Tips bij het wassen van uw hond

Het is beter heel vroeg uw hond te laten wennen aan een regelmatige wasbeurt. We leggen u uit wanneer en hoe u uw hond kunt wassen.
Wassen
Wassen
Wassen

Wassen

Normaal gesproken moeten dieren alleen worden gewassen als ze vuil zijn. Maar voor honden zal zich even verfrissen of een kleine duik nemen veel deugd doen, vooral bij warm weer. Hoe jonger u uw hond laat wennen aan het wassen, hoe beter. Zorg er dus voor dat het wassen een deel is van zijn gewoonten. Maar wees voorzichtig want te vaak wassen kan de vacht van de hond verzwakken omdat zo het natuurlijke vet van de vacht verdwijnt.

Wanneer moet u uw hond wassen?

Moet uw hond gewassen worden? Als uw hond onaangenaam begint te ruiken of als u vaststelt dat zijn haar in de war is, of dat de huid geïrriteerd of gevoelig is, dan is het antwoord ja.

Voorbereidingen vóór het wassen

Neem voor het wassen de tijd om het lichaam van uw hond te onderzoeken en te controleren of er bulten of zwellingen aanwezig zijn. Het is aanbevolen om de vacht te borstelen en te kammen om alle vreemde objecten eruit te verwijderen.

Vraag uw dierenarts om advies over wat voor soort shampoo de beste is voor uw hond. Om het risico op allergische reacties te verminderen, kiest u best voor een complete, milde shampoo, zonder irriterende chemische stoffen en zonder parfum. Gebruik nooit een shampoo die voor de mens is bedoeld, omdat de zuurtegraad van uw haar en die van de vacht van de hond niet vergelijkbaar zijn.              

Shampooën en spoelen

Nadat u de hond hebt natgemaakt, brengt u voorzichtig een kleine hoeveelheid shampoo aan en vermijd u de ogen en de oren. Verdeel van de kop tot de staart en vergeet ook niet de onderkant en de nek van de hond. Spoel met de douchekop of een kommetje warm water, vermijd de ogen en de binnenkant van de oren. Verwijder met de handen het overtollige schuim

Uw hond drogen

Nadat honden ingezeept en afgespoeld zijn, hebben ze de gewoonte over de grond te rollen en zich over de kop, de nek en het lijf te wrijven, waar ze zich ook bevinden, ook in het gras. Dit gedrag is heel natuurlijk na een wasbeurt, dus leg een paar handdoeken klaar op de vloer of in de tuin, zodat de hond eraan went om zich daar en niet ergens anders te drogen. Honden houden ervan zich al schuddend te ontdoen van het water op hun lichaam. Wrijf hem van kop tot poten goed droog met een handdoek nadat hij zich goed heeft afgeschud. Voor honden die hierin geen probleem zien, kunt u zelfs gebruikmaken van een haardroger.

Hoe omgaan met honden die bang zijn voor het wassen?

Het wassen kan stresserend of zelfs beangstigend zijn. Zoals in elke situatie waarin de hond angst vertoont, moet u voorzichtig zijn en uitkijken dat hij niet bijt. Als uw hond al heeft gebeten toen hij angst had, breng hem dan een muilkorf aan. Honden die alleen angst en geen agressie tonen, moeten getroost en gefeliciteerd worden tijdens het wassen. Hou wat lekkers klaar, dit kan u helpen. Vertrouw uw hond langzaam met het wassen zonder het te forceren.