Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Puppyclub logo
puppy wordt boven een bad gehouden

Het eerste bad van je puppy - De overlevingsgids

Leestijd: 6 min

Ga je je puppy voor de eerste keer wassen in bad? Hier vind je alles wat je moet weten.

Wat heb je nodig voor het eerste bad van je puppy?

Laten we simpel beginnen met een boodschappenlijstje. Dit zijn de must-haves.

 • Tafel
 • Handdoek
 • Geschikte puppyborstel
 • Haardroger
 • Hondenbad of andere geschikte bak
 • Puppyshampoo
 • Een lekkere hondensnack

Stappen voor het baden van een puppy

Wanneer je puppy voor het eerst thuiskomt, is het goed hem een bad te geven zodat hij fris en schoon aan zijn nieuwe ervaring kan beginnen. Dit is een stap-voor-stap handleiding om je puppy probleemloos te baden:

1. Zet de puppy op een tafel

De tafel moet specifiek voor dat doel zijn. Door de pup op deze hoge, onbekende plek te zetten, laat je hem begrijpen dat jullie niet gaan spelen. Zo kun je je pup veilig en comfortabel in bad doen.

Leg een handdoek op de tafel om ervoor te zorgen dat je puppy niet wegglijdt. De handdoek neemt ook al het water van de tafel op.

2. Borstel je puppy voorzichtig

Borstel je puppy rustig voordat je hem in bad doet, want dat kalmeert hem. Met eenvoudige bewegingen met een geschikte borstel haal je ook vuil uit de vacht. Borstel je hond om vervilting, knopen en eventuele takjes te verwijderen.

3. Zet de haardroger aan

Laat de droger in de buurt van de tafel staan om je puppy te laten wennen aan het geluid. Het idee is dat je puppy went aan de situatie, terwijl je er tegelijkertijd een verzorgende en plezierige ervaring van maakt.

4. Zet je puppy in bad

Zet je puppy in een flinke bak of honden-/puppybad in de badkuip.

5. Was je puppy in warm water

Gebruik de douchekop en maak je puppy nat met warm water, maar zorg ervoor dat het water niet te warm of te koud is. Of je nu binnen of buiten bent, gebruik lauw water en laat het stromen tot halverwege de poten van je puppy. Doe de bak niet te vol, want dan kan je pup in paniek raken.

6. Mix de shampoo

Meng de puppyshampoo met water. Verdeel de shampoo met een zachte spons gelijkmatig over de vacht en vermijd daarbij de ogen. Gebruik tijdens het puppybad een kan of de douchekop om de vacht nat te maken en breng een kleine hoeveelheid shampoo aan.

Lees altijd het etiket, want sommige shampoos moeten worden verdund, terwijl shampoos met medicinale werking soms een paar minuten moeten inwerken. Zeep het hele lichaam in, ook de staart, de onderzijde en de nek, maar zorg ervoor dat er geen shampoo in oren en ogen komt.

7. Ga zachtjes schrobben

Met schrobben was en masseer je de puppy niet alleen, maar went hij er ook aan dat je hem vastpakt.

8. Spoelen

Het is belangrijk om na het badderen alle shampoo uit de vacht te spoelen. Gebruik één hand om de douchekop te bedienen of de kan met warm, schoon water over je pup uit te gieten en de andere hand om met een washandje hun ogen en oren te beschermen. Als je hond een losse gezichtshuid of lange hangende oren heeft, veeg dan met babydoekjes of een vochtige zachte doek zonder overtollig water - en zeker zonder zeep - tussen de huidplooien. Misschien kun je dit het beste regelmatig doen, zelfs dagelijks, met een vochtige doek.

9. Droog

Nu gaan we drogen! Als ze uit bad komen, wil een puppy zich automatisch uitschudden. Je badkamer wordt misschien een beetje nat, maar het is hun instinctieve manier om het meeste water kwijt te raken.

Als ze dit gedaan hebben, begin dan met afdrogen met de handdoek. Laat je puppy tegen je buik rusten terwijl je hem afdroogt, en houd hem met één hand stil, zodat hij zich veilig voelt.

Blaas met de haardroger warme lucht (op een lage stand - niet te warm)  op de vacht, en begin bij de staart om ze niet te laten schrikken. Blaas niet rechtstreeks op neus en oren. Zorg ervoor dat je puppy goed droog wordt, vooral de rug en onder de poten.

10. Borstelen

Als je klaar bent met baden en afdrogen, zet je je puppy weer op de tafel en borstel en aai je hem even.

11. Tijd voor een traktatie!

Tot slot, maar minstens even belangrijk, geef je je puppy een koekje of hondensnack als beloning!

Tips voor de wasbeurt:

 • Zorg ervoor dat de droger niet te dicht bij de huid komt en niet op de ogen wordt gericht. Houd de luchtstroom warm, maar niet heet.
 • Als honden nat worden, is hun natuurlijke reactie dat ze hun kop, nek en lichaam rollen en wrijven over elke beschikbare ondergrond, inclusief gras. Om te voorkomen dat ze weer vuil worden als ze net schoon zijn, kun je een paar hondenhanddoeken op de badkamervloer of het grasveld leggen en je puppy aanmoedigen om die te gebruiken.
 • Kleine en dunne rassen krijgen het snel koud, dus houd je puppy in een warme ruimte tot hij helemaal droog is.
 • Het is heel belangrijk om de shampoo en/of conditioner goed uit te spoelen, want resten ervan kunnen gaan jeuken en de vacht droog maken.
 • Maak de binnenkant van de oren schoon met een speciale oorreiniger voor honden (verkrijgbaar in dierenwinkels of bij je dierenarts), maar stop nooit iets in de gehoorgang, zoals watten of een wattenstaafje.
 • Als je hond zenuwachtig wordt, vooral als het zijn eerste bad is, geef hem dan tijdens het badderen veel complimenten en stel hem gerust.

Zo laat je je puppy wennen aan de haardroger

Als de vacht van je puppy erg lang of dik is, kan het verbazend lang duren voordat hij droog is, dus misschien wil je dan graag een haardroger gebruiken. Een haardroger kan behoorlijk beangstigend zijn voor een hond, dus stel ze gerust en beloon goed gedrag.

Als de vacht van je puppy waarschijnlijk met een haardroger gedroogd moet worden, begin er dan op jonge leeftijd mee. Laat de droger eerst een poosje draaien voordat je hem op de puppy richt en kalmeer hem met veel complimenten en aanmoedigingen.

En dat is het dan - zo gemakkelijk is het om je hond in bad te doen! Voor meer tips om je puppy te helpen wennen, lees dan ons uitgebreide artikel. En als je een paar trainingtips voor puppy's zoekt, hebben we een indrukwekkende lijst samengesteld.