Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
senior golden retriever klaar voor eten

De juiste voeding voor oudere honden

Leestijd: 5 min

Wanneer honden ongeveer zeven jaar zijn, worden ze in het algemeen beschouwd als 'senior' of 'ouder'. Bij grote rassen is dat iets jonger (vijf tot zes) en bij kleine rassen iets ouder (ongeveer negen). Op deze leeftijd moet je hun voeding aanpassen om hen beter te ondersteunen. In deze gids vind je meer informatie over voeding voor oudere honden.  

Je merkt waarschijnlijk al dat je hond een rustiger leven wil, zoals wij allemaal als we een beetje ouder worden! Er doen zich ook een paar minder zichtbare veranderingen voor als ze 'senior' worden: hun lichaam en spijsvertering beginnen te veranderen en hun immuunsysteem kan behoefte hebben aan wat extra ondersteuning. 

Je wilt natuurlijk het allerbeste voor je hond, dus kan het een goed idee zijn om geleidelijk over te schakelen naar een compleet, evenwichtig hondenvoer voor oudere honden met hoogwaardige eiwitten, speciaal ontwikkeld om te voldoen aan de veranderende voedingsbehoeften van je hond. 

De voeding van je hond in de gaten houden 

Oudere honden zijn meestal minder actief en hebben een tragere stofwisseling. Je kunt merken dat je huisdier een beetje zwaarder wordt naarmate hij ouder wordt. De jaren gaan tellen en het overschakelen naar een voeding met minder calorieën kan een goed idee zijn. 

Oudere honden zijn meestal minder actief, met name als zij mobiliteitsproblemen hebben zoals osteoartritis. Daarmee worden ze gevoeliger voor overgewicht. Sommige gezondheidsproblemen kunnen leiden tot obesitas, maar overgewicht kan ook gezondheidsproblemen veroorzaken en de gewrichten meer belasten. Het is dan ook erg belangrijk om de lichaamsconditie van je hond regelmatig te controleren. 

Als je denkt dat je hond te zwaar is, maak dan een afspraak met je dierenarts om te praten over de beste aanpak. Misschien eet je hond gewoon te veel of heeft hij een onderliggend medisch probleem dat kan worden aangepakt. Hoe dan ook, je dierenarts kan een voeding met minder calorieën of speciaal dieetvoer voor oudere honden aanbevelen. 

Vraag je dierenarts om raad voordat je je hond meer laat bewegen, vooral als hij een mobiliteitsprobleem heeft. Er is misschien een vorm van lichaamsbeweging die minder belastend is voor de gewrichten, zoals hydrotherapie.

Purina voeding voor oudere honden

Bij Purina hebben we een geweldig assortiment hondenvoer voor senior honden om je ouder wordende viervoeter alles te bieden wat hij nodig heeft om hem te ondersteunen in deze fase van zijn leven.

Bonzo Senior, droogvoer voor oudere honden

Purina Bonzo Senior voeding bevat essentiële eiwitten en voedingsstoffen, zoals vitamine A, D & E, om de mobiliteit en de gezondheid van je oudere hond te ondersteunen.

Beneful Gelukkig Volwassen 7+, droogvoer voor oudere honden

Purina Beneful Gelukkig Volwassen 7+ voeding bevat een combinatie van voedzame ingrediënten in een mix van knapperige brokjes en zachte stukjes voor een smaak en textuur waar je hond dol op zal zijn. Het is een zorgvuldig uitgebalanceerde maaltijd met antioxidanten om de natuurlijke weerstand van jouw oudere hond te helpen behouden.

Pro Plan Senior hondenvoeding

Pro Plan voeding voor senior honden bevat een exclusieve mix van voedingsstoffen om je hond zo actief en alert mogelijk te houden, zelfs op oudere leeftijd. Bovendien is het speciaal samengesteld om de mentale scherpte te verbeteren en om te helpen het activiteitsniveau op peil te houden.

Bekijk het volledige assortiment Purina Senior hondenvoer hier.

Overschakelen op een andere voeding

Het is altijd een goed idee om bij het overschakelen op een andere voeding het nieuwe hondenvoer geleidelijk te introduceren. Hetzelfde geldt bij het overschakelen van voeding voor een volwassen hond naar voeding voor een oudere hond. Meng de nieuwe senior voeding geleidelijk met de huidige voeding gedurende zeven tot tien dagen en verhoog het aandeel dagelijks. Schakel niet plotseling over, want dan kan je hond last van zijn spijsvertering krijgen.

Voeding voor oudere honden

Je moet niet alleen de voeding van je hond veranderen als hij ouder wordt, je moet ook zijn eetgewoonten aanpassen. Hier vind je onze top 6 tips voor het voeden van oudere honden:

1. Vaker en kleinere porties

Je hond is er waarschijnlijk aan gewend om twee keer per dag eten te krijgen, maar als hij ouder wordt, is het beter om vaker wat kleinere porties te te geven.

2. Geef natvoer op kamertemperatuur

Op kamertemperatuur smaakt en ruikt natvoer lekkerder.

Als je de voeding voor je oudere hond in de koelkast bewaart, haal dit er dan twee uur voor het voeren uit om het op de juiste temperatuur te krijgen. Als dat niet mogelijk is, is het prima om natvoer kort in de magnetron te verwarmen, maar pas op dat het niet te heet wordt, anders brandt de hond zijn gevoelige mond!

3. Droogvoer goed bewaren

Droogvoer moet op een droge, schone plaats worden bewaard. Bewaar het in een hersluitbare verpakking of een luchtdichte voercontainer, dan ruikt en smaakt het geweldig.

4. Voer je hond op een rustige plek

Als het etenstijd is, voer je hond op een rustige plek waar hij ongestoord kan eten. Als je meerdere honden in huis hebt, geef ze dan tegelijk eten, maar wel van elkaar gescheiden om te voorkomen dat ze gaan intimideren of eten van elkaar stelen.

5. Overweeg een verhoogde voerbak 

Oudere honden die lijden aan artritis kunnen moeilijker lager reiken naar hun voedsel. Zet de bak daarom liever iets hoger. 

6. Geef niet te veel 

Vergeet niet dat oudere honden meer kans hebben op gewichtstoename dan volwassen honden, dus zorg ervoor dat je hen niet te veel voeding geeft. Als je net bent overgeschakeld op nieuw hondenvoer, volg dan de instructies op de verpakking. De instructies zijn slechts richtlijnen, dus controleer regelmatig de lichaamsconditie van je hond en stem de hoeveelheid af op het behoud van hun ideale gewicht. Natuurlijk is het belangrijk dat je hond dag en nacht kan beschikken over vers, schoon drinkwater. 

Op zoek naar meer advies voor hondenvoeding en nuttige gidsen?