Basiscommando's

Uw hond trainen kan een leuke en verrijkende ervaring zijn. Honden zijn briljante leerlingen die u volop vertrouwen om hen allerlei zaken aan te leren. Door hem te trainen ontstaat er ook een sterkere band tussen u en uw hond. De basisbevelen zoals "kom", "zit", "beweeg niet", "neen", "lig", "afblijven" "kom eraf" zullen van uw hond een brave hond maken. Honden die een goede basistraining hebben gekregen, zullen minder stress ervaren in hun leven en hebben een leukere tijd dan degenen die niet zijn getraind, en ze zullen ook minder geneigd zijn om weg te lopen.

Jonge pups zijn heel enthousiast om te leren en u kunt uw nieuwkomer beginnen te trainen zodra hij in uw huis aankomt. Bovendien is er geen reden om te geloven in de mythe dat uw pup ten minste zes maanden oud moet zijn voordat u hem kunt trainen. Daarom kunt u ermee beginnen vanaf hun eerste stappen. Hoe jonger ze zijn, hoe makkelijker het is om hen te trainen en ze zullen veel sneller leren! Dit zijn enkele basistips voor het trainen van uw hond. Voor meer informatie of advies over professionele training kunt u contact opnemen met een professionele trainer. U kunt ook een dvd aanschaffen over training of een van de uitstekende boeken lezen die zijn geschreven over dit onderwerp.

Te volgen regels

 • De trainingssessies moeten kort en aangenaam zijn. Het is beter om per dag zes sessies van vijf minuten te houden dan één sessie van een halfuur. De concentratie van puppy's gaat immers zeer makkelijk verloren. • Doe alleen maar oefeningen als u goedgemutst bent, zo vermijdt u dat uw hond het slachtoffer wordt van uw slechte humeur.
 • Zorg ervoor om de trainingssessie altijd af te sluiten met een aangenaam moment, laat uw hond een oefening doen die hij gemakkelijk kan uitvoeren. Zo eindigt u de sessie altijd op een positieve noot.
 • Verwijder eerst alle voorwerpen die uw hond kunnen afleiden. Wees duidelijk en nauwkeurig in wat u hem wenst aan te leren en kies een rustige omgeving. Daarna kunt u kiezen voor een levendigere plek, zodat uw hond eraan kan wennen om uw bevelen uit te voeren in verschillende omgevingen.
 • De training moet gepaard gaan met een beloning: een snoepje, een speeltje, spelletjes, knuffels enzovoort. Methoden die de hond dwangmatig straffen zijn wreed, hebben een negatief effect en leiden niet tot overtuigende resultaten. Gebruik nooit een wurgband, want dit kan uw hond zeer gemakkelijk verwonden. Als u uw hond fysiek onder controle moet kunnen houden, gebruik dan een africhtingsband.

Zitten

Dit is de eerste oefening die u uw hond moet leren.

 • Neem een snoepje en laat die aan uw hond zien.
 • De hond is geïnteresseerd en hij zal u volgen met zijn kop om het proberen te pakken te krijgen.
 • Houd het snoepje boven de kop van uw hond, zodat hij moet opkijken. Houd het daarna achter zijn snuit, zodat hij zijn kop achteruit moet doen om het te pakken te krijgen.
 • Als hij het snoepje wilt pakken, dan kan hij niet anders dan zijn achterlijf op de grond plaatsen.
 • Op het moment dat hij gaat zitten, geeft u hem het snoepje en aait u hem royaal.
 • Na enkele pogingen zal uw hond begrijpen hoe hij zijn snoepje kan verdienen en hij zal daarop reageren door steeds sneller te gaan zitten.
 • Vanaf het moment dat hij duidelijk begrijpt wat u van hem verwacht, zeg dan "zit" wanneer hij zit, zodat hij dit bevel leert te associëren met de handeling die hij moet uitvoeren.
 • Nu u dit mondelinge bevel hebt ingevoerd, kunt u met een beetje oefening van hem gaan eisen dat hij gaat zitten zonder dat u hem moet verleiden met een snoepje.

Liggen

Deze opdracht vertelt de hond dat hij moet gaan liggen. Zaai geen verwarring in de geest van uw hond door hem te zeggen "lig" als hij van de bank af moet! In dit geval kiest u voor "neer".

 • Houd een snoepje bij de hand en haal maar een deeltje tevoorschijn, zodat de hond het kan zien.
 • Toon het aan de hond en leg uw hand op de grond. Uw hond zal alles doen om te proberen het snoepje te pakken te krijgen. • Uiteindelijk zal hij gaan liggen. Als hij gaat liggen, klik dan en geef hem het snoepje.
 • Ga door met de oefening, en als de hond zal begrepen hebben dat uw hand op de grond betekent dat hij moet gaan liggen, geef dan elke keer het verbale commando "neer" wanneer hij deze handeling uitvoert.
 • Na verloop van tijd zal hij het bevel opvolgen zonder dat er een snoepje bij te pas komt.

Kom hier!

Uw hond aanleren om naar u te komen wanneer u dat vraagt (het roepen) is voor hem waarschijnlijk de belangrijkste les. Uw hond naar u roepen wanneer hij op een drukke weg afrent, kan zijn leven redden en hem bevelen terug te komen wanneer hij met andere honden aan het spelen is, zal u veel kostbare tijd besparen en goed doen voor uw zenuwen. De sleutel tot succes is om met deze training te beginnen als de hond nog jong is (zes tot acht weken), omdat puppy's er dol op zijn om hun baasje overal te volgen. Vanaf zes maanden is de hond al veel zelfstandiger en zal het aanleren om te komen dan ook veel moeilijker zijn.

 • Tijdens deze oefening wordt u begeleid door een vriend of familielid. Vraag aan de persoon die u begeleidt om te knielen op de grond en de puppy in een zittende positie bij hem te houden.
 • Ga tegenover de hond zitten op een korte afstand en roep hem enthousiast naar u door zijn naam te roepen, gevolgd door een "kom! "
 • Kijk uw puppy aan en open uw armen heel wijd alsof u hem een dikke knuffel wilt geven. Geef de indruk dat u heel blij bent om hem naar u te zien toekomen. U kunt het voor u gemakkelijker maken met een snoepje of zijn lievelingsspeeltje.
 • Uw puppy zal niet kunnen weerstaan aan uw enthousiasme en hij zal zich op u werpen. Als hij bij u is, geef hem dan het snoepje en feliciteer hem zeer hartelijk.
 • De oefening moet kort zijn maar pas het herhaaldelijk toe. Verhoog geleidelijk de afstand die uw puppy moet afleggen voor hij tot bij u kan komen. Vergeet niet om hem echt heel erg te feliciteren zodra hij bij u is.
 • Zodra de puppy goed op uw oproep reageert, begin dan op hem te roepen zonder dat hij u kan zien. Speel verstoppertje in huis of in de tuin, zodat uw pup moet zoeken om u te vinden.
 • Ga naar de tuin en voorzie daar een buitenelement dat de aandacht van de hond zal trekken, zoals bijvoorbeeld een vriend die in de buurt loopt. Als u geen tuin hebt, oefen dan in de tuin van een vriend. Begin dit nooit aan te leren in een openbare tuin.
 • U kunt beginnen met dit te oefenen in een openbaar park, waar alles hem waarschijnlijk zal afleiden, maar alleen nadat uw hond dit goed kan in een privétuin. Gebruik een flexibele lijn of een lange trainingslijn, zodat uw puppy zich vrij voelt, terwijl u toch de controle over hem houdt.
 • Roep hem enkele keren. Zorg ervoor dat hij echt onweerstaanbaar wordt aangetrokken door uw enthousiasme, want een park is een plaats waar een jonge hond voortdurend door alles wordt afgeleid.
 • Als uw pup in een andere richting begint te rennen en uw bevelen negeert, ga hem dan niet achterna, want het is zeer waarschijnlijk dat hij deze achtervolging zal interpreteren als een best spannend nieuw spelletje! Loop in plaats daarvan in de tegenovergestelde richting (maar houd hem nog altijd aan de trainingslijn). Uw pup zal helemaal het noorden kwijt zijn en zal u uiteindelijk volgen. Dat u van hem wegloopt, zal hem leren om u altijd in de gaten te houden wanneer hij buiten is, want hij zal u niet willen kwijtraken!
 • U mag niet de fout begaan om op uw hond te roepen als hij niet terugkomt of kwaad op hem te worden als hij uiteindelijk besluit terug te keren. Deze houding kan in zijn geest tot verwarring leiden. Vergeet niet dat u wilt dat hij het verband legt tussen de actie om naar u te komen en de beloning die u hem geeft. Wees dus een beetje geduldig!

Blijf

"Blijf" is waarschijnlijk de moeilijkste oefening die u hem moet aanleren. Honden hebben nu eenmaal een hekel om stil te moeten blijven! Maar dankzij enkele korte en herhaalde trainingen kunt u deze oefening met controle uitvoeren. Ze zal in vele situaties nuttig blijken te zijn, vooral als uw hond uit de auto probeert te springen nog voordat u zijn lijn om zijn hals hebt kunnen doen.

 • Begin met de oefening "lig - blijf" Geef uw hond het bevel te gaan liggen.
 • Zeg "- blijf " met een vaste stem en plaats uw hand voor u, met uw handpalm naar de hond.
 • Wacht een paar seconden, geef hem een snoepje om hem te belonen dat hij op zijn plaats is gebleven. Herhaal deze oefening een paar keer.
 • Vraag hem dan om te gaan liggen, zet een stap terug en zeg: "- blijf ".
 • Na drie seconden gaat u naar hem toe en beloont u hem. Feliciteer dat hij een "brave en echt slimme hond" is geweest.
 • Verhoog geleidelijk de duur dat de hond moet blijven zitten en de afstand tussen u en de hond. Maar ga vooral niet overhaast te werk.
 • Als uw hond niet luistert naar het bevel "- blijf ", word dan niet boos. Als u niet klikt en hem niet beloont, zal dit voor hem duidelijk genoeg zijn. Zich opwinden werkt contraproductief.
 • Zodra de hond luistert naar "lig - blijf ", leert u hem volgens precies dezelfde methode om te blijven zitten en daarna om overeind te blijven zitten.

Nee!

Veel oefeningen werpen hun vruchten af als u het juiste gedrag beloont en de niet verwachte reacties negeert. Uw hond heeft uw goedkeuring nodig. Toch is het soms nodig om uw hond duidelijk te maken dat zijn gedrag niet correct is. In plaats van altijd "nee" te roepen, kunnen snel resultaten worden geboekt door uw hond een signaal aan te leren dat "nee" betekent en waarmee hij weet dat hij moet stoppen met wat hij doet, wat het ook is, telkens als hij dat signaal hoort.

De schijvenmethode

We raden u aan om een set trainingsschijven aan te schaffen, tenzij uw hond bijzonder zenuwachtig is of als hij bang wordt van het minste luide geluid. Een set bestaat uit vijf trainingsschijven die lijken op kleine cimbalen die aan een sleutelhanger hangen. U houdt de schijven in uw hand zonder een geluid te maken en wanneer u "nee" wilt zeggen laat u de sleutelhanger los die zal vallen en het karakteristieke geluid zal geven dat de hond in een andere omstandigheden nooit hoort.

 • Om hem "nee" te leren moet u eraan denken om altijd enkele snoepjes bij u te hebben. Zo leert u hem het geluid van de schijven te associëren met het uitblijven van een beloning.
 • Plaats een snoepje op de grond en vraag de hond om het op te eten. Als de hond naar voren gaat om het te eten, laat dan de schijven rinkelen in de palm van uw hand. Op het moment dat de schijven te horen zijn, neemt u het snoepje weg, maar zegt u niets... Het geluid doet de rest.
 • Na een paar pogingen zal uw hond niet langer verrast zijn door het geluid en zal hij het verband leggen tussen het geluid en het uitblijven van een beloning. Uiteindelijk zal hij anticiperen op het geluid van de schijven en zal hij afzien van elke poging om het snoepje op te eten. Hij zal u teleurgesteld aankijken...
 • Stap nu over naar een andere oefening, bijvoorbeeld "zit", en geef hem een beloning omdat hij heeft gehoorzaamd aan dit bevel. Zo zal hij zijn teleurstelling en frustratie van de vorige oefening snel vergeten.
 • Uw hond zal zeer snel begrijpen dat als hij de schijven hoort hij een gedrag vertoont dat hem geen beloning oplevert. Hij zal er dan ook niet meer aan denken zich zo te gedragen, zonder dat u de schijven moet gebruiken.

Afblijven!

Uw schijven kunnen ook nuttig zijn om hem het verbod "afblijven" aan te leren. Leg een snoepje op tafel, binnen het bereik van uw hond. Zeg "afblijven", tel tot drie en geef hem dan een snoepje (een ander dan waar hij moest afblijven van u). Als hij probeert om het snoepje op de tafel te nemen, laat dan de schijven horen. Hoe langer u de oefening doet, hoe langer u wacht alvorens u uw hond een snoepje geeft.

Af!

 • Als u uw hond liggend op een bank aantreft, zeg hem dan "af" en moedig hem dan aan om tot bij u te komen.
 • Als hij uit de bank komt, beloon hem dan en feliciteer hem zachtjes, klik en geef hem een makkelijk te volgen bevel, zoals "zit" of "lig". Dat verdient ook een kleine beloning.
 • Als de hond weigert uit de bank te komen, dwing hem dan fysiek om eruit te komen en zeg dan "af" zoals hierboven vermeld.
 • Het is heel belangrijk om consistent te blijven. Indien een van uw familieleden deze regel niet naleeft, zit u met alle gevolgen van dien!
 • Als de hond begint te grommen wanneer u probeert hem van de bank af te krijgen, dring dan niet aan en zet een stapje terug. U moet dan zo snel mogelijk advies vragen aan een gekwalificeerde dierenarts. Probeer niet om problemen met agressie zelf op te lossen, want dat zou u de situatie nog erger kunnen maken.