Een aangepast dieet voor elke fase van het leven

Een gezonde voeding is gerelateerd aan de leeftijd, levensstijl en de algemene gezondheid van uw kat. We leggen u uit hoe u de juiste formule voor hem kiest.
Een aangepast dieet voor elke fase van het leven
Een aangepast dieet voor elke fase van het leven
Een aangepast dieet voor elke fase van het leven

De juiste voeding voor uw kat

Elke kat is uniek en heeft zijn eigen karakter, zijn smaken, afkeer en wensen. En net als mensen hebben katten ook voedingsbehoeften die grotendeels afhangen van de leeftijd, levensstijl en gezondheid. Het is niet verwonderlijk dat een opgroeiende kitten vol energie niet dezelfde voeding nodig heeft als een minder actieve oudere kat. De meeste merken van industriële voeding voor huisdieren bieden nu een steeds ruimer gamma uitgewerkte recepten die voldoen aan de specifieke behoeften van onze metgezellen. U kunt er dus zeker van zijn dat u ze een evenwichtige voeding biedt.

Deze site bevat al een aantal artikelen met tips over de voeding van uw kat afhankelijk van zijn leeftijd en levensstijl. Deze voedingsgids is bedoeld om de specifieke behoeften en ondersteuning die een specifieke voedingsformule biedt te benadrukken. U vindt er ook de specifieke voedingsformules die de merken van Purina bieden.

Kittens

Kittens moeten enorm groeien om te komen tot hun volwassen grootte! Hun lichaam moet in recordtijd spieren, botten, haar, tanden en een volledig immuunsysteem ontwikkelen. In het algemeen neemt hun geboortegewicht 20 keer toe in slechts 5 of 6 maanden. Bovendien verbranden ze met al hun energie en nieuwsgierigheid tot drie keer meer calorieën per dag dan een volwassen kat.

Een specifieke voeding voor kittens bevat meer eiwitten om de ontwikkeling van organen en gezonde weefsels te ondersteunen, en meer essentiële mineralen zoals calcium, fosfor, magnesium, zink en ijzer voor de groei van stevige botten en tanden.

Kittens hebben ook een kleinere mond dan volwassen katten. Door het kleinere formaat van de meeste complete diervoeding​ voor kittens kunnen deze makkelijker kauwen en krijgen ze alle essentiële voedingsstoffen binnen.

Volwassen katten

Als we ze zouden laten begaan, zouden volwassen katten 13 tot 16 kleine maaltijden per dag vragen.  Maar om uw kat goed te voeden, moet u het juiste evenwicht vinden tussen water, eiwitten, oliën en vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen.

Complete diervoeding ​voor katten zorgen voor dit evenwicht. Wanneer ze regelmatig worden gegeven, bieden ze alles wat uw kat nodig heeft tijdens zijn volwassen leven. Of u ze dozen, zakjes of brokjes geeft, of beide, dat is persoonlijke voorkeur - uw voorkeur en die van uw kat. Vergeet niet dat er een verschil is tussen "volledige" en "aanvullende" voeding. Een volledige voeding vereist geen aanvulling. Aanvullende voedingsmiddelen zoals snoepjes en extra's alleen zorgen niet voor een goed voedingsevenwicht. Als u uw kat aanvullende voedingsmiddelen geeft, verminder dan altijd de hoeveelheid hoofdvoedsel om overvoeding te voorkomen. Lees altijd zorgvuldig de aanwijzingen op de achterzijde van de verpakking, maar vergeet niet dat katten niet allemaal gelijk zijn en allemaal lichtjes verschillende hoeveelheden nodig hebben om hun optimale fysieke conditie te behouden.

Oudere katten

Oudere katten genieten in het algemeen meer van het leven, rusten meer en lopen minder. Naarmate hun activiteit afneemt, vertraagt ook hun metabolisme. Ze verbruiken minder energie en hebben dus een voeding nodig die minder calorieën bevat. Maar licht verteerbare eiwitten van goede kwaliteit zijn nu belangrijker dan ooit om ze te helpen hun goede fysieke conditie te behouden.

Een juiste voeding voor oudere katten bevat geconcentreerde eiwitten van uitstekende kwaliteit, weinig vet en licht verteerbare koolhydraten voor energie, een lager fosforgehalte om de nieren niet te belasten, calcium om de verouderende gewrichten te versterken en vitaminen om infecties tegen te gaan, voor zover het immuunsysteem afneemt.

Wanneer katten ouder worden kunnen zowel hun reuk- en smaakzin als hun vermogen om te kauwen lichtjes afnemen. Kleinere brokken of een hoger vleesgehalte in de vochtige voeding kan hun eetlust bevorderen.

Indoor katten

Veel kattenrassen die niet erg actief zijn, zijn erg tevreden met het leven van een binnenkat. Maar elke kat die in een kleine ruimte leeft, heeft minder kansen om te bewegen. Door sedentaire leefomstandigheden is het voor een binnenkat moeilijker om in vorm te blijven dan voor een buitenkat. Overtollige gewichtstoename kan dan een groot probleem geworden.

Specifieke voeding voor indoor katten bevat veel eiwitten en weinig vet. Ze bevat onverteerbare vezels die de doorgang van haar in de spijsvertering vergemakkelijken, gaat zo de vorming van haarballen tegen en vermindert kattenbakgeuren.

Zwangere en zogende katten

Een goede, perfect evenwichtige voeding is natuurlijk van essentieel belang tijdens de zwangerschap. Een toekomstige moeder moet eigenlijk voor 7 eten! Zwangerschap kan leiden tot periodes van ondervoeding, overvoeding of totale stopzetting van de inname van voedsel. Maar alle zwangere of zogende katten hebben extra eiwitten en energie nodig om hen in deze periode van fysieke stress te ondersteunen.

Een standaardvoeding voor volwassen katten levert niet de vereiste aanvullende voedingsstoffen. Sommige gespecialiseerde industriële merken bieden specifieke voedingsmiddelen die voldoen aan de behoeften van drachtige katten. Als u deze voedingen moeilijk kunt vinden, is het gewoonlijk aanbevolen een formule voor kittens te geven tijdens de dracht. De extra calorieën en het hogere gehalte aan andere essentiële voedingsstoffen zijn net wat een zwangere kat nodig heeft.

Katten met overgewicht

Volwassen katten komen van nature wat bij, in het bijzonder binnenkatten of dieren ouder dan zeven jaar. Overgewicht kan snel ernstige problemen veroorzaken zoals diabetes, hartaandoeningen, problemen met de luchtwegen, nierstenen of artritis.

Als een kat last heeft van overgewicht, dan is de belangrijkste stap natuurlijk het beperken van snoepjes en andere extra's. Maar ook complete diervoeding ​met een lager vetgehalte kan goede resultaten leveren. Het is lichter in vet, terwijl met de nodige vitaminen en mineralen, dus u kunt de calorie-inname te verminderen, zonder vermindering van de hoeveelheid dieet of voedingssupplementen. Vetarme voeding helpt niet alleen de kat zijn normale gewicht terug te krijgen, maar geeft oudere en minder actieve dieren de kans om een goede fysieke conditie te behouden.