Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Een gezin van vier speelt met een zwarte puppy

7 van de beste hondenrassen voor gezinnen en kinderen

Leestijd: 6 min

De beslissing nemen om je huishouden uit te breiden met een hond is voor iedereen erg spannend, maar als je kinderen hebt, kan het moeilijk zijn om een geschikt ras te vinden. Wij hebben deze gids samengesteld om je alles te vertellen over de beste hondenrassen voor gezinnen, zodat je kunt kiezen welke het beste bij je past. 

Honden en kinderen kunnen een geweldige match zijn! Honden moedigen kinderen aan om te bewegen en buiten te zijn, terwijl ze ook helpen om de sociale vaardigheden van zowel hond als kind te ontwikkelen. Wanneer ouders overwegen een viervoeter aan hun gezin toe te voegen, maken zij zich vaak zorgen over het specifieke hondenras. Er zijn er namelijk een aantal die minder aanleg hebben voor het tolereren van de aandacht van kinderen. 

Om je te helpen de beste match voor jouw gezin te vinden, hebben we deze gids gemaakt met de beste hondenrassen voor gezinnen. Lees dus verder voor nuttig advies en om te leren welke rassen een betere aanleg hebben om van het gezinsleven te genieten. 

Welke eigenschappen maken een goede familiehond? 

Allereerst gaat het over het algemeen minder om het ras van je hond en meer om de individuele persoonlijkheid. Als je je huis wilt delen met zowel een pup als met kinderen, moet de hond van je keuze de volgende eigenschappen bezitten:

  • Een kalm en gelijkmatig temperament: je nieuwe hond moet rustig en geduldig genoeg zijn om met de opwinding van kinderen om te kunnen gaan en uiteindelijk uit te groeien tot hun boezemvriend.
  • Een geschikte grootte: gemiddeld zijn zeer kleine hondenrassen prikkelbaarder, en ze kunnen ook kwetsbaarder zijn - als ouder weet je dat kinderen niet altijd even zachtzinnig kunnen zijn. Grote hondenrassen daarentegen zijn vaak wat volgzamer, maar lopen het risico kleine kinderen per ongeluk omver te lopen tijdens het spelen.
  • Energieniveau: dit zal grotendeels afhangen van hoe actief je gezin is. Als je een energieke hond kiest, moet je ervoor zorgen dat je tijd hebt om regelmatig met hem te wandelen en te spelen. Als je jonge kinderen hebt die veel rondrennen, kun je ook beter geen hond kiezen die het liever wat rustiger aan doet en gefrustreerd kan raken door de constante opwinding.

Het gaat er niet alleen om het beste hondenras voor kinderen te kiezen, maar ook om je kinderen te leren lief te zijn voor honden. Zo zorg je voor een harmonieus huishouden. 

De beste hondenrassen voor gezinnen 

Nu je weet welke eigenschappen een goed gezinshond maken, is het tijd om te kijken naar hondenrassen die algemeen gesproken deze eigenschappen bezitten. Het is belangrijk op te merken dat, alleen omdat veel eigenaren goede ervaringen hebben met deze hondenrassen en ze zich meestal goed gedragen in de buurt van kinderen, elke hond een individu is. Er is dus altijd het risico dat dit niet het geval zal zijn voor elke afzonderlijke hond. 

1. Labrador 

Labradors worden regelmatig genoemd als een van de beste hondenrassen voor gezinnen, omdat ze graag bij kinderen zijn en ook goed met andere huisdieren in huis kunnen opschieten. De labrador is een speelse, vriendelijke en aanhankelijke hond die niets liever doet dan tijd doorbrengen met zijn roedel.

Ze zitten vol energie en zijn ongelooflijk slim, dus ze zijn zeer geschikt voor mensen met een actieve levensstijl. Een ding om in gedachten te houden bij dit ras is dat jonge labs de neiging hebben nogal uitbundig te zijn en rond te springen en te stuiteren, dus als je heel kleine kinderen hebt, kun je overwegen een oudere hond bij je te herplaatsen die dit stadium voorbij is. 

2. Poedel 

Velen laten de poedel vaak links liggen vanwege het modieuze en chique stereotype beeld dat het ras heeft, maar dit is allesbehalve waar. Poedels, oorspronkelijk gefokt als werkhonden, zijn superslim, hebben veel energie om met kinderen te spelen en zijn over het algemeen ook vriendelijk en welgemanierd als ze maar genoeg vermaak krijgen. Ze zijn ook zeer geschikt voor gezinnen met allergieën, omdat ze worden beschouwd als een hypoallergene hond gezien het feit dat ze zeer weinig verharen. 

3. Berner Sennenhond 

Vaak bekend als "zachte reuzen", hebben Berner Sennenhonden een beminnelijke, leuke persoonlijkheid. Als ze goed gesocialiseerd worden, zijn ze een van de beste hondenrassen voor kinderen, omdat ze meestal heel geduldig en vriendelijk zijn. Ze zijn bijzonder geschikt voor actieve gezinnen met oudere kinderen die graag buiten actief zijn, zoals wandelen, kamperen en op ontdekkingstocht gaan in de natuur. Dit familiehondenras is echter niet geschikt voor heel kleine kinderen, omdat ze de kinderen gemakkelijk kunnen omstoten en per ongeluk verwonden tijdens het spelen. 

4. Beagle

Beagles worden niet alleen beschouwd als een van de beste hondenrassen voor gezinnen, maar ook als een van de vriendelijkste in het algemeen. Met hun energieke en brutale persoonlijkheid houden ze van hun roedel en doen ze niets liever dan kattenkwaad uithalen met hun kleinere metgezellen.

En ondanks hun opgewonden aard zijn ze over het algemeen ook heel verdraagzaam en kalm met kinderen.

5. Golden Retriever 

Net als een Labrador, is de Golden Retriever ook ongelooflijk populair bij gezinnen, zozeer zelfs dat hij in veel tv-programma's en films wordt afgebeeld als 'de familiehond'. Met hun vriendelijk karakter en vriendelijke houding zul je snel inzien waarom dit zo is. Ze zitten boordevol energie en zijn dol op spelen met kinderen. Ze volgen hen zelfs overal, geduldig wachtend op de volgende gelegenheid om te spelen (of te knuffelen)! 

6. Cavalier King Charles Spaniel 

Cavalier King Charles-spaniëls zijn aanhankelijke en liefdevolle honden die over het algemeen geweldig zijn met zowel kinderen als andere huisdieren. Dit kleine hondenras is dol op aandacht en is altijd in voor een goede speelsessie met hun gezinsleden. Ze zijn bovendien heel makkelijk in de omgang en relaxte honden die zeer vergevingsgezind zijn met kinderen. Daarnaast komt het zeer zelden voor dat een Cavalier King Charles-spaniël agressie vertoont. 

7. Staffordshire Bull Terrier 

Dit zal je misschien verrassen, maar Staffordshire-bull Terriërs worden in feite beschouwd als een van de beste hondenrassen voor kinderen en hebben zelfs de naam 'oppashond' verdiend. Als ze goed gesocialiseerd zijn, hebben ze een lief karakter en houden ze absoluut van het leven, van mensen en van spelen met hun gezin.  

Een laatste woord 

Bovenstaande rassen zijn slechts de rassen die over het algemeen de aanbevolen eigenschappen bezitten om het gezinsleven aan te kunnen, maar je zult ook zelf je steentje moeten bijdragen. Koop ten eerste altijd een hond van een gerenommeerde fokker (of adopteer een hond uit een dierenasiel). Daarnaast zullen socialisatie en opleiding je een heel eind op weg helpen om ervoor te zorgen dat je een prachtige familiehond krijgt. 

Het is ook belangrijk op te merken dat niet alleen je hond, maar ook je kinderen getraind moeten worden. Ze moeten leren hoe ze vriendelijk en respectvol kunnen zijn en hoe ze hondengedrag kunnen signaleren, zodat je kinderen weten wanneer je pup ruimte nodig heeft. Lees onze gids over het introduceren van puppy's en kinderen voor meer tips.