Your Pet, Our Passion.
Zwart-witte hond poseert voor kerstboom

Kerstdiner voor honden: Wat ze wel en niet mogen eten

Leestijd: 1 min

Een kerstdiner voor honden?

Kerstmis is een tijd van veel plezier voor het hele gezin en dat geldt ook voor je hond! De meeste baasjes willen dat hun viervoeter bij alle festiviteiten wordt betrokken, maar het is belangrijk om te weten welk voedsel ze veilig kunnen eten. Lees onze gids en ontdek wat het kerstdiner van je hond mag bevatten en wat je beter kunt vermijden.

Kerst is een gezellige tijd voor het hele gezin en dat geldt ook voor je hond! Het is niet meer dan logisch dat je je hond bij alle festiviteiten wilt betrekken - misschien koop je wel cadeautjes voor je hond die je mooi inpakt en denk je er zelfs over om een echt hondenkerstdiner te maken.

Wil je een speciale kerstmaaltijd voor je hond bereiden? Dan is het belangrijk om te weten dat er bepaalde voedingsmiddelen zijn die je beter kunt vermijden, omdat ze problemen kunnen veroorzaken die ernstig kunnen zijn, zoals spijsverteringsproblemen, maar mogelijk zelfs dodelijk.

Je vraagt je misschien af of honden kalkoen, jus of Christmas pudding kunnen eten? Lees verder om erachter te komen welke voedingsmiddelen veilig zijn en welke je absoluut moet vermijden.

Een gebruikelijk kerstdiner

Het perfecte kerstdiner bestaat uit veel kleine gerechten met veel verschillende ingrediënten - waarvan er maar een paar geschikt zijn voor honden. We hebben gekeken naar de meest voorkomende voedingsmiddelen en of ze veilig zijn om als kersttraktatie aan honden te geven:

Mogen honden kalkoen eten?

Ja, honden mogen kalkoen eten zolang het zonder bot en zonder vel is. De huid is veel te vet voor je hond, terwijl de botten inwendige schade kunnen veroorzaken, dus neem de tijd om vel en botjes te verwijderen voordat je kalkoen opneemt in het kerstdiner van je hond.

Kun je honden jus geven?

Het is beter van niet. Hoewel je hond misschien gek is op de smaak van de jus die wij lekker vinden, is het veel te zout en vet voor hen en kan het maagklachten en spijsverteringsproblemen veroorzaken, zoals misselijkheid en diarree. Je kunt proberen ze op dezelfde manier te laten genieten, maar dan met jus die speciaal is ontwikkeld voor honden.

Mogen honden kalkoenvulling eten?

Nee, de gebruikelijke kalkoenvulling bevat uien, specerijen en kruiden. Uien kunnen giftig zijn voor je hond, terwijl sommige specerijen en kruiden maagklachten kunnen veroorzaken.

En hoe zit het met Christmas pudding en gehaktbrood?

Beide smakelijke kerstlekkernijen bevatten veel krenten en rozijnen die zeer giftig zijn voor je hond. In sommige gevallen kunnen ze bij inname zelfs ernstig nierfalen veroorzaken.

Andere voedingsmiddelen die je moet vermijden

Bepaalde ingrediënten mag je nooit toevoegen aan het kerstdiner van je hond, omdat ze ernstige maagklachten of erger kunnen veroorzaken. De volgende voedingsmiddelen moet je vermijden en ver buiten het bereik van jouw nieuwsgierige hond houden:

Chocolade

Chocolade is zeer giftig voor honden en zelfs kleine hoeveelheden kunnen dodelijk zijn. Chocolade bevat een chemische stof, theobromine, die bij consumptie van zelfs kleine hoeveelheden ernstige reacties kan veroorzaken, zoals rusteloosheid, beven, stuiptrekkingen, overprikkelbaarheid en zelfs hartproblemen. En hoe donkerder de chocolade is, hoe hoger het gehalte theobromine.
 

Dit maakt pure chocolade het gevaarlijkste van allemaal. Neem direct contact op met de dierenarts als jouw hond chocolade heeft gegeten. Hou hierbij de richtlijn voor inname aan: meer dan 1g pure chocolade per kg lichaamsgewicht of 10g melkchocolade per kg lichaamsgewicht. Neem bij twijfel ook contact op met jouw dierenarts, hij kan jou dan altijd adviseren wat je het beste kunt doen. 

Uien, knoflook en andere lookfamilie

Al deze groenten komen van de plantensoort Alliaceae (lookfamilie) en zijn zeer giftig voor honden. De vertering hiervan kan schade aan rode bloedcellen veroorzaken, wat zelfs kan leiden tot bloedarmoede.

Macadamia noten en walnoten

Deze soorten noten zie je vaak rond de kersttijd, maar zorg ervoor dat je hond er niet aan kan komen! Macadamianoten zijn zeer giftig, omdat ze een stof bevatten die bij honden neurologische problemen of ernstig braken en maagklachten kunnen veroorzaken.

Melk en zuivel

Room en kaas zijn niet weg te denken uit het kerstdiner, maar ze horen niet in het kerstdiner van je hond! Honden kunnen lactose moeilijk verteren en grote hoeveelheden zuivel kunnen maagklachten, misselijkheid en diarree veroorzaken.


Veilig voedsel voor het kerstdiner van je hond

Gelukkig zijn er een aantal voedingsmiddelen die volkomen veilig zijn als kersttraktatie voor honden! Deze voedingsmiddelen zijn veilig voor je hond, maar onthoud dat humane voeding die wij eten altijd met mate gegeven moet worden aan honden en nooit een vervanging mag zijn voor goede dierenvoeding:

Cranberrysaus

Cranberrysaus kan je hond prima eten, maar zorg ervoor dat het ongezoet is en dat er geen noten aan zijn toegevoegd. Geef niet te veel, maar een scheutje over een plakje kalkoen is een smakelijke traktatie waar je hond dol op zal zijn.

Aardappelen

Alleen gepureerde of gekookte aardappelen zijn veilig voor je hond om te eten en zorg ervoor dat je niet veel boter of zout hebt toegevoegd. Geef alleen kleine porties, want ze bevatten veel zetmeel dat honden moeilijk kunnen verteren.

Andere groenten:

Er zijn veel groenten die passen in het kerstdiner van je hond. Sperziebonen, spruitjes, pastinaak, erwten en koolraap zijn allemaal geschikt als een lekker en gezond tussendoortje. Maar zorg er wel voor dat je je hond met mate groenten geeft, want als hij er te veel van eet, kan hij last krijgen van winderigheid of zelfs diarree.

Is mistletoe giftig voor honden?

Tijdens de kerstperiode moet je niet alleen op voedsel letten, want er zijn ook veel seizoensplanten die giftig zijn voor honden. De bessen en bladeren van hulst, klimop en maretak (=mistletoe) zijn giftig voor honden en kunnen maagklachten veroorzaken.

Interessant genoeg vormen kerstbomen ook een bedreiging, want hoewel ze niet giftig zijn, kunnen hun scherpe naalden interne schade veroorzaken als ze worden opgegeten. Het is belangrijk om planten tijdens de feestdagen buiten bereik te houden om te voorkomen dat je hond ervan eet.

Het kerstseizoen is een leuke en feestelijke tijd en er is geen reden waarom je geen kerstdiner voor je hond zou maken! Hoewel het antwoord op de vraag of honden jus of vulling mogen eten 'nee' is, zijn er nog genoeg andere smakelijke etenswaren die je als kersttraktatie aan je hond kunt geven.