Reizen met het vliegtuig

Voordat u samen met uw kat op reis gaat met het vliegtuig, moet u bepaalde voorbereidingen treffen. Een aantal regelingen kunnen worden getroffen voordat u vertrekt. U moet dit doen zeven tot acht maanden vóór de reis. Neem ruim van tevoren contact op met uw dierenarts voor de nodige vaccinaties of specifieke certificaten afhankelijk van het land waar u zult verblijven.

Hieronder volgen enkele tips om de reis voor uw kat zo aangenaam mogelijk te maken.

  • Met het Pet Travel Scheme (PETS) of Huisdieren Reis Schema kunt u met uw huisdier reizen in Europa. Lees ons artikel over het huisdierenpaspoort voor meer informatie over het PETS-programma.
  • Laat de luchtvaartmaatschappij op het moment van het boeken weten dat u wenst te reizen met een huisdier en vraag advies.
  • Kent u de voorschriften van de luchtvaartmaatschappijen? Dieren moeten heel vaak reizen in het laadruim, in een veilige transportbox die is goedgekeurd door de luchtvaartmaatschappijen.
  • Controleer zorgvuldig het reglement van de luchtvaartmaatschappij. Dat verschilt al naargelang de maatschappij.
  • Bescherm uzelf en houd al uw gesprekken bij.
  • Hang een bagagelabel met het tijdelijke adres van uw bestemming aan de halsband van uw kat.
  • Zorg ervoor dat de informatie op het label van uw kat precies dezelfde is als die op uw label. Controleer alle labels van de transportbox van uw kat en zorg ervoor dat alle informatie over uw kat en die van uw vlucht erop aangegeven staat. Zorg voor water en eten in de transportbox.
  • Voeg er uitvoerige instructies aan toe met betrekking tot de voeding voor een periode van 24 uur en andere belangrijke informatie voor de transporteur mocht uw huisdier om één of andere reden niet aankomen op de bestemming. Maak u geen zorgen: het personeel van de luchtvaartmaatschappij maakt er een erezaak van om goed voor de dieren te zorgen.
  • Vertrek lang genoeg op voorhand naar de luchthaven en zorg ervoor dat uw kat zijn behoefte heeft kunnen doen en dat hij zo comfortabel mogelijk is geïnstalleerd.

Raadpleeg ruim van tevoren uw dierenarts voor de nodige vaccinaties of specifieke certificaten afhankelijk van het land waar u zult verblijven. Sommige vragen een certificaat van goede gezondheid dat wordt ingediend 24 tot 48 uur vóór het vertrek.