Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Beige kat met strepen eet uit een voerbak

Voeding voor katten met speciale behoeften

Leestijd: 6 min

Net als hun persoonlijkheden, zijn de voedingsbehoeften van elke kat iets anders - en soms betekent dit dat ze een heel andere voeding nodig hebben. Gelukkig zijn er veel opties om uit te kiezen.

In de afgelopen twintig jaar zijn er een aantal hoogwaardige, specialistische diervoedingen ontwikkeld voor honden en katten met specifieke behoeften. Purina heeft bijvoorbeeld een assortiment dieetvoedingen die je dierenarts kan voorschrijven als je kat een gezondheidsproblemen heeft waarbij voeding nutritionele ondersteuning kan bieden.

Waar je ook voor kiest, sommige van deze dieetvoedingen ondersteunen de behandeling gedurende een beperkte periode (totdat de aandoening is verdwenen), terwijl andere dieetvoedingen voor katten zijn ontworpen om je kat gedurende zijn hele leven te ondersteunen (bijvoorbeeld als ze een chronische aandoening hebben). Van voedingen voor gewichtsverlies voor katten tot dieetvoeding voor katten met een gevoelige spijsvertering en meer, er is genoeg om aan hun speciale behoeften te voldoen.

Gezondheidsproblemen en dieetvoeding

Als je kat een medische aandoening heeft, kan speciale dieetvoeding voor katten helpen. Moderne veterinaire behandelingen omvatten veel 'dieet'-voeding: dit zijn therapeutische of functionele diëten die zijn ontworpen om je huisdier nutritioneel te ondersteunen door middel van op maat gemaakte voeding.

Dieetvoeding voorgeschreven door dierenartsen kan nutritionele ondersteuning bieden aan katten die lijden aan:

  • Allergieën of ernstige voedselintoleranties.
  • Dermatitis en inflammatoire huidproblemen.
  • Gastro-intestinale problemen zoals chronische inflammatoire darmziekten, constipatie en diarree.
  • Suikerziekte.
  • Onvoldoende functioneren van de nieren of leverziekten.
  • Urinestoornissen en blaasontsteking.
  • Hartaandoeningen en hoge bloeddruk.
  • Ernstige zwaarlijvigheid.

Er zijn ook dieetvoedingen beschikbaar die herstellende katten ondersteunen, bijvoorbeeld vóór of na een chirurgische ingreep, of tijdens voedingsstress.

Katten met overgewicht

Als natie van kattenliefhebbers vinden we het natuurlijk leuk om onze huisdieren te verwennen met wat ze maar willen, maar soms gaan we een beetje te ver als het gaat om eten. Experts geloven dat een op de drie katten te zwaar of zwaarlijvig is. De oorzaak zelf is vrij eenvoudig: katten worden te zwaar als er te veel energie in hun lichaam komt, maar niet genoeg energie weggaat. Met andere woorden, ze consumeren meer calorieën dan ze verbranden tijdens het bewegen en actief zijn, dus de rest wordt opgeslagen in hun lichaam, wat leidt tot overgewicht.

Je kat helpen met een speciaal dieet

Het probleem van overgewicht bij je kat kan worden aangepakt door naar twee dingen te kijken: energie 'in' (de voeding die ze eten) en energie 'uit' (hoeveel spelen, jagen, rondrennen en andere beweging krijgen ze). Katten met overgewicht simpelweg minder van hun normale voeding geven, is geen goede oplossing, ook al lijkt het logisch, omdat jekat mogelijk niet het juiste niveau of de juiste balans van voedingsstoffen krijgt. Een speciaal dieet voor het afvallen van katten zorgt ervoor dat je kat gezond gevoed blijft en gewicht verliest, terwijl hij toch een lekkere, bevredigende hoeveelheid voeding eet!

Als je kat te zwaar is, is de belangrijkste stap om elke dag naar zijn totale voedselinname te kijken, inclusief de traktaties en extra's die soms gemakkelijk over het hoofd worden gezien. Het is prima om je kat af en toe de welverdiende traktatie te geven, maar vergeet niet om zijn maaltijd dienovereenkomstig te verminderen, of speel extra tijd met hem, zodat hij nog steeds genoeg energie krijgt en verbruikt!

Het helpt ook om regelmatig de lichaamsconditiescore van je kat te controleren om er zeker van te zijn dat ze altijd in topconditie is.

Indien je na het bovenstaande allemaal te hebben gedaan en nog steeds het gevoel hebt dat je kat baat kan hebben bij speciaal kattenvoer dat je kat helpt bij het afvallen, raden wij Purina ONE Adult Indoor kattenvoer aan. Deze voeding heeft een laag vetgehalte om een slank lichaam en een goede conditie te bevorderen.

Binnenkatten

Als je kat uitsluitend binnenshuis leeft, kan hij net zo gezond, gelukkig en langlevend zijn als elke ‘buitenkat’. Omdat zijn bewegingsruimte echter beperkter is dan in de vrije natuur, is er minder gelegenheid om actief en in vorm te blijven.

Daarom is het belangrijk om veel tijd te besteden aan het spelen met je kat en hem aan te moedigen om rond te rennen, te verkennen en plezier te hebben - niet zo'n moeilijke klus als ze zo leuk zijn om in de buurt te zijn!

Daarnaast is speciale voeding voor binnenkatten ontwikkeld, die rijk zijn aan eiwitten en vetarm, met aanvullende aanpassingen van de voedingsstoffen om je kat in topconditie te houden. Kattenvoer met een hoog eiwitgehalte is niet alleen lekker voor je, maar moet ook helpen om hem gezond te houden.

Binnenkatten zijn ook gevoeliger voor haarballen. De specifieke voeding voor binnenkatten bevat dus ook extra vezels evenals prebiotica en probiotica. Dit helpt je kat om een gezonde spijsvertering te behouden en de doorgang van haarballen langs het spijsverteringsstelsel vergemakkelijken.

Deze toegevoegde ingrediënten in deze speciale voeding voor katten kunnen ook helpen om kattenbakgeurtjes te verminderen, wat een bonus is voor zowel jou als je kat!