Het is een goed idee om de behandeling vóór het vertrek al eens te testen, vooral als u van plan bent een lang traject af te leggen.

Bij aankomst

Vergeet niet al het nodige te doen voor het comfort en de veiligheid van uw kat tijdens uw verblijf ter plaatse. Als u naar het buitenland reist, eisen vele landen bij uw aankomst een quarantaine. Maar als het niet verplicht is of als u in een hotel verblijft, geef dan duidelijke schriftelijke instructies aan de receptie en de kamermeisjes. Als u bij iemand logeert, controleer dan eerst of er andere huisdieren zijn, want dat zou voor uw kat stress kunnen veroorzaken.