Haarverlies

Haaruitval kan allerlei oorzaken hebben: het kan worden veroorzaakt door een allergie, door een besmetting met externe parasieten en soms zelfs door een overmatige verzorging van de hond zelf. Gezien de vele mogelijke oorzaken kunt u beter contact opnemen met uw dierenarts als uw hond zijn haar begint te verliezen.

Een juiste diagnose is immers belangrijk voor uw hond, maar niet alleen voor hem. Want bepaalde parasieten, maar ook bepaalde allergieën en infecties worden overgedragen op de mens. Een specialist raadplegen zodra u dit probleem vaststelt, is dus een bijzonder verstandige reflex.

  • Uitwendige parasieten zoals vlooien, luizen en teken, kunnen leiden tot kale plekken, vooral op plaatsen waar de hond zich heeft gekrabd. Deze parasieten zijn een van de meest waarschijnlijke oorzaken van haaruitval. Onderzoek dan ook zorgvuldig of uw hond geen besmetting heeft en neem bij twijfel contact op met uw dierenarts.
  • Problemen met de verzorging kunnen vele oorzaken hebben: van een weinig doeltreffende verzorging van obese honden, tot te veel verzorging of overdreven likken, wat vaak wordt opgemerkt bij angstige honden. Wanneer een dier zichzelf te veel verzorgt, dan kunnen huidproblemen ontstaan zoals likgranulomen. Dat zijn grote kale plekken, meestal aan de voetgewrichten of aan de spronggewrichten. Te veel verzorging lijkt een probleem te zijn dat verband houdt met angst en kan dus worden behandeld door stress te verminderen. Als u merkt dat uw huisdier zich extreem veel begint te verzorgen, vraag dan raad aan uw dierenarts voor een eventuele behandeling.