Amputatie bij de kat

Of het nu het gevolg is van een ongeval of van een ziekte, de amputatie van een lichaamsdeel wordt vandaag steeds vaker gezien als een alternatief voor euthanasie, meer dan dit vroeger het geval was. Zelfs met een operatieve ingreep en een lange herstelperiode kan amputatie de levenskwaliteit van een kat sterk verbeteren. De oorzaak van zijn pijn en lijden wordt er immers mee weggenomen. In de meeste gevallen kan amputatie het leven van het dier redden. Vaak is amputatie zelfs de enige mogelijkheid om het leven van dieren te redden die gewond zijn geraakt bij een auto-ongeluk of die lijden aan botkanker of een andere ernstige ziekte. Natuurlijk is het moeilijk voor een kat om opnieuw te leren bewegen, maar de meeste katten passen zich aan door het lichaamsgewicht anders te verdelen en leren opnieuw stappen en zelfs lopen. Katten hebben een lange en zeer beweeglijke staart die echter jammer genoeg gevoelig is voor breuken, verstuikingen, beten en abcessen, of voor verwondingen na een ongeval. Soms moet een zeer beschadigde staart geamputeerd worden. Amputatie hoeft niet per se het einde van de wereld te zijn voor een kat. Het is eerder het begin van een nieuw leven en de mogelijkheid om het leven van een kat op een menselijke manier te verlengen, en dat is positief.

Hoe helpt u uw kat zich aan te passen?

  • Houd de kat in huis na de operatie.
  • Zorg ervoor dat voedsel en water gemakkelijk bereikbaar zijn.
  • Let goed op het gewicht van uw kat, omdat gewichtstoename de poten zwaar overbelast. Zo is het moeilijker voor uw maatje om opnieuw te leren stappen. Dit is zeer belangrijk. Katten kunnen immers sneller dikker worden door minder te bewegen.
  • In het begin kan uw kat niet zo snel wegvluchten van gevaar als voordien. Daarom moet u hem beschermen tegen conflictsituaties met andere dieren tot hij in staat is om zichzelf te verdedigen.
  • Uw kat zal wat tijd nodig hebben om opnieuw het evenwicht te vinden op drie poten in plaats van vier. De poten hebben nu ook tijd nodig om de nodige kracht te krijgen om het volle lichaamsgewicht te dragen. Geef uw kat dus zo weinig mogelijk toegang tot plaatsen in de hoogte en moedig hem niet aan om te springen!
  • Als uw kat bijvoorbeeld langs een trap naar de tuin moet gaan, overweeg dan om een helling te installeren.
  • De verandering bij hun kameraadje kan bij uw andere huisdieren voor enige ongerustheid zorgen. Breng de patiënt dus langzaam opnieuw in contact met de andere dieren en ga goed na hoe dit verloopt.
  • Geef uw kat ​voldoende tijd om te herstellen en zich aan te passen.