article-maine-coon

DE MAINE COON

​De Maine Coon, één van de grootste tamme katten, behoort tot de oudste natuurlijke rassen in Noord-Amerika. Hoewel de herkomst niet precies bekend is, wordt het ras al sinds het begin van de 19e eeuw officieel geregistreerd in de VS. De Maine Coon is vooral inheems in de staat Maine, vandaar zijn naam!

Dit ras heeft een opvallend uiterlijk, met een brede borst en een sterk, gespierd lichaam. Zijn indrukwekkende staart is lang, spits toelopend en zwaar behaard. De mannetjes kunnen 6,8 tot 11 kg wegen en de vrouwtjes 4,5 tot 6,8 kg. Van zijn neus tot het puntje van zijn staart is de Maine Coon gemiddeld één meter lang. In het Guinness Book of Records is de titel ‘langste kat’ dan ook toegekend aan een mannelijke Maine Coon-raskat met de naam ‘Stewie’.Voor- en nadelen van een Maine CoonDe Maine Coon staat bekend als een intelligente, eenvoudig te trainen, zachtaardige en op gezelschap gestelde kat. Door zijn relaxte houding blijft hij meestal kalm in de buurt van honden, andere katten en kinderen. Omdat het ras zich heeft ontwikkeld en aangepast om in het barre klimaat van New England te overleven, is het ook sterk en gezond.

Het ernstigste medische probleem voor de Maine Coon is hypertrofische cardiomyopathie (HCM). Omdat zijn grote lichaam zwaar wordt belast, kan de Maine Coon ook lijden aan heupdysplasie en artritis.

Het middellange of lange haar in veel verschillende kleuren is zacht en zijdeachtig. Vergeleken met andere langharige rassen heeft dit ras niet veel verzorging nodig, maar wekelijks borstelen is wel het minimum. De Maine Coon staat ook bekend als een zeer luidruchtige kat, die jankende, babbelende en piepende geluiden maakt.

​1895. De winnaar van de eerste kattenshow ooit in de VS, op 8 mei 1895, was een Maine Coon genaamd ‘Cosey’.
​De Maine Coon is dol op water en speelt er graag in of omheen! Als je een Maine Coon in huis hebt, moet je dus niet opkijken als je hulp bij de afwas krijgt.