Reizen met het vliegtuig

Voordat u het vliegtuig instapt met uw hond, moet u de nodige maatregelen nemen om volledig voorbereid te zijn. Veel essentiële elementen voor reizen met het vliegtuig kunnen lang voor het vertrek worden geregeld en u moet zeven tot acht maanden voor de reis beginnen met de voorbereidingen. Neem ruim vooraf contact op met uw dierenarts, omdat het land waar u naartoe gaat specifieke inentingen of certificaten kan eisen.

Hier zijn enkele tips om het reizen zo aangenaam mogelijk te maken voor uw hond:

  • Ga op het moment van de boeking na of de luchtvaartmaatschappij wel degelijk op de hoogte is dat u een huisdier meebrengt en vraag om advies.
  • Kent u het reglement van de luchtvaartmaatschappij? Zo moeten de dieren reizen in het laadruim, in een beveiligde kist die goedgekeurd is door de luchtvaartmaatschappij.
  • Controleer zeer aandachtig het beleid van de luchtvaartmaatschappij die u hebt gekozen. Het beleid ter zake kan verschillen van de ene maatschappij tot de andere. Bescherm uzelf door te verwijzen naar documenten in al uw gesprekken.
  • Breng voor de vlucht een klein bagagelabel aan op de halsband van uw hond met alle gegevens van uw tijdelijke verblijfplaats op uw plaats van bestemming.
  • Controleer of de informatie op het ticket van uw hond overeenkomt met de informatie op uw ticket. Controleer alle labels die bevestigd zijn aan de kist van uw hond en controleer ook dat ze alle informatie bevatten over uw hond en uw vlucht. Denk eraan bij de kist een pakket met voedsel en water te voegen.
  • Maak een voedingsschema voor een periode van 24 uur en alle andere belangrijke informatie vast aan de reiskist van uw hond voor het geval dat uw huisdier om een of andere reden niet op de eindbestemming geraakt. Maak u geen zorgen: het personeel van de luchtvaartmaatschappij zorgt meestal goed voor dieren.
  • Ga ruim op tijd naar de luchthaven en zorg ervoor dat uw hond ontspannen, fit en op zijn gemak is.
  • Breng ruim van tevoren een bezoek aan uw dierenarts want het is mogelijk dat u bepaalde vaccins of certificaten nodig hebt voor het land waar u naartoe gaat. Bovendien vragen sommige landen een gezondheidscertificaat dat 24 tot 48 uur voor het vertrek werd opgesteld.