Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Puppyclub logo
Puppy krijgt voer in bakken

Welke voeding en hoeveel mag een puppy eten?

Leestijd: 4 min

Alles wat je moet weten om je puppy gezonde eetgewoonten aan te leren, zodat hij gezond op kan groeien. 

Puppyvoeding 

Voor puppy's speelt voeding een belangrijke rol, vanaf hun ontwikkeling in de baarmoeder tot op – voor sommige rassen – tweejarige leeftijd. 

Ze groeien namelijk heel snel en hebben, in vergelijking met volwassen dieren, ongeveer twee keer zoveel energie en veel meer voedingsstoffen nodig om hun groeiende lichaam en hersenen te ondersteunen. 

Hoogwaardige en uitgebalanceerde voeding zorgt er voor dat je puppy zich gezond zal ontwikkelen en helpt zijn optimale genetische potentieel bereiken. Pasgeboren puppy’s voeden vereist dan ook veel geduld en kennis over de beste manier om hoogwaardige ingrediënten te verstrekken, om hen zo een optimale start van hun leven te bieden. 

Wat mag een puppy eten?  

Om te zorgen voor een optimale groei, is het van groot belang om voeding voor puppy’s te voorzien dat de juiste hoeveelheid eiwitten, vetten, koolhydraten, mineralen en vitaminen bevat, want: 

  • Puppy's moeten in korte tijd hard groeien en hebben, afhankelijk van het ras, voeding nodig met veel calorieën, die zorgt voor veel energie en blijheid. 
  • Naarmate hun lichaam groeit, groeien ook hun organen. Daarom bevat het puppy eten doorgaans extra eiwitten die een gezonde ontwikkeling bevorderen. 
  • Voor de ontwikkeling van sterke tanden en botten bevat puppyvoeding ook essentiële voedingsstoffen zoals calcium, magnesium, ijzer, zink en vitamine D. 
  • Daarnaast moet er altijd voldoende vers en schoon drinkwater beschikbaar zijn. 

Let wel dat sommige rassen een hogere of lagere energiebehoefte hebben dan gemiddeld. Daarom is het van essentieel belang om een compleet en uitgebalanceerd dieet te selecteren dat past bij de energiebehoeften van je puppy en die ook voldoet aan de richtlijnen voor de voeding van huisdieren zodat de puppy mooi slank blijft. 

Een puppy is in optimale lichaamsconditie als de ribben gemakkelijk voelbaar zijn met een minimum aan vet en dat de taille van bovenaf duidelijk zichtbaar is. Het is heel belangrijk om na te gaan of je puppy niet te zwaar wordt, aangezien zwaarlijvige honden een grotere kans hebben op allerlei gezondheidsproblemen.

Hoeveel moet een puppy eten? 

Heel vaak heeft een puppy ogen die groter zijn dan zijn buikje! Omdat hun maag nog heel klein is en het belangrijk is om de juiste balans te krijgen tussen wat ze nodig hebben en teveel voeding per maaltijd te voorkomen, geef je ze regelmatig kleine hoeveelheden puppyvoeding. 

De juiste hoeveelheid hangt af van de leeftijd, grootte en eventueel advies van je dierenarts. Probeer ongeveer vijf keer per dag met een eetlepel voer te beginnen, terwijl je puppy nog steeds drinkt bij zijn moeder. 

Hier is een richtlijn voor hoeveel je jouw puppy moet voeren: 

  • Zodra je puppy's tanden beginnen te krijgen (ongeveer 3 weken na de geboorte) begint het speenproces. Het is van groot belang om een goede overgang van moedermelk naar vast puppyvoer mogelijk te maken. 
  • Tijdens de speenperiode (meestal de eerste 2 maanden na de geboorte) kunnen we beginnen de puppy 4 tot 6 keer per dag een kleine hoeveelheid vaste voeding te geven.  
  • Als ze ongeveer 6 tot 8 weken oud zijn, moeten puppy's volledig zijn gespeend. Op dat moment moeten ze 4 keer per dag vaste voeding krijgen.  
  • Afhankelijk van het ras kunnen we puppy's na 6 maanden al 2 maaltijden per dag aanbieden tot ze volwassen zijn. Kleinere rassen kunnen op jongere leeftijd al fysiek volgroeid zijn in vergelijking met grotere rassen, die pas fysiek volgroeid zijn als ze bijna 2 jaar oud zijn. 

Kom niet in de verleiding om je puppy te veel te voeren, want te veel kan zijn maag van streek maken of druk uitoefenen op zijn gewrichten als hij in korte tijd te zwaar wordt. Geen van beide is goed voor de gezondheid van je puppy, dus wees voorzichtig bij het plannen van zijn maaltijden. 

Door je puppy regelmatig te wegen, weet je zeker dat hij het juiste gewicht heeft voor zijn leeftijd, grootte en ras. Je kunt dit thuis doen, of vraag je dierenarts om hem te wegen tijdens een controle.

Het is beter voor jongere puppy's om weinig en vaak te eten, omdat dit hun zich ontwikkelende spijsvertering niet zal belasten - hoe enthousiast ze ook zijn over het opeten van hun maaltijd!

Een gelukkige en gezonde pup heeft zowel voeding als een behoorlijke hoeveelheid beweging (afgestemd op zijn leeftijd) nodig. Zorg ervoor dat je eerste maanden samen zo soepel mogelijk verlopen met onze handige puppy adviezen. Ontdek hoe je hem kunt helpen snel zindelijk te worden en wat je moet doen als je puppy last heeft van verlatingsangst.