Your Pet, Our Passion.
Kleine hond kijkt naar baasje

Snacks geven aan je hond: wat en wanneer?

Leestijd: 4 min

Voor je hond zijn snacks een moment van plezier. Of je je viervoeter nu wil belonen of verwennen: hondensnacks helpen om een emotionele band op te bouwen én om goed gedrag te leren associëren met plezier. Maar let wel op: te veel snacks kunnen het dieet van je hond overhoop gooien. Een klein snackje hier en daar, da’s oké, maar niet het hele pak ineens!

Een hondensnack voor elk moment

Beloon je hond met zijn favoriete snack

Training en opleiding zijn belangrijk voor elke hond. Wat niet werkt: straffen, roepen of geweld gebruiken. De juiste manier? Train je hond door te belonen en positief gedrag te stimuleren. Dat wordt vaak ‘positieve bekrachtiging’ genoemd. Hoe leer je je hond gehoorzamen, op een leuke en prettige manier? Check deze praktische tips eens.

Verwen je hond met heerlijke hondensnoepjes

Iedere hond verdient af en toe een extraatje. Door je hond te trakteren, bouw je een band op en maak je jullie relatie sterker.

Er is een ruime keuze aan heerlijke hondensnacks en kauwsticks, met een breed scala aan smaken. Maar overdrijf niet, en pas op voor overgewicht. Snacks mogen nooit meer dan 10% van de dagelijkse voeding uitmaken. Op de verpakking vind je instructies om te helpen berekenen hoeveel extraatjes je mag geven en hoe vaak.

Hou je hond bezig met een kauwbot

Hoeveel je ook van je hond houdt, je kunt niet elke seconde van de dag bij hem zijn. Af en toe moet je hond dus even alleen zijn. Moet je een paar uur weg? Geef je hond een kauwbot, de ultieme beloning! Hij zal er urenlang op kauwen en je afwezigheid minder voelen. Bovendien stimuleert kauwen de aanmaak van speeksel, wat weer goed is tegen tandplak. Let wel: beloningen zijn nooit een alternatief voor aandacht en liefde. Vraagt je hond om snacks? Dan is de kans groot dat hij gewoon aandacht wil. Knuffelen, spelletjes en wandelingen zijn dan veel effectiever ... en beter voor zijn gezondheid!

Zorg dagelijks voor de tanden van je hond

Het gebit van je hond verzorgen is belangrijk: zo voorkom je een slechte adem, risico op gebitsproblemen en andere gezondheidsklachten. Bovendien beperk je ook tandplak en tandsteen! Een goede poetsbeurt is de basis. Lukt dat niet? Dan is het aan te raden om je hond elke dag een kauwstick te geven. Je hond zal niet alleen genieten van die lekkere stick, maar het zal ook helpen om zijn tanden en tandvlees schoon en gezond te houden.

Wist je dat? De unieke geribbelde structuur van DentaLife-sticks maakt kauwen gemakkelijk en helpt zelfs de moeilijkst te bereiken tanden achter in het gebit te reinigen. Deze tanden zijn het gevoeligst voor tandplak- en tandsteenvorming.

Tafelrestjes? Zo min mogelijk

Honden zijn slim. Je wil net beginnen aan een maaltijd of een koekje en ze staren je al aan met hongerige puppy-ogen. Wie kan die blik nu weerstaan? Niemand! Toch is het gedrag dat je beter niet kunt aanmoedigen. Bezwijk je toch? Beperk dan de hoeveelheid en probeer volgende keer niet toe te geven. Anders zal je hond snel te zwaar worden.

Een snoepje met suiker voor je lieve viervoeter? Slecht idee. Net als bij mensen, kan suiker bij honden leiden tot pijnlijke gaatjes in de tanden, of zelfs diabetes. Dat is een ernstige ziekte, die levenslang voor complicaties kan zorgen.

Weet ook dat je bepaalde voedingsmiddelen beter kunnen vermijden. Let op met rauwe groenten en fruit, bijvoorbeeld. Dat verteren honden niet goed. Uien, druiven en appelzaden zijn zelfs giftig voor honden, net zoals cashew- of macadamianoten. Geef je hond ook geen rauw vlees en pas op voor kleine stukjes bot. Vooral kleine kippenbotjes kunnen versplinteren, waardoor je hond kan stikken. Helemaal verboden is chocolade: dat is heel giftig voor honden en kan zelfs tot hun dood leiden.

Andere producten (voeding, planten, giftige stoffen) die je hond echt niet mag inslikken?
Hier vind je een hele lijst.