Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
hond op controle bij de dierenarts

Regelmatig met je hond naar de dierenarts

Leestijd: 5 min

Ook als je de gezondheid van je hond goed in de gaten houdt, is het goed om hem jaarlijks door de dierenarts te laten controleren. Dit biedt je dierenarts de kans om gezondheidsproblemen al in een vroeg stadium op te sporen en daar gelijk wat aan te doen voordat ze ernstig worden. 

Met regelmatige gezondheidscontroles blijven ook de vaccinaties van je hond up-to-date, kun je je hond nauwkeurig wegen en kun je vragen stellen over eventuele klachten of problemen. 

Algemene gezondheid 

Normaal gesproken ga je natuurlijk meteen met je trouwe viervoeter naar de dierenarts als deze ziek of gewond is, maar die afspraken zijn meestal vooral gericht op één bepaald probleem.

Een regulier controlebezoek is daarentegen meer algemeen van aard en geven jouw dierenarts de kans om bijvoorbeeld te kijken naar subtiele veranderingen in de algemene lichamelijke gezondheid van je huisdier.

Het is verstandig om minimaal een keer per jaar met je hond naar de dierenarts te gaan voor een controle en jaarlijkse vaccinaties. Ga vaker naarmate je hond ouder wordt of bij speciale medische behoeften. Deze regelmatige controles draaien dus vooral om 'voorkomen is beter dan genezen'. Stel dus het maken van een afspraak met de dierenarts niet uit, ook al ziet je er hond er fit en gezond uit. De dierenarts onderzoekt je hond, luistert naar hart en longen, controleert de buik om te kijken naar ongebruikelijke symptomen, kijkt of er problemen zijn met de huid, vacht, ogen of oren en scant de chip om te zien of alles nog in orde is.

 

Zo worden dierenartsbezoekjes minder stressvol

Een ander voordeel van deze jaarlijkse check-up is dat je je hond laat wennen aan een bezoek aan de dierenarts terwijl er geen problemen zijn. Als ze alleen naar de dierenarts gaan als ze gewond of ziek zijn, kunnen ze zenuwachtig worden. Hierdoor associëren ze de bezoekjes aan de dierenarts met slechte tijden of stressvolle ervaringen. Het is dus altijd goed om zo nu en dan eens langs de dierenarts te gaan, ook als je geen afspraak hebt. De receptionisten en assistenten geven je hond graag een knuffel en wat aandacht en creëren zo een positieve herinnering bij je hond. 

Vaccinaties 

Je dierenarts stuurt je een herinnering wanneer je hond gevaccineerd moet worden of geeft je een puppyvaccinatieschema om op tijd langs te gaan. De timing zal afhangen van van welke vaccinatie nodig is en kan bijvoorbeeld zijn tegen: hondenziekte, leptospirose, adenovirus, parvovirus, parainfluenza en bordetella (kennelhoest).

Als je van plan bent je hond mee te nemen naar het buitenland, dan heeft hij ook een dierenpaspoort en een vacinatie tegen hondsdolheid nodig. 

Lees voor meer informatie over het meenemen van je hond naar het buitenland ons artikel lezen over over reizen met je hond.

 

Vlooien, teken en wormen

Een andere situatie waarin voorkomen beter is dan genezen, is de bestrijding van vlooien, teken en wormen. Vergeet niet dat vlooien, of ten minste hun larven, het hele jaar door in je huis en tuin kunnen leven en dat teken nare ziekten kunnen overbrengen. Je dierenarts kan je advies geven over hoe je vlooien en teken kunt voorkomen, net als lint- en spoelwormen en zo nodig longworm. Meer informatie vind je op onze pagina over de behandeling van teken, vlooien en andere parasieten op je hond.

Behandeling en preventie van gedrag

Gebruik de jaarlijkse controle van je hond ook om ongewoon of ongezellig gedrag te bespreken, zoals overmatig blaffen, bijten of op je schoenen kauwen zodra je je een moment omkeert. Dit soort gedrag kan in een vroeg stadium meestal goed worden behandeld. Je dierenarts kan je waarschijnlijk nuttige tips geven of je doorverwijzen naar een professionele gedragsdeskundige. Als je hond nog een puppy is, kent je dierenarts vast ook betrouwbare puppycursussen in de buurt waar je met je pup naartoe kunt.

Sterilisatie of castratie

Als je nadenkt over de verzorging van je hond, is sterilisatie/castratie een van de belangrijkste dingen die je moet overwegen. Als je een volwassen hond in huis hebt genomen, is de kans groot dat er al een castratie/sterilisatie heeft plaatsgevonden. Bij een puppy of een oudere hond die niet gecastreerd/gesteriliseerd is, kan je dierenarts je vertellen over de gezondheidsvoordelen van castratie/sterilisatie en alle informatie geven die je nodig hebt over de nazorg (inclusief voeding) om je hond zo gezond en gelukkig mogelijk te houden.

Tandverzorging

Je dierenarts bekijkt ook het gebit van je hond om te beslissen of het moet worden gereinigd en zo ja, wanneer. Gebitsverzorging is vooral belangrijk bij oudere honden, omdat gebitsaandoeningen niet alleen pijn kunnen veroorzaken, maar ook kunnen leiden tot problemen met hun inwendige organen, dankzij de vervelende bacteriën die met de aandoeningen gepaard gaan.

Deze gebitscontrole is ook een goed moment om je gebitsreinigingsroutine thuis met je dierenarts te bespreken. Nog een voorbeeld van voorkomen is beter dan genezen! Meer gedetailleerde informatie vind je op onze pagina over de verzorging van het gebit van je hond.

Gewicht en lichaamsconditie

Helaas komt zwaarlijvigheid vaak voor bij honden, dus zet je hond zo vaak mogelijk op de weegschaal van de dierenarts en houd de lichaamsconditie van je trouwe viervoeter ook thuis nauwlettend in de gaten. Als je hond overgewicht heeft, kun je veel doen om te helpen. Praat bijvoorbeeld met je dierenarts over een dieet- en bewegingsplan en vraag of de dierenartspraktijk een afvalprogramma heeft. Natuurlijk wil je ook niet dat je hond te weinig weegt, dus als hij is afgevallen sinds de laatste weegbeurt, bespreek dit dan met je dierenarts. Het kan een teken zijn van een gezondheidsprobleem.

Oudere honden

Net als wij krijgen honden wat meer pijntjes en kwaaltjes naarmate ze ouder worden. Je dierenarts kan dan adviseren om vaker langs te komen. Dit is niets om je zorgen over te maken, het betekent gewoon dat je dierenarts je huisdier goed in de gaten houdt. Tijdens deze controles kan je dierenarts waardevolle adviezen voor je hond geven.

Meld eventuele problemen die je hebt opgemerkt, hoe klein ook, of knobbels en oneffenheden waarnaar je wilt laten kijken. Als je dierenarts bezorgd is, kan een bloed- of urinemonster uitwijzen of er onderliggende problemen zijn. Het is de perfecte gelegenheid om het eet- en drinkgedrag van je hond, zijn activiteitenniveau en eventuele zorgen te bespreken. Net als mensen kunnen oudere honden ook last krijgen van diverse problemen met hun orgaansystemen, artrose, verlies van gezichtsvermogen of gehoor, en zelfs geheugenverlies of dementie. Gelukkig kunnen veel problemen met succes worden behandeld met medicijnen of eenvoudige veranderingen in hun levensstijl.

Met regelmatige controles en jouw warme aandacht hebben je hond en jij een grote kans op een lang en aangenaam leven samen.