Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
jongen die een selfie met zijn hond neemt

10 voordelen van het samen opgroeien van honden en kinderen

Leestijd: 4 min

Honden en kinderen kunnen de beste vrienden worden als ze samen opgroeien. Samen zullen ze meer spelen en gelukkiger zijn. Lees verder en ontdek de voordelen van het samen opgroeien van honden en kinderen. 

De meeste kinderen zijn dol op honden. Ze zijn schattig, knuffelbaar en zo ontzettend vriendelijk. Maar wist je dat opgroeien met een hond ook positief is voor de fysieke en psychische ontwikkeling van een kind? Hier volgen enkele voordelen van het hebben van een hond in je jeugd. 

1. Voortdurend gezelschap 

Jong zijn is niet altijd makkelijk. Als je altijd gezelschap hebt van een huisdier, is het leven net wat fijner. Honden kunnen kinderen veel troost bieden, ook wanneer ze het even moeilijk hebben. Wanneer een kind verdrietig, boos of bang is, kan hij altijd steun vinden bij zijn huisdier. Door een hond te aaien en te knuffelen, voel je minder stress en zul je ontspannen. 

2. Een meer actieve levensstijl 

Het zorgen voor een hond stimuleert een meer actieve levensstijl. Kinderen met een hond zijn elf minuten per dag langer actief dan kinderen zonder hond. Dat lijkt misschien niet veel, maar als je het over een week of maand bekijkt, maakt het echt een verschil. Veel honden moeten elke dag worden uitgelaten en willen graag spelen. Als je die schattige ogen ziet, raak je vanzelf gemotiveerd, ook als je er eigenlijk helemaal geen zin in hebt. Hier volgen enkele leuke ideeën voor spelletjes met je hond om het hele gezin van de bank te krijgen. 

3. Verantwoordelijkheid leren 

Met een huisdier kun je kinderen alles leren over verantwoordelijkheid. Door de hond eten en water te geven, leren kinderen wat verantwoording en verplichting is. Kinderen leren ook over empathie en compassie wanneer ze voor een huisdier zorgen en ontwikkelen zo meer eigenwaarde. 

4. Gezondheid is belangrijk 

Onderzoeken hebben aangetoond dat baby's die in het eerste levensjaar nauw contact hebben met een huisdier, minder vaak ziek worden en dus ook minder vaak naar de dokter hoeven. Er wordt aangenomen dat blootstelling aan huidschilfers van huisdieren en de microben die ze van buiten meenemen naar binnen positief is voor het ontwikkelende immuunsysteem van baby's. Onderzoek heeft ook aangetoond dat kinderen die opgroeien met honden minder snel allergieën ontwikkelen. 

5. Onvoorwaardelijke liefde 

Kinderen zijn het middelpunt van aandacht binnen een gezin en ze leren al snel dat alles om hen draait. Het is daarom belangrijk om concepten als onvoorwaardelijke liefde en loyaliteit te introduceren. En wie kan ze dat nu beter leren dan een hond? 

meisje en hond springen op een strand

6. Spraakontwikkeling 

Met een hond in de buurt zullen kinderen sneller leren praten. Kinderen kletsen graag tegen hun nieuwe vriend en roepen zijn naam, vragen hem te luisteren naar basis commando's zoals gaan zitten of liggen of brabbelen gewoon wat tegen hem. 

Ook kunnen honden kinderen met spraakproblemen helpen om meer te ontspannen en te spelen. Honden worden gezien als een partner die niet oordeelt, waardoor spraaktherapie leuker en minder uitdagend wordt voor de kleintjes. 

7. Bescherming en verzorging 

We kennen allemaal de verhalen over heldhaftige honden die baby's redden van inbrekers, noodsituaties of gevaarlijke dieren. Honden zijn onze betrouwbare beschermers. En wat kinderen betreft, zijn de meeste honden zeer beschermend. Ze zorgen voor hun menselijke “puppy's” alsof het hun eigen kinderen zijn en zijn altijd waakzaam. 

8. Meer tijd buitenshuis 

Of het nu gaat om dagelijkse wandelingen in de buurt of in het park, met een hond als vriend is er altijd een goede reden voor het hele gezin om naar buiten te gaan, weg van beeldschermen, en actief te worden. 

9. Een sterkere band tussen broers en zussen 

Een huisdier is de perfecte oplossing voor ouders die de band tussen hun kinderen willen verbeteren. Het uitlaten en voeren van de hond kunnen gedeelde verantwoordelijkheden worden. En wat is er nu leuker dan samen met je broer of zus en je hond door de tuin te rennen? 

10. Don't worry, be happy! 

Een van de grootste voordelen van een hond tijdens je jeugd is misschien wel dat je er blij van wordt. Het is bewezen dat omgang met dieren leidt tot hogere niveaus van serotonine en dopamine, de chemische bouwstenen voor positieve gevoelens. Alle wetenschap terzijde, het spelen met een hond is gewoon leuk en zal elk kind gelukkig maken. Het opgroeien met een hond kan het leven van kinderen op vele manieren verrijken. Een hond is misschien wel een van de mooiste cadeaus die je een kind kunt geven. 

Wil je meer weten over het gedrag van je hond? Lees nu het artikel over het leren van verantwoordelijkheden aan je kinderen door ze de hond of kat te laten verzorgen.