Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Purina One logo
vrouw met kat op schoot

Waarom is mijn kat ziek. Gezondheidsproblemen bij katten.

Leestijd: 1 min
Purina One logo
Aangeboden door Purina One

Wat is het darmmicrobioom en hoe beïnvloedt het de spijsvertering van je kat? Het darmmicrobioom van je kat en het verband met de spijsvertering. Darmmicrobioom: De spijsvertering van je kat ondersteunen.

Als je kat gezond is, is dat zichtbaar van buiten! Om zo veel mogelijk leuke momenten samen te hebben, is het belangrijk om goed op de gezondheid van je kat te letten en een van de dingen waar je aandacht aan moet besteden is het darmmicrobioom. Als het goed werkt en alle voedingsstoffen krijgt die het nodig heeft, kan het microbioom de spijsvertering van je kat ondersteunen en bijdragen aan hun algehele welzijn.

Dus als je je ooit wel eens hebt afgevraagd "waarom is mijn kat weer ziek?", weet dan dat er miljarden bacteriën en microben in hun spijsverteringsstelsel leven, die je kat ziek kunnen maken of juist hun gezondheid kunnen verbeteren. De kunst is het juiste evenwicht te vinden, maar om daarbij te helpen moet je eerst weten wat het microbioom is en hoe je het kunt ondersteunen zodat je kat een gelukkig en gezond leven leidt. Alles wat je moet weten:

Wat is het darmmicrobioom precies?

Als onderdeel van het spijsverteringsstelsel is het darmmicrobioom een dynamisch ecosysteem dat de volledige verzameling microscopische bacteriën, micro-organismen genaamd, bevat die in het lichaam van je kat leven, samen met hun genen en metabolieten, en de omgeving waarin zij verblijven. Het kunnen virussen, schimmels of protozoa zijn die onderling verbonden zijn en essentieel zijn voor de gezondheid van je kat.

Katten, en ook andere huisdieren, worden niet geboren met een microbioom, maar beginnen er eentje te ontwikkelen onmiddellijk na hun geboorte, zodat elk microbioom even uniek is als je kat. Terwijl ze leven, spelen en er het beste van maken, bouwen en veranderen ze ook hun microbioom, afhankelijk van alles waarmee ze in contact komen, zoals hun omgeving, hun voedsel en zelfs de mensen om hen heen.

Waarom is mijn kat ziek als er een geen balans is in het microbioom?

Je kat is een evenwichtskunstenaar, maar om het darmmicrobioom in evenwicht te houden, is misschien een beetje hulp nodig. Een evenwichtig darmmicrobioom helpt ervoor te zorgen dat je kat een goede spijsvertering en een sterk immuunsysteem heeft, en veilig is voor mogelijke ziekten. Bovendien kan een evenwichtig darmmicrobioom de aanmaak van serotonine stimuleren, waardoor je harige vriend zich geweldig voelt.

Bij een gezonde kat zullen de goede en slechte bacteriën naast elkaar bestaan en elkaar in evenwicht houden. Als dat evenwicht wordt verstoord, kunnen de slechte bacteriën zich door het spijsverteringsstelsel verspreiden, wat je kat ziek kan maken en kan leiden tot gezondheidsproblemen, zoals infecties, diarree of constipatie, een slechte adem of zelfs huidproblemen.

Om dit te helpen voorkomen, is het belangrijk om de oorzaken te onderkennen. Dit zijn enkele dingen die een onbalans in het microbioom van je kat kunnen veroorzaken:

  • Plotselinge verandering van voeding
  • Stress
  • Onevenwichtige voeding
  • Antibiotica
  • Onderliggende darmproblemen

Gezondheidsproblemen bij katten voorkomen door het immuunsysteem te ondersteunen

Door het spijsverteringsstelsel en het microbioom van je kat te ondersteunen, help je ook hun immuniteit te verhogen. Uit onderzoek is gebleken dat 70% van de immuuncellen van een kat zich in het spijsverteringsstelsel bevindt, dus een goed functionerend darmmicrobioom is essentieel voor de gezondheid van je kat.

De voeding van katten is van essentieel belang voor hun gezondheid. Het is belangrijk dat hun voeding alle nodige voedingsstoffen bevat om het microbioom te ondersteunen en hen zo de nodige instrumenten te geven om potentiële gevaren te bestrijden. In het algemeen moet hun voeding eiwitrijk en koolhydraatarm zijn en vezels, prebiotica, probiotica, volle granen en ook hoogwaardige dierlijke eiwitten bevatten die de verteerbaarheid bevorderen.

Probeer antibiotica alleen te gebruiken als het nodig is. Hoewel ze essentieel zijn om een infectie te behandelen, kunnen antibiotica ook zowel de schadelijke als de nuttige bacteriën in de maag van je kat doden, waardoor het evenwicht wordt verstoord en mogelijk gezondheidsproblemen ontstaan. Als het absoluut noodzakelijk is om antibiotica te gebruiken, zorg dan voor een probioticum ter ondersteuning van het darmmicrobioom.

Een goede mondhygiëne is ook uiterst belangrijk voor een gezond immuunsysteem. Een ander mogelijk antwoord op de vraag "waarom is mijn kat ziek?" kan te maken hebben met slechte hygiëne. Als de mondhygiëne wordt verwaarloosd, kunnen de schadelijke bacteriën die zich in de bek van de kat vermenigvuldigen, later in de darmen terechtkomen en darmproblemen veroorzaken. Denk aan chronische ontstekingen, de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa.

Zorg voor beweging en mentale stimulans om je kat actief te houden. Van spelen krijgt je kat een beter humeur en minder stress, wat het darmmicrobioom kan beïnvloeden. Bied ze nieuwe speeltjes aan, leer ze kunstjes of ga samen wandelen, zodat ze hun omgeving kunnen onderzoeken en zich niet gaan vervelen.

Als je je zorgen maakt of als je kat verontrustende symptomen vertoont, kun je het beste een afspraak met je dierenarts maken. Zij kunnen advies geven en een behandeling voorstellen om je harige vriendje weer gezond te maken.

Nu je weet hoe het microbioom van je kat werkt, is het gemakkelijker om de gezondheid van hun spijsvertering te ondersteunen en ervoor te zorgen dat ze de best mogelijke kwaliteit van leven hebben. Het enige wat je dan nog moet doen is volop genieten van jullie tijd samen.