Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
5 Hypoallergene hondenrassen
Zwart-witte Whippet hond die wordt gestreeld door de eigenaar

9 hondenrassen die weinig verharen

Leestijd: 4 min

Met een hond in huis vind je altijd wel wat hondenharen op je meubels. Hun neiging om te verharen kan een pietje precies of iemand met allergieën afschrikken, maar wist je dat er hondenrassen zijn die nauwelijks verharen? 

Honden zijn berucht om het feit dat ze hun haar overal achterlaten. Bovendien lijken ze het onmiddellijk door te hebben als je schone kleren aan hebt, want daar stormen ze in een rechte lijn op af. Maar dit verharen betekent dat sommige mensen geen viervoeter in huis nemen, omdat ze of niet tegen al het losse haar in huis kunnen, of omdat de vacht zelf een allergische reactie veroorzaakt. Als jij zo iemand bent, heb je misschien de hoop al lang opgegeven om ooit een hond te hebben - maar wist je dat er veel honden zijn die nauwelijks verharen? 

Het is een fabeltje dat er honden zijn die helemaal niet verharen. Alle honden verharen op zijn minst een beetje, maar bepaalde honden verharen veel minder dan andere. Lees verder om onze top 9 te ontdekken van honden die minder verharen. 

1. Dwergschnauzer 

Dit liefdevolle ras werd oorspronkelijk gefokt als rattenvanger en is vooral bekend om zijn norse uitdrukking. 

Maar wist je dat het ook honden zijn die weinig verharen? Hoewel Dwergschnauzers nauwelijks verharen, moeten ze wel regelmatig worden verzorgd en moet hun vacht vaak worden geschoren. Als je dit ras kiest, breng je dus vaak een bezoekje aan de trimsalon.

2. Lhasa Apso

Deze langharige schoonheid verhaart minimaal en heel geleidelijk, vergelijkbaar met de Yorkshire terriër. Veel eigenaren zeggen dat ze niet eens merken dat ze verharen. Wel moet je ervoor zorgen dat je een Lhasa Apso vaak in bad doet en verzorgt om klitten te voorkomen. Het lange haar moet ook regelmatig getrimd worden.

3. Schotse terriër

Men zegt dat de weinig verharende Schotse terriër het oudste ras van Schotland is. De belangrijkste reden waarom deze hond niet zo veel verhaart, is dat hij twee vachten heeft: een borstelige bovenvacht en een zachte ondervacht. Dit voorkomt te veel verharen, maar het betekent niet dat je niets hoeft te doen aan de vachtverzorging - Schotse terriërs moeten regelmatig worden geborsteld om hun vacht in goede conditie te houden.

4. Poedel

Het mag geen verrassing zijn dat de Poedel een vrijwel niet-verharend hondenras is. Alle variëteiten van een poedel verharen minimaal en deze hypoallergene hond is dan ook geliefd bij mensen met een allergie. Wanneer ze verharen (meestal pakweg om de paar weken), wordt het haar opgevangen in hun gekrulde vacht, zodat het niet overal op de bank terechtkomt! En juist omdat haar en vuil vast komen te zitten in hun krullende vacht, moet je een poedel elke dag borstelen.

5. Whippet

Whippets zijn ongelooflijk snel en zien eruit als een piepkleine Greyhound. Ook dit is een nauwelijks verharend hondenras. In tegenstelling tot andere honden op deze lijst is een wekelijkse borstelbeurt met een rubberen borstel voldoende. Ze zijn dan ook bijzonder geschikt als je op zoek bent naar een hond die niet zo veel verhaart en ook niet elke dag hoeft te worden verzorgd.

Leuk weetje: Whippet komt van een oud Engels woord dat letterlijk 'snel bewegend hondje' betekent.

6. Yorkshire terriër

De Yorkshire terriër is een ras dat oorspronkelijk uit het Verenigd Koninkrijk komt en pas omtrent de 19e eeuw verscheen. Het haar van hun zijdeachtige vacht wordt wel vergeleken met dat van de mens, omdat het de neiging heeft geleidelijk uit te vallen en gemakkelijk in de knoop raakt.

Om klitten te voorkomen en de vacht in topconditie te houden, moet je een Yorkshire terriër regelmatig borstelen.

7. West Highland terriër

Net als de Schotse terriër heeft de West Highland terriër een borstelige bovenvacht en een zachte ondervacht. Ze moeten vaak geborsteld worden, want als je dat niet doet, kan hun vacht gaan klitten. Breng je Westie regelmatig naar de trimsalon voor een borstel- en trimbeurt!

8. Afghaanse windhond 

Met hun zijdeachtige, soepel vallende haar en hun koninklijke uiterlijk ziet de Afghaanse windhond er schitterend uit. Deze nauwelijks verharende hond heeft één vacht in plaats van twee, en die groeit voortdurend verder, net als mensenhaar. Door die constante groei verharen ze minder, maar de vacht moet wel regelmatig worden getrimd om te voorkomen dat het haar te lang wordt.

Leuk weetje: Afghaanse windhonden werden oorspronkelijk gefokt voor de jacht op grote prooien in de bergen en woestijnen van Afghanistan. Hun lange vacht beschermde hen en hield hen warm.

9. Cairnterriër

Dit ras is afkomstig van het eiland Skye in Schotland en je herkent hierin waarschijnlijk de kleine dappere pup Toto uit de Tovenaar van Oz. Hoewel de Cairnterriër vrijwel niet verhaart, moeten ze meestal met de hand worden getrimd. Dit soort verzorging vergt vaardigheid en als het niet op de juiste manier wordt gedaan, kan het vervelend zijn voor de hond. Het is dan ook een goed idee om hiervoor naar de trimsalon te gaan.

Dit was onze top 9 van honden die niet zo veel verharen! Als je allergisch bent voor honden, bekijk dan eens onze lijst met hypoallergene hondenrassen om de perfecte pup te vinden die je niet laat niezen! Wil je meer weten over de (dagelijkse) verzorging van je hond?