Speciale voeding

In de afgelopen 20 jaar is er veel vooruitgang geboekt bij de ontwikkeling van zeer gespecialiseerde voedingsformules voor huisdieren. Deze gamma's gaan van redelijk algemene recepten die ontwikkeld zijn voor gewichtscontrole en een gemakkelijke spijsvertering, tot voeding die aangepast is aan specifieke situaties, zoals hondendiabetes en nierproblemen. Sommige samenstellingen vormen gedurende een beperkte tijdsperiode een aanvulling op de behandeling met geneesmiddelen, terwijl andere uw huisdier tijdens zijn hele leven kunnen helpen. De nieuwste producten kunnen zelfs de noodzaak voor geneesmiddelen verminderen of elimineren.

Medische toepassingen

Er bestaan momenteel een aantal voedingsmiddelen die speciaal ontwikkeld zijn om te helpen bij de behandeling en die de voeding van honden met specifieke gezondheidsproblemen ondersteunen. De voedingsmiddelen die vandaag door dierenartsen worden voorgeschreven, vaak bekend onder de naam "therapeutische voeding", spelen een belangrijke rol in de moderne diergeneeskundige praktijk: ze ondersteunen de behandeling van vele hondenziekten, hetzij als enige remedie, hetzij als onderdeel van een uitgebreide behandeling. De wetenschap achter deze formules is vaak nieuw en heeft als doel evenwichtige maaltijden te bieden met voedingsstoffen die tegelijk voldoen aan speciale voedingswensen. Deze voedingsmiddelen kunnen geneesmiddelen aanvullen of vervangen en aanzienlijk de kansen van de hond verhogen om langer en gezonder te leven.

De veel voorgeschreven therapeutische diëten bieden een voedingssupplement voor honden met:

  • hartproblemen, hoge bloeddruk of vasthouden van vocht.
  • diabetes mellitus, constipatie en diarree.
  • dermatitis en inflammatoire huidproblemen.
  • gastro-intestinale problemen, zoals enteritis, gastritis en inflammatoire darmziekten.
  • ernstige voedselallergieën of -intolerantie.
  • inflammatoire gewrichtsproblemen (of voor gezonde honden met aanleg voor gewrichtsproblemen).
  • nierfunctiestoornissen of leverziekte.
  • klinische obesitas.
  • urinewegen- en blaasstoornissen.

Er bestaan ook formules om herstellende honden, honden voor of na een operatie bijvoorbeeld te helpen, of honden die lijden aan voedingsstress.

Allergieën

10% van de hondenallergieën houdt verband met voeding. Het is dan ook duidelijk dat de voeding een belangrijke rol kan spelen in het verlichten van reacties zoals jeuk, terugkerende oorontstekingen, haaruitval, schaafwonden, braken en diarree. Meestal is het eiwit in een levensmiddel de oorzaak van een allergie. De grootste boosdoeners zijn rundvlees, zuivelproducten, kip, eieren, tarwe, maïs en soja. De overstap naar een andere bron van eiwit, zoals lam, of naar koolhydraten die niet gebaseerd zijn op tarwe, zoals rijst, vermindert vaak de symptomen.

Voedingssamenstellingen

25% van de honden is te zwaar! De reden is simpel: te weinig beweging en te veel eten. Het is daarom van groot belang om het probleem aan te pakken door zowel de opgenomen hoeveelheid energie (het opgenomen voedsel) en de verbruikte hoeveelheid (door beweging) te bestuderen. Uw hond dezelfde voeding geven, maar in kleinere hoeveelheden, is geen ideale oplossing: het enige resultaat zou een tekort aan voedingsstoffen zijn. Daarnaast heeft een hond met honger meer de neiging om elders extra voeding te zoeken, bijvoorbeeld in de vuilnisbakken of bij aardige buren. Een speciaal samengesteld 'light' dieet geeft uw hond echter een betere voeding, terwijl hij toch een voldoende hoeveelheid voedsel eet.

Speciale diëten aangeboden door Purina

Een aantal Purina-merken bieden speciale formules die ontwikkeld zijn om aan de behoeften van honden te voldoen die te lijden hebben van medische en voedingsstoornissen. Klik op een merk voor meer informatie.