Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Hond zit op de berg met de mens

Hond mee op vakantie – alles wat je moet weten

Leestijd: 5 min

Je hond hoeft niet thuis te blijven als je op vakantie gaat, neem juist je hond mee op vakantie! Er zijn overal ter wereld talloze hondvriendelijke hotels en vakanties. Als je de basisprincipes van reizen met honden kent, ligt de wereld ligt aan je voeten. Ontdek op deze pagina alles wat je moet weten over je hond meenemen op vakantie.

Reizen met honden is het gemakkelijkst als je alles ruim van tevoren plant. De accommodatie, reisarrangementen en papierwerk kunnen allemaal maanden van tevoren worden geregeld, wat minder stress en meer plezier voor jullie allebei betekent.

Misschien ben je niet van plan om met je hond naar het buitenland te reizen, maar kies je een bestemming dicht bij huis. In dat geval is het nog gemakkelijker. Houd een paar simpele dingen in gedachten en je vakantie met je hond verloopt een stuk eenvoudiger. Houd je pen in de aanslag en zorg ervoor dat je aan alles op de onderstaande lijst hebt gedacht, dan blijft alleen nog de voorpret over!

Wat moet je regelen als je je hond meeneemt op vakantie 

Het eerste waaraan je moet denken als je met je hond op vakantie gaat, is de gezondheid en veiligheid van je huisdier. Nu hoef je niet meteen je reisplannen aan te passen, want het is eigenlijk een vrij eenvoudig proces. Er zijn een paar dingen die je niet moet vergeten.

Ga een paar maanden voordat je met je hond op reis gaat naar de dierenarts

Vooral voor vakanties naar het buitenland geldt dat je je reisplannen 7-8 maanden van tevoren met de dierenarts moet bespreken, zodat je ruim de tijd hebt om aan eventuele extra eisen te voldoen.

Vaccinaties moeten up-to-date zijn en er kunnen ook specifieke vaccinatievereisten zijn voor het land dat je bezoekt. Houd er rekening mee dat er misschien ook certificaten moeten worden afgegeven, afhankelijk van waar je met je hond naartoe reist.

Welke verzekeringen zijn nodig als je je hond meeneemt op vakantie?

Zoek een huisdierenpolis met dekking voor noodgevallen, voor het geval je hond tijdens je reis in het buitenland een dierenarts nodig heeft. Sommige verzekeringen dragen zelfs bij in de kosten van geannuleerde vakanties of kennelkosten als jij in het ziekenhuis moet worden opgenomen. Daarnaast is het in steeds meer Europese landen voor hondenbezitters verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering te hebben. Controleer voor je vakantie of aansprakelijkheidsverzekering nodig is in de regio of land van bestemming. Kijk op de website van A.I.C. voor meer informatie over aansprakelijkheidsverzekering en in welke landen dit vereist is.

Regel een dierenpaspoort voor je hond 

Als je op vakantie gaat naar het buitenland moet je ook een (Europees) huisdierenpaspoort aanvragen voor jouw hon. Een dierenpaspoort kun je aanvragen bij jouw dierenarts. Een Europees huisdierenpaspoort is levenslang geldig, mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Jouw hond of kat moet op tijd worden ingeënt tegen hondsdolheid. Daarnaast gelden per land wellicht nog andere regels. Vraag jouw dierenarts welke vaccinaties of andere gezondheidsmaatregelen nodig zijn voordat je op reis gaat met jouw huisdier.

Zoek de dichtstbijzijnde dierenartspraktijk bij je vakantieverblijf

Een dierenarts in de buurt kan helpen met veel grote en kleine gezondheidsvragen. Noteer het adres en de contactgegevens van de dichtstbijzijnde dierenartsenpraktijk bij je vakantieverblijf voordat je met je hond naar het buitenland reist.

Regel de basisbehoeften voor jouw hond

Hoe je ook reist, er zijn een paar essentiële dingen waaraan je moet denken. Je hond kan een grote hoeveelheid lichaamsvocht verliezen door te hijgen, dus neem een kom en veel flessen water mee om te zorgen dat hij gehydrateerd blijft.

Vergeet ook niet voldoende plastic zakjes mee te nemen voor als je hond zijn behoefte doet. Uiteindelijk hebben honden op reis dezelfde behoeften als thuis.

Hond chippen

In Nederland moeten honden sinds 2013 verplicht een chip hebben en geregistreerd staan bij een databank. Veel huisdieren gaan af en toe onverwacht op avontuur en als je hond tijdens je vakantie verdwaalt, biedt een chip de beste kans dat je hem terugziet. Dit is vooral belangrijk als je met je hond naar het buitenland gaat, omdat onbekende dingen en geluiden drukkere huisdieren kunnen afleiden waardoor ze plotseling ergens op af stormen! 

Denk aan de leeftijd en gezondheidstoestand van je hond

Alle baasjes willen hun leukste momenten delen met hun viervoeters, maar soms is het beter om die leuke dingen over te slaan, vooral als je met het vliegtuig reist. Als je hond ouder, drachtig of ziek is, of jonger dan 3 maanden, is de reis waarschijnlijk te zwaar. Raadpleeg bij twijfel je dierenarts.

Hoe neem je je hond mee op vakantie?

Of je nu per auto, vliegtuig, trein of bus reist met je hond, er zijn een paar dingen die je in gedachten moet houden om de reis veiliger en ontspannen te maken voor jullie allebei.

Accommodatiestips voor vakanties met je hond

Of je nu in eigen land blijft of op vakantie gaat in het buitenland met je hond, er zijn tegenwoordig talloze hondvriendelijke hotels en overnachtingsmogelijkheden voor elke smaak en elk budget.

Je kunt ook kiezen voor een trainingsvakantie voor honden, waarbij je samen met andere hondenliefhebbers kunt genieten van activiteiten en sporten voor honden onder begeleiding van een gekwalificeerde trainer.

Controleer of je accommodatie hondvriendelijk is en, als je bij iemand anders thuis logeert, informeer dan vooraf waar je je hond kunt uitlaten.

Denk ook aan de aanwezigheid van andere huisdieren (tijdens de reis of op je bestemming) die het gedrag van je hond kunnen beïnvloeden. Gaat je hond bijvoorbeeld achter de huiskat van de B&B-eigenaar aan, of blaft hij naar andere honden die op reis zijn?

Je hond thuislaten

Natuurlijk zijn niet alle honden geschikt om te reizen. Als ze oud of ziek zijn, in het verleden angstig waren tijdens een reis of niet tegen opsluiting kunnen, kun je overwegen om ze thuis te laten bij een betrouwbare hondenoppas of ze in een kennel onder te brengen.

Er zijn allerlei verzorgingsopties waaruit je kunt kiezen, ongeacht je budget, zoals hondenoppas of dagopvang, dus je vindt zeker iets dat bij je hond past.

Of je hond nu met je mee op vakantie gaat of thuis blijft, bedenk wat het beste voor hem is. Zolang ze gelukkig zijn, heb je een geweldige vakantie!