Voedselallergieën

Ongeveer 10% van alle allergieën bij honden is het gevolg van een reactie op bepaalde soorten voedsel, en kan op elk moment in een hondenleven voorkomen. Wanneer uw hond een allergische reactie vertoont, produceert hij een antilichaam dat soms kan worden gedetecteerd bij een allergietest, maar de resultaten zijn maar zelden betrouwbaar. Een voedselallergie mag niet worden verward met een voedselintolerantie: daarbij heeft een hond het moeilijk om bepaalde voedingsmiddelen te verteren en kan diarree of braken optreden. Er zijn geen testen die rechtstreeks voedselintoleranties opsporen.

Oorzaken

Het spijsverteringsstelsel van de hond is niet gemaakt om bepaalde voedingsmiddelen op te nemen uit de dagelijkse consumptie van de mens, zoals rabarber, soja, uien, spinazie, bieten of maïs en onvoldoende gekookte rode bonen. Andere irriterende stoffen kunnen zich bevinden (in volgorde van frequentie) in rundvlees, zuivelproducten, kip, tarwe, kippeneieren, maïs en soja.

Symptomen

Typische symptomen van voedselallergie zijn:

  • Jeuk van de huid.
  • Terugkerende oorontstekingen.
  • Krabben.
  • Haaruitval.
  • Schaafwonden.
  • Braken.
  • Diarree.

De diagnose van allergieën stellen

De meest doeltreffende methode voor de diagnose van een allergie is gedurende 12 weken een voedingsmiddel uit het dieet van de hond houden en daarna het er opnieuw in opnemen, om te zien of de klachten aanhouden of niet. Aangezien het grootste deel van de dierenvoeding gemaakt is van rundvlees, kip, maïs en tarwe, biedt deze methode een goede gelegenheid om uw hond eten aan te bieden dat hij niet kent, zoals wild en aardappelen of lamsvlees en konijn met rijst. Deze nieuwe voedingsmiddelen zijn het enige voedsel dat uw hond zal mogen eten tijdens de hele duur van de test, die zal worden uitgevoerd onder toezicht van uw dierenarts.

Na de testperiode

Na 12 weken testen kunt u opnieuw een voedingsmiddel geven dat voordien op het menu van uw hond stond, zoals kip, eieren of soja. Zo kunt u nagaan hoe uw hond reageert op elk voedingsmiddel. Als de symptomen terugkeren als een voedingsmiddel opnieuw in het menu wordt opgenomen, hebt u eindelijk de boosdoener gevonden!