Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Beneful logo
5 spelletjes met je hond
spaniël met een groene bal

Buiten spelen met honden

Leestijd: 7 min
Beneful logo
Aangeboden door Beneful

Het kan best lastig zijn om nieuwe en spannende spelletjes te bedenken om met je hond te spelen, vooral als je 'verstoppertje spelen' zat bent en meer uitdaging zoekt dan het spelletje 'apporteren'.

Met onze lijst met hondenspelletjes voor buiten geef je een avontuurlijke draai aan jullie activiteiten en genieten jullie samen van het buitenleven, weer of geen weer!

1. Leer je hond een frisbee te vangen

Spelen met een frisbee is een geweldig alternatief voor een stok of een bal gooien en het is ook nog een uitstekende vorm van lichaamsbeweging! Als je hond al goed speeltjes kan vangen en terugbrengen, leert hij snel met een frisbee spelen, waardoor het spelletje voor jullie allebei leuker wordt.

Alles wat je nodig hebt is een frisbee en de vrije natuur! Begin met een lichte worp en als je hond eenmaal gewend is aan vangen en apporteren kun je de hoogte en de afstand van elke worp vergroten.

Dit openluchtspel voor honden is ideaal als je weinig tijd hebt en niet elke dag een lange wandeling kunt maken. De snelle uitbarstingen van energie bij het rennen om de frisbee te vangen en terug te brengen, matten je enthousiaste hond in een mum van tijd af!

2. Ga zwemmen

De meeste honden spelen graag in het water en grijpen elke kans om een duik in een meer te nemen enthousiast aan. Buiten spelen wordt veel gemakkelijker als er water in de buurt is waar je je hond mee naartoe kunt nemen voor een snelle duik - vooral op een warme dag!

Gooi een bal in het water en laat je hond 'm ophalen - zorg er wel voor dat de bal blijft drijven en een geschikt formaat heeft voor je hond. Veel dierenwinkels verkopen zelfs ballen die speciaal voor honden zijn gemaakt om in het water mee te spelen. Je hond vangt en apporteert niet alleen de bal, hij moet er ook naartoe zwemmen. Zwemmen is een uitstekende oefening voor honden van alle leeftijden - het is een goed voor puppy's en volwassen honden, maar ook geweldig voor oudere honden omdat het hun gewrichten ontziet en de spierkracht helpt verbeteren.

Als je geen meer of rivier in de buurt hebt, laat je hond dan lekker plonzen in zijn eigen pierenbadje of haal de tuinslang tevoorschijn en laat hem de straal achtervolgen. Er is niets leukers op een warme zonnige dag dan een nat hondenspel in de buitenlucht, waarmee je hond veel energie kan verbranden en tegelijkertijd kan afkoelen.

3. Behendigheidsspelletjes

Behendigheid oefenen is een fantastische manier om buiten met je hond te spelen en draait vooral om het opbouwen van een band met je hond. Het zorgt voor beweging die het gedrag van je hond verbetert en stimuleert zijn brein, terwijl hij tegelijkertijd plezier heeft - wat kan er beter zijn?

Je hond hoeft geen behendigheidstraining te volgen of op wedstrijdniveau te functioneren om plezier te beleven aan over hindernissen springen en rondom paaltjes cirkelen. Het enige wat je nodig hebt is een grote open ruimte en een paar obstakels waar je hond omheen kan manoeuvreren.

Als je hond de basiscommando's kent zoals, 'zit' en 'lig', dan hoeft hij alleen maar om elke hindernis heen geleid te worden tot hij de routine bijna uit hun hoofd kent. Zet een paar kegels neer en leid je hond eromheen totdat hij er zelfstandig omheen kan slalommen. Beloon je hond na elk patroon en prijs 'm voor zijn harde werk!

4. Leer je hond voetballen 

Misschien kun je niet je eigen voetbalteam vormen, maar als je je hond leert voetballen, kun je samen buiten veel plezier hebben. 

Voetbal kan een geweldig buitenspel voor honden zijn en met een snelle trainingssessie kun je je hond in een mum van tijd leren de bal over te spelen. Kies een bal die zo groot is dat je hond hem veilig en gemakkelijk kan oppakken - misschien vind je er zelfs wel eentje die speciaal voor honden is gemaakt! De gemakkelijkste manier om honden te leren voetballen is door hun neus te gebruiken, en door de bal onder controle te houden kun je voorkomen dat je hond zich te veel laat meeslepen. 

Moedig je hond aan om de bal te raken en beloon hem telkens als hij de bal beweegt zonder ermee te spelen. Je kunt je pup aanmoedigen de bal te raken met een stemcommando; hij zal dat veel eerder doen als de bal beweegt. Beloon en prijs ze met elk duwtje dat ze de bal geven, totdat ze uiteindelijk kunnen dribbelen. 

5. Speurtocht 

Bij dit spel zet je een spoor uit met de favoriete traktaties van je hond. Vergeet niet dat traktaties deel uit moeten maken van een evenwichtige voeding met voldoende beweging, en dat je die traktaties dan ook moet meetellen in hun dagelijkse hoeveelheid voer. Traktatiespelletjes werken bijzonder goed voor honden die oorspronkelijk gefokt zijn om geursporen te volgen, zoals Beagles. Maar elke hond kan van dit spel genieten - pas gewoon de moeilijkheidsgraad aan zijn vaardigheden aan en maak het geleidelijk aan ingewikkelder om de spanning erin te houden. 

Laat de traktatie zien 

Laat om te beginnen je hond zijn lievelingssnoepje zien en laat hem aan het zakje snuffelen. Zo weten ze dat er een traktatie in het verschiet ligt - maar ze krijgen nog niets! 

Verberg wat lekkers in het volle zicht 

Ga naar buiten, zorg ervoor dat je hond je nog niet volgt, en 'verstop' twee traktaties in het volle zicht. Roep je hond om ze te zoeken - daar hebben ze waarschijnlijk geen moeite mee! 

Maak het nu moeilijker 

Verstop nu, als je hond niet kijkt, nog een of twee traktaties. Deze keer moet je het moeilijker maken door ze uit het zicht te verbergen, bijvoorbeeld achter een bloempot. Roep je hond en laat hem de traktaties zoeken. Prijs hem als het lukt. 

Gebruik het commando 'wacht' 

Nu ze dit geurspel onder de knie hebben, is het tijd om de speurtocht uitdagender te maken! Als ze het commando 'wacht' kennen, gebruik dit dan om ervoor te zorgen dat ze niet te vroeg op de traktaties gaan jagen. Dit is een geweldige manier om de gespannen verwachting te verhogen en om hun geduld te oefenen! Als ze het commando 'wacht' nog niet kennen, is dit een mooie gelegenheid om het ze te leren. 

Leer je hond het commando 'zoek' 

Als je hond het commando 'wacht' kent, kun je hem met het commando 'zoek' laten weten wanneer hij moet beginnen! Zeg 'wacht' terwijl je de halsband vasthoudt en dan 'zoek' terwijl je de halsband loslaat - zo begrijpt je hond wat de bedoeling is. Prijs ze uitbundig als ze deze commando's beginnen op te volgen. Na een tijdje zou het niet meer nodig moeten zijn om hun halsband vast te houden. 

Maak het spoor langer en breng variatie aan 

Nu je hond begrijpt hoe dit leuke spel werkt, kun je het langer laten duren. Leg een traktatie op verschillende plaatsen in de tuin en laat je hond van start gaan bij de tuindeur. Met hun neus moeten ze uitvinden waar de traktaties zijn! Je kunt ook een geurspoor maken van de deur naar de verschillende verstopplaatsen door het lekkers licht over de grond te wrijven om hen te helpen. Laat ze wachten met het commando 'wacht' en geef daarna het commando 'zoek'. 

Het hoeft niet bij traktaties te blijven - je kunt ook andere voorwerpen gebruiken in dit leuke buitenspel! Laat ze hun favoriete speeltje zien, een stukje wortel of iets anders dat een duidelijke geur heeft (en hondvriendelijk is), en geef ze dan de opdracht te wachten terwijl u het ergens verstopt. Als ze eenmaal het doel van het spel begrijpen, zijn ze vaak in staat om allerlei verschillende voorwerpen met hun neus te vinden! Vergeet niet je hond te prijzen en eventueel te trakteren als ze hun doel hebben gevonden. 

Of je nu je hond wilt trainen om mee te doen aan wedstrijden of gewoon samen plezier wilt maken, hondenspelletjes in de buitenlucht bieden veel voordelen voor jullie allebei. Niet alleen de frisse lucht en de lichaamsbeweging doen je goed, maar je bent ook vaker samen en ontwikkelt een sterkere band met je hond.