Het gedrag van uw hond | Bonzo

Het gedrag van uw hond

Uw hond begrijpen

Uw hond begrijpen

Uw hond begrijpen

Peter Neville is een expert op het gebied van hondengedrag. Hij beantwoordt hier een aantal algemene vragen over het gedrag van uw huisdier zodat u het beter kunt begrijpen.

UW HOND TRAINEN

Puppy's kunnen hun behoefte niet in hun nest doen als ze heel jong zijn, omdat hun moeder ze eerst moet likken voordat dit lukt. Daarom is hun moeder altijd aanwezig om haar puppy's en hun nest schoon en droog te houden. Uw puppy heeft misschien moeite zich aan te passen aan het nieuwe 'gezinsnest'. Zindelijkheidstraining is gewoon een kwestie van uw pup laten zien dat het hele huis zijn nest is en dat hij zijn behoefte dus altijd ergens anders moet doen. Uiteindelijk moet hij er dan voor kiezen om naar buiten te gaan. Laat hem regelmatig uit (aanvankelijk elke twee uur, ook 's nachts, plus meteen na het eten, spelen, slapen) en complimenteer hem op kalme wijze wanneer hij zijn behoefte doet. Speel dan even met hem voordat u weer naar binnen gaat. Hierdoor wordt uw pup aangemoedigd buiten zijn behoefte te doen, bij voorkeur op een vaste plek die u heeft gekozen.
Het kost tijd om het vermogen 'de nacht door te komen' op te bouwen, dus u moet misschien nog een paar weken lang 's nachts elke 2-3, en dan 3-4 uur opstaan om hem te helpen. Breng hem niet in de war door 'onderleggers voor zindelijkheidstraining' of kranten op de vloer te leggen, want dit moedigt hem aan zijn behoefte binnen te doen. Het is veel beter en uiteindelijk sneller om ervoor te zorgen dat hij altijd buiten in de tuin is wanneer hij zijn behoefte moet doen.
Alle honden hebben baat bij training, ongeacht hun leeftijd of ras. Het is misschien gemakkelijker jonge puppy's te trainen maar oudere honden kunnen ook nog altijd nieuwe trucjes leren! Het leukste is dat training ook een geweldige manier is om samen plezier te hebben. Als gedrag wordt beloond, wordt het meestal herhaald. Dus als uw hond gaat zitten wanneer u dit van hem vraagt en u hem een snoepje en veel complimenten geeft, gaat hij de volgende keer waarschijnlijk nog sneller zitten. Honden hoeven niet altijd te worden beloond met snoepjes. Sommigen raken meer gemotiveerd door met speeltjes te mogen spelen of gewoon een beetje extra aandacht, dus experimenteer gerust om erachter te komen waar uw hond voor wil werken.
Alle training moet positief en gebaseerd op beloning zijn. Honden leren het beste wanneer ze beloningen willen verdienen, niet wanneer ze bang zijn gestraft te worden als ze iets fout doen. Het basisprincipe achter training is heel eenvoudig: als gedrag wordt beloond, wordt het meestal herhaald. Gebruik bijzondere beloningen waar uw hond extra gek op is, wanneer u hem iets nieuws leert. Als hij een opdracht onder de knie heeft, geeft u hem minder bijzondere beloningen en vervolgens willekeurige beloningen, omdat de interesse van uw hond om te reageren dan veel scherper blijft. Houd traningssessies kort maar herhaal ze gedurende de dag zodat uw hond training altijd leuk en interessant vindt. Het is zeer raadzaam mee te doen aan een lokale puppycursus (misschien bij uw plaatselijke dierenarts). U leert er veel tips en technieken en men laat precies zien hoe u moet omgaan met uw hond en op hem moet reageren. Bovendien maken jullie allebei nieuwe vrienden en zullen jullie er veel plezier beleven.
De meeste wilde honden en wolven brengen hun pups groot in verschillende nesten die steeds meer bescherming bieden terwijl ze mobieler worden. Daardoor vinden zelfs huidige honden die als huisdier worden gehouden, vaak bescherming op afgesloten, donkere nestachtige plekken. De hoofdslaapplaats van uw hond moet een plek zijn die hij kiest en niet ergens waar het handig is voor u, zoals onder een tafel of in een veilige, stille hoek. Als u er de ruimte voor heeft, kunt u uw hond beter een bench of box bieden, gevuld met zacht beddengoed en bedekt met een deken om de binnenkant donker te maken. Dit is een veilige schuilplaats voor hem en een plek waar hij kan uitrusten en van een diepe ongestoorde slaap kan genieten als hij daar behoefte aan heeft.
Het is niet eerlijk om van een hond te verwachten dat hij niet kauwt; dat is net zoiets als hem vragen niet te kwispelen! Kauwen is een sterk, natuurlijk instinct voor honden, vooral wanneer ze jong zijn. Net als baby's verkennen puppy's de wereld oraal en ontdekken ze nieuwe objecten door deze in hun mond te stoppen. Ze kauwen ook wanneer ze tanden wisselen: een fase waarin de melktanden uitvallen en het volwassen gebit doorkomt. Dit begint al bij drie maanden en gaat door tot ongeveer zeven maanden. Knauwen op een veilig (kauw)speeltje kan ook een heel belangrijke manier zijn om stress te verlichten bij spanningen, bijvoorbeeld wanneer honden even alleen worden gelaten. Zorg altijd dat uw hond zijn eigen geschikte kauwspeeltjes heeft, zoals touwspeeltjes, nylon hondenspeeltjes en veilige kauwbotten (onder toezicht). Dan is de kans veel kleiner dat hij dit instinct op uw schoenen en meubels botviert! Als u uw hond op heterdaad betrapt, vraagt u hem kalm het item los te laten en moedigt u hem aan om naar u toe te komen zodat u hem een van zijn eigen kauwspeeltjes in ruil kunt geven.
Onthoud dat hoewel de hoofdkauwfase van uw hond tijdens zijn eerste levensjaar plaatsvindt, hij tijdens zijn volwassen leven tot op latere leeftijd moet blijven kauwen voor zijn plezier en ontspanning en om een gezond gebit te bevorderen. Als uw hond op iets kauwt wat niet mag, moet u niet boos worden. Pak het in plaats daarvan gewoon rustig van hem af en geef hem een van zijn eigen kauwspeeltjes om van te genieten. Het is ook zeer nuttig om hem te leren een object naar u toe te brengen en aan u te geven wanneer u hierom vraagt, in ruil voor complimentjes en zijn eigen kauwspeeltjes. Dit voorkomt onnodige conflicten. Het is zeer raadzaam deel te nemen aan een lokale puppycursus om u te helpen met de basisprincipes.

UW HOND SOCIALISEREN

Sommige honden zijn terughoudender dan anderen, bij het ontmoeten van onbekende mensen. Bijvoorbeeld de rassen die oorspronkelijk werden gekozen voor het bewaken of beschermen van vee, mensen en huizen zijn vaak van nature terughoudender dan honden die voor gezelschap zijn gefokt, zoals schoothondjes. U kunt puppy's van alle soorten en rassen leren bij mensen zelfverzekerd en vriendelijk te zijn door ze volledig te socialiseren. Dit is eenvoudig genoeg met behulp van een aantal vrijwillige 'hondvriendelijke' bezoekers met zakkenvol snoepjes en speeltjes om u te helpen! Vraag uw lokale hondentrainer om hulp. Informeer bij uw dierenarts of neem deel aan een trainingsklas voor puppy's of jonge honden om de technieken te leren waarmee u zijn sociale vaardigheden kunt uitbreiden en zijn zelfvertrouwen bevordert.
Het ras kan beïnvloeden hoe goed een hond kan opschieten met andere dieren. Een jachthond is bijvoorbeeld meestal heel sociaal en geniet van het gezelschap van andere honden en katten in huis. Sommige honden kunnen beter opschieten met katten dan anderen. Bijvoorbeeld windhonden, zoals Greyhounds, moeten meestal voorzichtiger worden geïntroduceerd om hen te helpen de katten waarmee ze het huis moeten delen, te leren kennen. Bij hen is geduld en alertheid vereist. Probeer verschillende keren per dag rustige korte kennismakingen onder toezicht, waarbij u zorgt dat de kat ongedeerd blijft door de hond aan de lijn te houden. Beloon uw hond als hij naar u kijkt wanneer u daarom vraagt en stopt naar de kat te staren. Hierdoor zal hij de kat geleidelijk leren tolereren en zullen de twee uiteindelijk de beste vrienden worden. Gebruik ondertussen een trap of babyhek om ervoor te zorgen dat uw kat naar een andere kamer of naar boven kan ontsnappen als er geen toezicht is. Zorg dat ze haar voer, speeltjes, water, krabpaal en kattenbak ook in dit gebied heeft.
De moderne levensstijl van de mens is meestal veel minder actief dan de levenstijl waar de voorouders van onze huisdieren gewend aan waren. Dus wanneer uw honden zich vervelen en bruisen van de energie, zorgen ze al snel voor hun eigen amusement en dan kunnen gedragsproblemen optreden. Het is essentieel dat alle honden een geschikte uitlaatklep hebben om fysiek bezig te zijn en hen mentaal te blijven uitdagen. Speel samen spelletjes, train in sessies van vijf minuten gedurende de dag en bied hem spelletjes en veilige kauwspeeltjes om naar te zoeken en mee te spelen wanneer u het druk heeft. Zo blijft hij de hele dag bezig. Zelfs als u hem uitlaat is afwisseling belangrijk; als u uw hond dag in dag uit op vaste tijden naar hetzelfde park meeneemt, kan dit voor jullie allebei saai worden. Dus verken samen nieuwe gebieden; uw hond zal het heerlijk vinden een nieuwe omgeving te zien, nieuwe geluiden te horen en nieuwe geuren te ruiken. Neem deel aan een lokale trainingscursus voor jonge honden om u te helpen met de basisprincipes.

UW HOND VERZORGEN

Vachtverzorging is veel meer dan alleen de vacht van een hond schoon en klittenvrij houden. Het is een essentiële bindingservaring die uw band helpt te versterken en onderhouden. Zorg dat uw puppy vanaf de eerste dag gewend raakt aan aanrakingen, door hem rustig overal te aaien wanneer u hem knuffelt op uw schoot. Hem af en toe een snoepje geven wanneer hij ontspannen is, is ook een goed idee. Begin langzaam met doelbewustere verzorgingshandelingen en gebruik eerst alleen uw handen voor ongeveer 30 seconden. Aai hem vervolgens langer met beide handen en dan met een heel zachte borstel. Hier zal hij dol op zijn en u kunt al snel zijn gevoeligere plekken zoals zijn buik borstelen. Door een dagelijkse borstelbeurt, zelfs als uw hond een korte vacht heeft, merkt u het snel wanneer zijn vacht en huid veranderen en dit zorgt ervoor dat u problemen op tijd kunt behandelen. Raadpleeg uw dierenarts of lokale hondentrimmer voor deskundig advies.
Wanneer u eten vindingrijk gebruikt, kan dit uw band met uw hond verrijken en zijn dag gevarieerder maken. Zo kunt u een deel van zijn dagelijkse voer als beloning geven tijdens training. U kunt een deel ook verstoppen in diverse snackspeeltjes, zoals speeltjes die brokjes vrijgeven wanneer uw hond ze aantikt, wegrolt of optilt of uitdagende speeltjes waarbij uw hond een klein probleem moet oplossen om zijn voer te vinden. Als de speeltjes slechts gedeeltelijk gevuld worden, moet uw hond zijn speeltje naar u toe brengen om het te laten bijvullen, zodat hij kan blijven spelen. Dit stimuleert hem lichamelijk en geestelijk actief te blijven, vervult zijn natuurlijke behoefte naar voedsel te speuren en versterkt uw 'ouderlijke rol van voedselverschaffer'.
Honden willen niet altijd uit de buurt van ons slapen en rusten; ze geven er meestal de voorkeur aan zoveel mogelijk onder hun gezin te zijn. Als u uw bank wilt delen is dat prima, mits u hem heeft getraind van de bank af te gaan als u hem dat vraagt. Als u het niet erg vindt dat hij in de slaapkamer ligt, kunt u ook een comfortabele hondenmand dicht bij de bank of uw bed zetten, zodat hij in gezelschap kan rusten en slapen. Maar vergeet niet dat wanneer hij eraan gewend is geraakt in uw slaapkamer te slapen, het later veel moeilijker zal zijn om hem ergens anders te laten slapen!
De meeste hondensoorten zijn oorspronkelijk geselecteerd en gefokt om zeer fysieke taken uit te voeren: achter prooien aan rennen, kilometerslang een spoor volgen, vee samendrijven of beschermen, sleeën of karren voorttrekken en huizen beschermen en bewaken. Daarom genieten ze vaak van oefeningen die op de fysieke en geestelijke uitdaging van die oorspronkelijke taken lijken. Labradors zijn van nature retrievers, dus probeer rustige vang- en apporteerspelletjes te spelen, alsmede spelletjes waarbij hij een geur moet volgen zoals 'verstoppertje'. Labradors zijn meestal ook dol op zwemmen, dus waarom probeert u niet eens een spelletje in het water (vermijd wel koud water bij een oude hond) zoals een drijvend speeltje apporteren? Wanneer u eten op een creatieve manier geeft, kan dit ook helpen zijn dag gevarieerder maken: Probeer een gedeelte van zijn dagelijkse voer te verstoppen in diverse snackspeeltjes, zoals speeltjes die brokjes vrijgeven wanneer uw hond ze aantikt, wegrolt of optilt of uitdagende speeltjes waarbij uw hond een klein probleem moet oplossen om zijn voer te vinden. Als de speeltjes slechts gedeeltelijk gevuld worden, moet de hond zijn speeltje naar u toe brengen om het te laten bijvullen zodat hij kan blijven spelen.