Rassen en hun behoeften

Als u overweegt een rashond te kopen, dan zult u informatie moeten inwinnen. De vele rassen hebben zeer verschillende kenmerken en hun gedrag kan worden toegeschreven aan de specifieke rol waarvoor elk ras oorspronkelijk werd grootgebracht. U kunt meer informatie krijgen over elk bepaald ras door uw licht te gaan opsteken bij professionele fokkers, fokkersverenigingen en dierenartsen.

Terriërs

Oorspronkelijk werden terriërs gefokt om in de aarde te snuffelen (vandaar de naam: "terra" is Latijn voor "aarde"). Terriërs zijn stevige honden die bekend zijn om hun eigenzinnige, eigenwijze en sterke karakter. Het zijn schattige huisdieren en vooral als u van honden vol energie houdt, kan een terriër een uitstekende keuze zijn.

De vacht van de terriër is in het algemeen niet zo broos, waardoor hij zich kan beschermen tegen struiken of de klauwen van prooien. De meeste terriërs zijn relatief klein (waardoor ze gemakkelijk in kleine holen kunnen). Maar er bestaan ook rassoorten van middelmatige grootte zoals de Airdale terriër, de grootste van allemaal, die beschouwd wordt als de koning van de terriërs. Hun instinct leidt hen van nature uit naar het vangen van prooidieren. U moet dus heel voorzichtig zijn als u een terriër opvangt in een huis waar al katten wonen. Wees altijd op uw hoede wanneer een terriër rond de hamster of het konijn van het huis rondsluipt. Overigens houden terriërs ervan om gaten te graven en als u erg gehecht bent aan uw tuin, dan kunt u best een zandbak bouwen waar u enkele speeltjes in begraaft. Om te voorkomen dat uw terriër tunnels graaft en ontsnapt, kunt u een afsluiting installeren die diep genoeg in de grond zit.

Speurhonden

Speurhonden worden gefokt om prooien te lokaliseren, hetzij met hun geurzin (zoals bassets het doen), hetzij met het gezichtsvermogen (windhonden). Hun specifieke houding en gedrag zijn het gevolg van hun specifieke manier van jagen, die ons overigens goede aanwijzingen geeft over hoe ze moeten worden getraind. Jachthonden lijken vaak een ras van afstandelijke en waardige honden... totdat u ze leert kennen! Er bestaan veel rassen met een verschillende vacht, zoals de beagle met glad haar, de petit basset griffon vendéen met hard haar en de zeer verleidelijke saluki of Perzische windhond. Speurhonden komen ook voor in alle vormen en maten, van de dwergdashond tot de whippet, zonder de grootste van alle rassen te vergeten: de Ierse wolfshond. Jachthonden vragen heel lange trainingssessies. Een aantal sprints per dag doen de windhonden heel veel goed, want zij worden gefokt om te presteren in activiteiten die een onmiddellijke snelheid en precisie vereisen. Ze beschikken over een zeer goed ontwikkeld jachtinstinct en kunnen wel voor problemen zorgen wanneer ze in contact komen met katten. Ze mogen pas worden losgelaten als ze geen gevaar meer vormen voor kleinere rassen en als ze goed reageren op het commando wanneer u ze bij u roept.

Jachthonden die hun prooi weten te vinden met hun geurzin, houden ervan om hun snuit in de grond te steken om geuren die hen interesseren op te sporen. Daarom is het noodzakelijk om regelmatig de oren en de snuit van de hond te controleren om er teken en doornen uit te halen. Vaak tonen ze zich zeer onafhankelijk, waardoor u vaak zult moeten aandringen om hen te laten te gehoorzamen aan bevelen die u geeft bij oefeningen om hem te doen terugkeren.

Jachthond

Jachthonden zijn gefokt om jagers te begeleiden. Ze vinden het wild, jagen het op en brengen hun prooi naar hun baasje. Dit ras bestaat uit:

 • Spaniëls (zoals de cockerspaniël en de Engels springerspaniël)
 • Retrievers (bijvoorbeeld de labrador retriever en golden retriever)
 • Jachthonden, staande honden en apporterende honden (zoals de Duitse staande korthaar en de Hongaarse staande korthaar)
 • Setters (zoals de Ierse setter en de Engelse setter)

In het verleden had elke jachthond een specifieke functie. Setters zochten vogels en markeerden een "stop" of bleven "onbeweeglijk" als ze er vonden. Spaniëls lokten de vogels in een hinderlaag en doodden ze, terwijl de retrievers de prooi apporteerden. Later werden de hondenrassen gekweekt om tegelijk te kunnen jagen, het wild te vinden en te apporteren. Met deze drie functies ontstond de "multifunctionele" hond, zoals de münsterlander, in de categorie van de jachthonden. In het algemeen hebben jachthonden middellang haar dat hen tijdens hun activiteiten beschermt tegen de struiken. In deze categorie vinden we de in Frankrijk meest populaire rassen zoals de labrador, de golden retriever en de cockerspaniël. Het zijn allemaal schattige huisdieren die bekend zijn om hun uitstekende relaties met kinderen binnen het gezin.

Jachthonden zijn levendige en intelligente huisdieren, maar ze vragen veel oefening en moeten mentaal worden gestimuleerd, zodat ze een bezigheid hebben. Ze hebben meestal lange oren en kunnen gevoelig zijn voor infecties. Een regelmatige controle is dus noodzakelijk.

Herdershonden

Vele honden die behoren tot de groep van de herdershonden werden gefokt om schapenkuddes te bewaken, zoals collies, maar andere om vee en grotere dieren te drijven (zoals de Lancashire Heeler). Finse lappenhonden en samojeden werden gefokt om kuddes rendieren te hoeden en de Pyreneese herdershond om schapen te beschermen tegen wolven en zelfs beren! Herdershonden werken in alle weersomstandigheden en hebben een dubbele laag "waterdicht" bont.

Herdershonden staanbekend om hun intelligentie, maar daardoor is het niet altijd even gemakkelijk om met hen om te gaan en hen te trainen. Zij zullen dan ook op een leuke en onderhoudende manier moeten worden getraind om hun hersenen te stimuleren. Anders riskeren ze om joggers, fietsers en zelfs auto's te beschouwen als een kudde vee! Vele baasjes van herdershonden doen aan sport met hun honden; zoals behendigheidsoefeningen, flyball en ritmische gehoorzaamheid. Zo houden ze de honden bezig en versterken ze de relatie tussen baasje en dier. Hun bijzondere vacht moet regelmatig worden verzorgd om te voorkomen dat er klitten in komen.

Werkhonden

Oorspronkelijk werden werkhonden gefokt om een brede waaier van taken uit te voeren om hun baasje te helpen, en sommigen van hen hebben echt grote daden verricht.

 • De dobermann werd gefokt om zijn baasje, de belastingambtenaar Louis Dobermann, te beschermen.
 • De Siberische husky was een sledehond in dienst van de Chukchistam aan de Noordpool.
 • De sint-bernardshond heeft het leven gered van veel reizigers die verdwaald waren in de Alpen.
 • De Deense dog werd oorspronkelijk geteeld voor de jacht op wilde zwijnen.
 • De rottweiler moest vee drijven en bewaken.
 • De newfoundlander, de hond van de vissers, werd opgeleid om de netten in het water in de gaten te houden.

Werkhonden zijn meestal grote honden (de kleinste is de Duitse pincher) en sommige zijn echte reuzen, zoals de Deense dog of de sint-bernardshond. Als u geïnteresseerd bent in minder voorkomende rassen, is het zeer belangrijk dat u informatie inwint over de oorsprong van de hond. Zo hebben Siberische husky's, die gefokt zijn voor wedstrijden en het slepen van sleden, veel meer training aan de lijn nodig. Met waakhonden moet u heel hard werken aan de socialisatie van het dier, zodat hij vertrouwd raakt met de omgeving en eraan went om mensen als vrienden te beschouwen en niet als een bedreiging. Een goede fokker zal u adviseren over de gedragskenmerken van het dier en u vertellen hoe u eventuele problemen kunt voorkomen.

Gezelschapshonden

Niet alle zuivere rashonden hebben een werkhond als voorouder. Gezelschapshonden werden vooral gefokt om de beste metgezel van de mens te worden en hun kleine gestalte paste perfect bij de adellijke dames, die hen overal konden meenemen en op hun schoot konden houden. Deze kleine metgezellen werden symbolen van rijkdom en koninklijke afkomst en worden vaak erg duur verkocht. Ze wonnen zo erg aan populariteit dat ze een waar modeverschijnsel werden. Gezelschapshonden hoeven niet veel te oefenen en willen vooral de genegenheid van de mens. Ze kunnen ook erg boos worden omdat ze niet lang alleen kunnen zijn. Hun vacht moet ook worden verzorgd, en als uw levensstijl het u moeilijk maakt om veel tijd te besteden aan de verzorging, kies dan een ras dat minder zorg vereist zoals een mopshond met kort haar of de kortharige pug of Cavalier King Charles-spaniël.

Nutshonden

Dit is een groep die zo heterogeen is dat het moeilijk is ze onder te brengen bij de andere rassen. De categorie van nutshonden omvat verschillende rassen, gaande van de aantrekkelijke kleine shih tzu tot de atletische kortharige dalmatiër, van de onder zijn haar verborgen poedel tot de kale Mexicaanse naakthond. Tot de meest voorkomende behoren:

 • De akita - een grote en krachtige waak- en jachthond, afkomstig uit Japan
 • De bostonterriër - een vechthond.
 • De bulldog - een taaie hond die vocht tegen stieren
 • De dalmatiër - oorspronkelijk een elegante sledehond
 • De lhasa apso - een waakhond uit de Boeddhistische kloosters in Tibet.
 • De poedel - een retrieversoort die gebruikt werd om verwarring te zaaien en prooien uit het water te halen
 • De shar-pei - een jacht- en waakhond
 • De shih tzu - afkomstig uit Tibet, symbool van de Chinese adel onder de Manchu-dynastie, en professionele begeleider.

Om de nutshond te selecteren die het beste bij uw levensstijl past, kunt u best contact opnemen met een fokker die u informatie kan geven over hun gedragskenmerken en behoeften. Er zijn geen kenmerken die alle nutshonden met elkaar gemeen hebben, en hun behoeften variëren van de ene soort tot de andere, op het vlak van oefeningen, verzorgen of trainen. De dalmatiër is van nature een loper die krachtige trainingen vraagt, terwijl de shih tzu tevreden zal zijn met een kleine wandeling in de tuin. De poedel is een intelligente en dynamische hond die uitblinkt in de hondensport, maar een bulldog zal u niet aan het rennen en springen achter een flyball krijgen.