Your Pet, Our Passion.
Lichtbruine hond met tong uit die op dierenartsentafel ligt.

Huidproblemen en huidaandoeningen bij honden

Leestijd: 7 min

Als je hond een huidaandoening krijgt, hoef je je niet direct zorgen te maken. Ze komen vaak voor en zijn met de juiste zorg goed te behandelen. Hier vind je tips waar je op moet letten. 

Hoe moet de huid van mijn hond eruitzien? 

De huid van je hond is uniek, net als zijn persoonlijkheid, maar er zijn veel algemene dingen die voor alle honden met een gezonde huid hetzelfde zouden moeten zijn. 

  • De huid van je hond moet roze of zwart zijn, afhankelijk van de pigmenten die bij zijn ras voorkomen of van zijn individuele genetische herkomst - beide zijn volkomen normaal. 
  • Een hondenhuid moet vrij zijn van korstvorming, jeuk, schilfering, zwarte of witte vlekken, en geïnfecteerde of warme en ontstoken plekken. 
  • De vacht moet mooi en dik zijn (hoewel de precieze dikte afhangt van het ras) en glanzen zonder afgebroken haren, kale plekken, roos of vervelende vlooien. 
  • Je hond kan het hele jaar door verharen, maar normaal gesproken verhaart hij het meest in de zomer en de herfst. 
  • De huid moet soepel zijn en de vacht schoon en in goede conditie. 

Waar moet ik op letten? 

  • Overmatig krabben, korstjes op de huid van je hond en het uittrekken van de vacht kunnen allemaal wijzen op een huidziekte. 
  • Een doffe vacht of schilfers kunnen wijzen op een onderliggende ziekte. 
  • De huid bedekt niet alleen de buitenkant maar ook de binnenkant van de oren van je hond, dus eventuele oorproblemen kunnen ook het gevolg zijn van huidproblemen. 
  • Als je bruinachtige afscheiding ziet, de oren van je hond rood zijn of als hij met zijn kop blijft schudden, moet je een bezoekje brengen aan je dierenarts. 

Droge huid en huidaandoeningen bij honden 

Je weet nu waar je op moet letten, maar wat zijn de oorzaken van huidaandoeningen bij honden?

Een droge huid kan gedeeltelijk worden veroorzaakt door hun (en jouw) thuisomgeving. In de winter bijvoorbeeld, wanneer de verwarming vaker aanstaat en de temperatuur in huis hoger is, kan de huid van je hond veranderen en gaan jeuken.

Tenzij je hond zich voortdurend krabt, is een droge huid bij honden niet ernstig en kan gemakkelijk worden behandeld. Misschien helpt een van de speciale shampoos die je bij je dierenarts kunt kopen en die het vochtgehalte herstellen. Maar de onderliggende oorzaak van het probleem is waarschijnlijk een droge omgeving: een luchtbevochtiger in huis kan helpen om het voor je hond comfortabeler te maken.

Haaruitval bij honden (alopecia)

Haaruitval (alopecia) is een andere huidaandoening bij honden die veel oorzaken kan hebben. Om je hond en jezelf onnodige stress te besparen, laat je hem door je dierenarts onderzoeken als zijn haar uitvalt. Vaak is dit het gevolg van krabben of likken aan een jeukende plek die een andere oorzaak heeft, zoals ringworm (niet echt een worm, maar een schimmelinfectie), bacteriën of gewone huidparasieten zoals vlooien, teken, mijten en luizen.

In sommige gevallen kan de alopecia te wijten zijn aan huidallergieën bij honden of hormonale problemen. Sommige honden kunnen een pijnlijke plek, zoals een pijnlijk gewricht, overmatig verzorgen in de hoop dat het dan beter voelt. Overmatige verzorging als gevolg van gedragsproblemen of angst is een andere oorzaak, hoewel dit bij honden minder vaak voorkomt dan bij katten.

Sommige oorzaken van haaruitval bij honden zijn overdraagbaar op mensen: zo kun je zelf bijvoorbeeld sommige soorten mijt en ringworm oplopen. Gelukkig gebeurt dit zelden, maar een bezoekje aan de dierenarts is verstandig. Slechte algemene gezondheid, slechte voeding of een onderliggende ziekte kan er ook voor zorgen dat de vacht van je hond minder glanst en dat hij haar verliest.

Je dierenarts gaat op zoek naar de oorzaak van de alopecia bij je hond. Vlooien zijn een veelvoorkomende oorzaak van jeuk en de daaruit voortvloeiende haaruitval bij honden, daarom raadt je dierenarts waarschijnlijk een vlooienbehandeling aan (die je hopelijk al kent). Je dierenarts kan ook haarmonsters nemen of een stukje huid afschrapen om te testen op ringworm en parasieten, of bloedmonsters nemen om te zoeken naar onderliggende ziekten zoals hormonale problemen - wat ook maar het beste is voor je hond.

Als de oorzaak van de alopecia onduidelijk is, is het goed om een veterinaire dermatoloog te raadplegen, omdat dit soort onderzoek gemakkelijk een einde kan maken aan je zorgen.

De behandeling van alopecia hangt af van de onderliggende oorzaak, dus is het belangrijk om onderzoek te doen om een betrouwbare diagnose te stellen. Vlooienbestrijding wordt vaak aanbevolen omdat het sommige huidproblemen bij honden kan voorkomen. Je dierenarts kan ook iets anders voorschrijven als er een andere oorzaak wordt vastgesteld, zoals antibiotica bij huidinfecties.

De behandeling van huidallergieën bij honden kan een hele uitdaging zijn, daarom is het raadzaam advies in te winnen bij een veterinaire dermatoloog. Bij hormonale aandoeningen kan een langdurige behandeling met medicijnen nodig zijn. Als je hond pijnlijke lichaamsdelen heeft, zoals zijn gewrichten, wat ervoor zorgt dat je hond die plekken overmatig gaat verzorgen, kan je dierenarts een behandeling voorschrijven om het onderliggende probleem aan te pakken.

Veelvoorkomende huidparasieten

Mijten komen vaak voor, evenals andere parasieten als vlooien, teken en luizen. Ze kunnen jeuk, ontstekingen, huidlaesies en haaruitval veroorzaken. De meeste problemen kunnen met succes worden behandeld, maar soms heeft je hond een langdurige behandeling nodig.

Sommige parasieten kunnen ook mensen lastig vallen. Wil je meer weten over wat je kunt doen om het probleem van parasieten aan te pakken? Lees dan onze artikelen over vlooien en teken

Huidallergieën bij honden 

Wat is een huidallergie? 

Je ziet dat je hond zich krabt - vaak op zijn buik, flanken en oren - of op zijn kop wrijft en op zijn poten kauwt. Hun huid raakt ontstoken (dermatitis) en er kunnen laesies en huidinfecties ontstaan, waaronder haarverlies en een donkerder huidskleur. 

Allergieën kunnen zich op elk moment in het leven van je hond voordoen. Sommige rassen hebben aanleg voor het ontwikkelen van allergieën, waaronder West Highland White Terriers, Draadharige Fox Terriers, Golden Retrievers, Labrador Retrievers, Lhasa Apsos, Bulldogs, Engelse Setters, Boxers, Dalmatiërs en Shar-Peis. 

Wat veroorzaakt huidallergieën bij honden? 

Je hond kan een huidallergie ontwikkelen als hij herhaaldelijk wordt blootgesteld aan een bepaalde stof - het 'allergeen' - dat de reactie veroorzaakt. Dit gebeurt wanneer het immuunsysteem antilichamen produceert, waardoor ontstekingsstoffen vrijkomen, die op hun beurt weer jeuk veroorzaken. 

Er zijn veel stoffen die als allergeen kunnen fungeren en een huidallergie, of 'allergische dermatitis', kunnen veroorzaken. Dit zijn onder meer: 

  • Inhalatie van allergenen zoals schimmels, pollen en huisstof. 
  • Vlooienallergie (als je hond allergisch is voor het speeksel in vlooienbeten). 
  • Contactdermatitis, die wordt veroorzaakt door blootstelling van de huid aan een irriterende stof, zoals zeep, huishoud- en tuinsprays of chemicaliën, vlooienbanden, veren of wol. 
  • Voedselallergieën - in dit geval zijn de tekenen van allergische dermatitis meestal het hele jaar door aanwezig. 

Onderzoek naar huidallergieën 

Ga met je hond naar de dierenarts om de oorzaak vast te stellen. Vertel je dierenarts de complete geschiedenis van de symptomen bij je hond, met inbegrip van de tijd van het jaar waarin de allergische symptomen zich voordoen. 

Voordat de oorzaak van het huidprobleem van je hond kan worden vastgesteld, wil je dierenarts veel, zo niet alle, bovenstaande factoren meewegen. In sommige gevallen kan de allergie te wijten zijn aan een combinatie van factoren en kan het helpen om de impact van sommige of alle factoren te verminderen. In ernstige gevallen kan je dierenarts huid- of bloedonderzoek aanbevelen om de precieze oorzaak van de allergische reactie van je hond vast te stellen. 

Als de oorzaak van de huidklachten een voedselbron is, kan je hond ook tekenen vertonen van een maag-darmstoornis. Meestal is het zaak om dat specifieke ingrediënt - het allergeen - te identificeren en het uit de voeding van je hond te weren. Om een allergeen te isoleren, is het gebruikelijk dat je huisdier op een uitsluitings- of eliminatiedieet wordt gezet onder begeleiding van je dierenarts. 

Behandeling van huidallergieën 

Je dierenarts kan verschillende behandelingen aanraden om de huidallergie van je hond onder controle te krijgen en de huidinfectie van je hond te verlichten, waardoor hij zich een stuk beter kan voelen. Denk aan speciale shampoos voor huisdieren, voedingssupplementen, medische behandelingen en speciale dieetvoeding (zoals Purina® Veterinary Diets). Deze middelen kunnen alleen of in verschillende combinaties worden gebruikt. 

Een dieet kan een belangrijke rol spelen bij het oplossen van veel huidaandoeningen bij honden. Met name diëten met veel omega 3-vetzuren kunnen de jeuk en ontstekingen bij allergische dermatitis helpen verminderen. 

Huidallergieën kunnen voor je hond natuurlijk onaangenaam en verontrustend zijn. Het kan lang duren voor ze opgelost zijn en in sommige gevallen is er een langdurige behandeling nodig. De meeste aandoeningen kunnen echter worden verholpen en onder controle worden gehouden, zodat je hond - en jij - een veel aangenamer leven kunnen leiden.