Honden in goede gezondheid

Voorkomen is beter dan genezen. Dat spreekwoord is ook van toepassing op de gezondheid van uw hond.  Elke maand moet uw hond worden gecontroleerd op de eerste tekenen van een ziekte. Vergeet niet dat sommige honden een ziekte of pijn goed kunnen verdoezelen, dus wees alert.

Lijst van te controleren elementen:

Lijf

Als u het lijf betast, moet u de ribben voelen en niets anders. Er moet een "taille" zijn tussen de ribben van uw hond en zijn heupen en de buik mag niet inzakken. Let op tekenen van gewichtsverlies of -toename.

Oren

De oren van uw hond moeten schoon zijn en er mag geen bruine of groene oorsmeer inzitten en ze mogen ook niet kwalijk ruiken. Bepaalde rassen van honden met lange oren vergen een regelmatige reiniging met speciale producten voor de oren. Let toch op wanneer u dit doet: de huid van uw viervoeter is zeer gevoelig. Reinig de oren overigens ook niet al te krachtig of te diep. U zou het trommelvlies kunnen doorboren. ​

Ogen

De ogen moeten glinsterend en helder zijn, en niet waterig, rood of ontstoken. Uw hond mag niet schrikken van het licht, alsof dat pijn doet aan zijn ogen. Oogproblemen kunnen soms gepaard gaan met griepsymptomen.

Neus

Het oppervlak moet vrij zijn van korstjes en de neus mag niet lopen of bloeden. De kleur van de neus kan veranderen van zwart naar roze en terug naar zwart, met variaties in de loop van het jaar. Hij mag ook niet heel koud of nat zijn!​

Adem

Een slechte adem is niet alleen een cosmetisch of sociaal probleem (we weten allemaal dat honden met een slechte adem een minder aangenaam gezelschap kunnen zijn). Het kan ook wijzen op problemen met de spijsvertering of op tandproblemen, die mogelijk kunnen leiden tot problemen met organen als ze niet worden behandeld. Tanden moeten wit zijn, zonder te veel tandsteen, want dat maakt ze dik en bruin. Het tandvlees moet op zijn beurt roze of zwart zijn, niet rood of gezwollen.

Huid en va​cht

De huid van uw hond kan roze of zwart zijn, afhankelijk van de natuurlijke pigmenten van zijn ras. De vacht moet dan weer meer of minder dik (afhankelijk van het ras) en glanzend zijn, zonder gebroken haren. Ten slotte moeten de huid en de vacht vrij zijn van roos, vuil of wonden. Uw gezel kan het hele jaar door haar verliezen, maar het verlies is over het algemeen groter in de zomer en in de herfst. U hebt dus een goede stofzuiger nodig. Sommige rassen, zoals poedels, verliezen hun haar niet, ook al moeten ze regelmatig worden geschoren.

Nagels

Ze moeten zacht zijn en kunnen wit of zwart zijn. Schenk de nodige aandacht aan nagels die ruw zijn en makkelijk breken. Denk bij het controleren van de nagels ook aan de achterklauwen aan de binnenkant van de poot, net onder de pols. Bij sommige honden zitten de achterklauwen aan de voorpoten, sommige hebben er op hun voor- en achterpoten, en andere hebben er helemaal geen. 

Spijsvertering

Let op de eetlust van uw hond. Zijn er belangrijke veranderingen? Dit kan heel moeilijk te merken zijn als de hond een bepaald gedrag heeft. De hond mag niet ziek zijn of verstikken bij het eten en de ontlasting moet een normale kleur hebben, zonder diarree, constipatie of slijm (heldere gelei).

Dorst 

Als uw hond plotseling dorst heeft of meer begint te drinken dan normaal, raadpleeg dan uw dierenarts.

Houding

De algemene houding van uw hond kan u veel vertellen. Als u merkt dat zijn kop of zijn staart naar beneden gebogen is, betekent dit meestal dat uw hond zich niet erg goed voelt. Honden met een slechte gezondheid kunnen ook rondsnuffelen in de hoeken of zelfs gaten graven in de tuin om er te gaan liggen. Als u zich zorgen maakt, vraag dan uw dierenarts om advies.