Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Bruine hond die wordt vastgehouden en geaaid

5 Hypoallergene hondenrassen

Leestijd: 4 min

Als jij of iemand in je naaste omgeving allergisch is voor honden, kan dat heel frustrerend zijn. Maar wist je dat er hypoallergene hondenrassen bestaan die mogelijk geen allergieën opwekken? Lees verder als je meer wilt weten. 

Als jij of iemand in je naaste omgeving allergisch is voor honden, kan dat heel frustrerend zijn, en kun je het gevoel hebben dat je alle liefde mist die een hond kan bieden. Voor iedereen die de pech heeft om een allergie te hebben, kunnen hypoallergene hondenrassen misschien een oplossing bieden. Deze hondenrassen worden over het algemeen aanbevolen omdat ze niet verharen of omdat ze minder eiwitten produceren die bij mensen allergische reacties kunnen veroorzaken. 

Maar bestaat er echt zoiets als een hypoallergene hond? Lees verder en ontdek wat nu eigenlijk de oorzaak is van allergische reacties op honden en welke rassen voor jou het beste zouden kunnen zijn. 

Wat zijn hypoallergene hondenrassen? 

Hypoallergene hondenrassen zijn er in twee soorten: honden die weinig of geen haar hebben, zoals de haarloze Chinese naakthond, en rassen die niet verharen en die regelmatig getrimd of geplukt moeten worden. 

Er is veel discussie over de precieze oorzaak van allergie voor honden, en veel mensen denken dat de allergie in het haar zit, zodat honden die niet verharen ook geen allergische reacties veroorzaken. Maar dat is niet zo. De meeste mensen met hondenallergieën zijn niet echt allergisch voor de vacht, maar vooral voor de huidschilfers - microscopisch kleine huiddeeltjes die worden uitgescheiden door alle dieren met een vacht of veren - of een bepaald eiwit dat wordt aangetroffen in huidschilfers, speeksel en urine van honden. Alle honden produceren dit eiwit, maar hypoallergene hondenrassen minder, wat betekent dat ze minder allergische reacties veroorzaken. 

Ondanks wat wel eens wordt beweerd, bestaat er eigenlijk niet zoiets als een volledig hypoallergeen hondenras. Als jij of een gezinslid allergisch bent voor honden, is het dan ook raadzaam dat je eerst wat tijd doorbrengt met het ras van je keuze, om zo te ontdekken of de hond allergieën opwekt. 

De volgende hypoallergene hondenrassen verharen niet en kunnen mogelijk geschikt zijn voor mensen met allergieën: 

1. Bichon Frisé 

Dit kleine, vrolijke hondje heeft een krullende witte vacht die niet verhaart, maar blijft groeien. Niet alleen kwijlen ze bijna nooit, maar hun dikke vacht vangt losse haren en huidschilfers op, en die komen pas tevoorschijn als de vacht wordt verwijderd. Regelmatige verzorging is dus essentieel om hun vacht te onderhouden. 

De Bichon Frisé kan zich heel goed aanpassen aan uiteenlopende situaties. Zelfs als je in een appartement woont, voelen deze honden zich snel thuis. Door hun aanhankelijke en charmante gedrag zijn het perfecte gezinshonden. Grappig detail is dat hun naam, ondanks het feit dat ze van Tenerife komen, eigenlijk pluizige witte hond in het Frans betekent!

2. Borderterriër 

Een Border Terriër is een van de populairste terriërrassen en met hun dichte en ruwe vacht zijn ze een goede keuze als je een hondenras zoekt dat niet verhaart. Hun vacht moet wel een of twee keer per jaar professioneel geplukt worden, dus houd daar rekening mee.

Borderterriërs zijn bijzonder populair vanwege hun kalme en toch avontuurlijke karakter. Ze brengen de weekends graag gezellig met je op de bank door, maar ze zijn ook altijd in voor een nieuw avontuur - een ideale gezinshond dus. 

3. Chinese naakthond

De Chinese naakthond is een hypoallergeen hondenras dat in twee variëteiten voorkomt: haarloos en volledig behaard. Het volledig behaarde ras is dubbel behaard en verhaart niet, maar de vacht moet wel regelmatig verzorgd worden. Het bekendere haarloze ras heeft zeer weinig haar, ideaal is voor mensen die allergisch zijn voor hondenhaar.

Chinese naakthonden met een lichtere huidskleur moeten in de volle zon wel licht katoenen kleding dragen, om hun gevoelige huid tegen verbranding te beschermen.

4. Poedels 

Poedels zijn er eigenlijk in drie maten, dus of je nu op zoek bent naar een kleine, middelgrote of grote hond, er is altijd een poedel die aan jouw wensen voldoet. Ze hebben een krullende vacht die niet verhaart, maar die wel professioneel moet worden verzorgd. Sommige eigenaars kiezen voor een flamboyante stijl zoals je vaak die op shows ziet, terwijl anderen de vacht van hun poedel gewoon op een beheersbaar niveau houden. 

Poedelkruisingen zoals de Labradoodle en de Cockapoo zijn de laatste jaren steeds populairder geworden door hun hypoallergene eigenschappen. Denk er wel aan dat deze kruisingen alleen hypoallergene honden zijn als ze de vacht van de poedel hebben geërfd. 

5. Portugese waterhond 

De Portugese waterhond werd wereldberoemd toen Obama er een adopteerde tijdens zijn presidentschap. Zijn geliefde puppy's Bo en Sunny werden eigenlijk gekozen omdat zijn dochter een hondenallergie heeft en de Portugese Waterhond een hypoallergeen hondenras is! 

Dit middelgrote ras, gefokt als vissershulpje, heeft een enkele vacht van dichte krullen, die niet verhaart en waterbestendig is. Hoewel ze geen ondervacht hebben, moet hun vacht toch regelmatig worden onderhouden. Om hun vacht in topconditie te houden, wordt de Portugese waterhond meestal in een van twee stijlen getrimd: in de retrieversnit of de leeuwensnit. 

Als je erover denkt om een hypoallergeen hondenras aan te schaffen, bekijk dan ook onze adviezen voor de aanschaf van een nieuwe hond. Meer advies bij het kiezen van het beste hondenras vind je in ons hondenrassenoverzicht, met bijzonderheden van bijna 200 hondenrassen.

Heb je je perfecte ras gevonden? Bekijk dan de volgende tips en adviezen:

Labrador die naast de bank ligt
Op zoek naar een hond
Is dit het juiste ras voor jou?
Alle honden hebben hun eigen karakter. Doe de test en ontdek welk hondenras het beste bij jou en je levensstijl past.
Hond met rode halsband zit naast de eigenaar
Op zoek naar een hond
Vind een goede fokker
Als je een raszuivere puppy wilt, moet je vertrouwen op een gerenommeerde fokker. Deze gids helpt je bij het vinden van de juiste fokker.
Puppy die aan de lijn naast de eigenaar loopt
Op zoek naar een hond
Denk je erover om een ​​puppy te nemen?
Word lid van onze Puppy Club voor tips en adviezen van onze Purina-experts bij het vinden van de juiste puppy en het voorbereiden van de thuiskomst van jouw nieuwste familielid.
Hond met rode halsband
Op zoek naar een hond
Een hond in huis
Terwijl je wacht tot je jouw puppy thuis kunt verwelkomen, kun je alvast wat dingen regelen. Lees hier wat je vooraf kunt doen om je zo goed mogelijk voor te bereiden.
Hond met rode halsband ligt
Adoptie
Het geeft ongelooflijk veel voldoening om een ​​hond te adopteren uit een dierenasiel. Het betekent vaak dat je ze een tweede kans in het leven kunt bieden. Veel honden in een asiel wachten op een liefdevol gezin en een nieuw thuis, maar wat kun je van het adoptieproces verwachten?
Hond met rode halsband kijkt uit het raam
Puppy advies
Alles wat je moet weten
Het krijgen van een nieuwe puppy is ongelooflijk spannend voor het hele gezin, maar het kan best eng zijn voor je nieuwe pup. Ontdek met ons deskundige puppy-advies hoe je met alles kunt omgaan, van gedrag tot gezondheidsvragen.
Eigenaar controleert halsband
Op zoek naar een hond
Voordelen van een hond in huis
Het is algemeen bekend dat een hond de beste vriend is van de mens, maar wist je dat het hebben van een hond talloze voordelen heeft? Van het helpen om fit te worden tot het ontmoeten van nieuwe mensen, jouw puppy kan daadwerkelijk helpen om je gezondheid en sociale leven te verbeteren. Lees verder om de voordelen van honden te ontdekken!