Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
hond op controle bij de dierenarts

Regelmatig met je hond naar de dierenarts

Leestijd: 5 min

Ook als je de gezondheid van je hond goed in de gaten houdt, is het goed om hem jaarlijks door de dierenarts te laten controleren. Dit biedt je dierenarts de kans om mogelijke gezondheidsproblemen op te sporen en ze hopelijk in de kiem te smoren voordat ze ernstig worden. 

Met regelmatige gezondheidscontroles blijven ook de vaccinaties van je hond up-to-date, je kunt je hond nauwkeurig wegen en vragen stellen over eventuele problemen. 

Algemene gezondheid 

Je gaat al met je trouwe viervoeter naar de dierenarts als hij ziek of gewond is, maar die afspraken zijn meestal vooral gericht op één bepaald probleem. Controlebezoeken zijn meer holistisch en geven je dierenarts de kans om subtiele veranderingen in de algemene fysieke gezondheid van je hond op te sporen. 

Ga ten minste eenmaal per jaar met je hond naar de dierenarts en vaker naarmate hij ouder wordt of speciale medische behoeften heeft. Deze regelmatige bezoeken draaien vooral om 'voorkomen is beter dan genezen'; wacht dus niet met het maken van een afspraak alleen omdat je hond fit en gezond lijkt. Je dierenarts controleert je hond, luistert naar hart en longen, gaat met zijn handen over de buik om te kijken of er ongewone symptomen zijn, kijkt of er problemen zijn met huid, vacht, ogen of oren, en scant zijn microchip om te zien of alles in orde is. 

Een ander voordeel van deze jaarlijkse controles is dat je hond gewend raakt aan een bezoek aan de dierenarts wanneer hij zich goed voelt. Als ze alleen komen wanneer ze pijn hebben of ziek zijn, kunnen ze nerveus worden en het bezoek aan de dierenarts associëren met slechte tijden of stressvolle ervaringen. Het is een goed idee om zo nu en dan eens langs te gaan bij de dierenartsenpraktijk, ook als je geen afspraak hebt. De receptionistes en de assistenten van de dierenarts geven je hond graag een knuffel en wat aandacht en dat zorgt voor een positieve herinnering. 

Vaccinaties 

Je dierenarts stuurt je een herinnering wanneer je hond gevaccineerd moet worden of geeft je een puppyvaccinatieschema om op tijd langs te gaan. Het tijdstip hangt af van welke vaccinatie nodig is, maar de prik kan bijvoorbeeld zijn tegen: hondenziekte, leptospirose, adenovirus, parvovirus, parainfluenza en bordetella (kennelhoest).

Als je van plan bent je hond mee te nemen naar het buitenland, heeft hij ook een rabiësvaccinatie nodig.

Vlooien, teken en wormen

Een andere situatie waarin voorkomen beter is dan genezen, is de bestrijding van vlooien, teken en wormen. Vergeet niet dat vlooien, of ten minste hun larven, het hele jaar door in je huis en tuin kunnen leven en dat teken nare ziekten kunnen overbrengen. Je dierenarts kan je advies geven over hoe je vlooien en teken kunt voorkomen, net als lint- en spoelwormen en zo nodig longworm. Meer informatie vind je op onze pagina over de behandeling van teken, vlooien en andere parasieten op je hond.

Behandeling en preventie van gedrag

Gebruik de jaarlijkse controle van je hond ook om ongewoon of ongezellig gedrag te bespreken, zoals overmatig blaffen, bijten of op je schoenen kauwen zodra je je een moment omkeert. Dit soort gedrag kan in een vroeg stadium meestal goed worden behandeld. Je dierenarts kan je waarschijnlijk nuttige tips geven of je doorverwijzen naar een professionele gedragsdeskundige. Als je hond nog een puppy is, kent je dierenarts vast ook betrouwbare puppycursussen in de buurt waar je met je pup naartoe kunt.

Sterilisatie of castratie

Als je nadenkt over de verzorging van je hond, is sterilisatie/castratie een van de belangrijkste dingen die je moet overwegen. Als je een volwassen hond in huis hebt genomen, is de kans groot dat er al een castratie/sterilisatie heeft plaatsgevonden. Bij een puppy of een oudere hond die niet gecastreerd/gesteriliseerd is, kan je dierenarts je vertellen over de gezondheidsvoordelen van castratie/sterilisatie en alle informatie geven die je nodig hebt over de nazorg (inclusief voeding) om je hond zo gezond en gelukkig mogelijk te houden.

Tandverzorging

Je dierenarts bekijkt ook het gebit van je hond om te beslissen of het moet worden gereinigd en zo ja, wanneer. Gebitsverzorging is vooral belangrijk bij oudere honden, omdat gebitsaandoeningen niet alleen pijn kunnen veroorzaken, maar ook kunnen leiden tot problemen met hun inwendige organen, dankzij de vervelende bacteriën die met de aandoeningen gepaard gaan.

Deze gebitscontrole is ook een goed moment om je gebitsreinigingsroutine thuis met je dierenarts te bespreken. Nog een voorbeeld van voorkomen is beter dan genezen! Meer gedetailleerde informatie vind je op onze pagina over de verzorging van het gebit van je hond.

Gewicht en lichaamsconditie

Helaas komt zwaarlijvigheid vaak voor bij honden, dus zet je hond zo vaak mogelijk op de weegschaal van de dierenarts en houd de lichaamsconditie van je trouwe viervoeter ook thuis nauwlettend in de gaten. Als je hond overgewicht heeft, kun je veel doen om te helpen. Praat bijvoorbeeld met je dierenarts over een dieet- en bewegingsplan en vraag of de dierenartspraktijk een afvalprogramma heeft. Natuurlijk wil je ook niet dat je hond te weinig weegt, dus als hij is afgevallen sinds de laatste weegbeurt, bespreek dit dan met je dierenarts. Het kan een teken zijn van een gezondheidsprobleem.

Oudere honden

Net als wij krijgen honden wat meer pijntjes en kwaaltjes naarmate ze ouder worden. Je dierenarts kan dan adviseren om vaker langs te komen. Dit is niets om je zorgen over te maken, het betekent gewoon dat je dierenarts je huisdier goed in de gaten houdt. Tijdens deze controles kan je dierenarts waardevolle adviezen voor je hond geven.

Meld eventuele problemen die je hebt opgemerkt, hoe klein ook, of knobbels en oneffenheden waarnaar je wilt laten kijken. Als je dierenarts bezorgd is, kan een bloed- of urinemonster uitwijzen of er onderliggende problemen zijn. Het is de perfecte gelegenheid om het eet- en drinkgedrag van je hond, zijn activiteitenniveau en eventuele zorgen te bespreken. Net als mensen kunnen oudere honden ook last krijgen van diverse problemen met hun orgaansystemen, artrose, verlies van gezichtsvermogen of gehoor, en zelfs geheugenverlies of dementie. Gelukkig kunnen veel problemen met succes worden behandeld met medicijnen of eenvoudige veranderingen in hun levensstijl.

Met regelmatige controles en jouw warme aandacht hebben je hond en jij een grote kans op een lang en aangenaam leven samen.