Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Purina One logo
Kat met haarbal

Haarballen bij katten: alles wat je moet weten

Leestijd: 6 min
Purina One logo
Aangeboden door Purina One

Al dat verzorgen van de vacht wat je je kat constant ziet doen, leidt ertoe dat hij veel haar inslikt, die ballen in zijn maag kunnen vormen. In dit artikel lees je wat  haarballen zijn en hoe je een kat met haarballen kunt helpen. 

Katten zijn prachtige dieren en hun vacht is doorgaans glanzend, mooi en zeer schoon. Katten houden zichzelf namelijk heel goed schoon en besteden behoorlijk wat tijd aan de verzorging van hun vacht. Uit onderzoek is gebleken dat katten gemiddeld 4% van al hun tijd besteden aan hun verzorging, en 8% van de tijd die ze niet slapend doorbrengen! 

Tijdens het verzorgen van hun vacht, kunnen ze echter losse haren inslikken - en dit leidt tot een haarbal. De meeste katten krijgen van tijd tot tijd haarballen en dat is meestal niets om je zorgen over te maken. Maar als je je afvraagt ​​wat de oorzaak is, wat de symptomen zijn waar je op moet letten en hoe je een kat met haarballen kunt helpen, dan vind je hier alles wat je moet weten. 

Wat is een haarbal? 

Een haarbal is een ophoping van haar en spijsverteringssappen die zich in de maag van de kat heeft gevormd. Katten ontwikkelen haarballen door zichzelf te verzorgen en de haren in te slikken, die zich tot haarballen in hun maag kunnen samenklonteren. Alle katten verzorgen zichzelf door aan hun vacht te likken. De losse haren blijven aan hun tong hangen vanwege de naar achter gerichte 'weerhaakjes' op een kattentong, die fungeren als kam, en worden ingeslikt. Ingeslikt haar kan zich ophopen in de maag. Een deel van dit haar gaat verder naar het darmkanaal en wordt probleemloos uitgescheiden via de ontlasting. Haar dat blijft steken in de maag, hoopt zich verder op en neemt door een normaal proces de vorm van een bal of worst aan. Wanneer er zoveel haar is dat het zich op deze manier ophoopt, is de ophoping doorgaans te groot om via het darmkanaal te worden afgescheiden. Het kan daarom worden uitgebraakt of in ernstigere gevallen een verstopping veroorzaken. 

Zijn haarballen normaal? 

Hoewel het uitbraken een natuurlijk proces is, vinden veel kattenbezitters vinden het moeilijk en verontrustend om hun katten te horen hoesten en kokhalzen en vragen zich af of er iets is waar ze zich zorgen over moeten maken. Als je kat binnen een à twee uur na een maaltijd hoest, kokhalst of braakt, kan dit kan erop wijzen dat er een haarbal in de weg zit. 

De vachtverzorging van je kat is volkomen normaal proces en katten moeten dit doen om hun vacht in goede conditie te houden. De meeste losse haren zullen normaal door het spijsverteringsstelsel van de kat passeren, maar soms kunnen deze haren klonten vormen die zich in de maag beginnen op te hopen. Katten proberen ze uit te braken om te voorkomen dat ze in de darm terechtkomen en een verstopping veroorzaken. Maak je geen zorgen als je ziet dat je kat zijn nek uitrekt, kokhalst (met zijn mond wijd open) en een haarbal uitspuugt voordat hij rustig wegloopt. Het kan verontrustend zijn om dit te zien, maar maak je geen zorgen - het is normaal. 

Rode kat speelt met de eigenaar

Hoe vaak hebben katten haarballen? 

Sommige kattenbezitters denken dat hun kat elke dag een haarbal uitbraakt, maar dit is niet waar. Katten mogen slechts af en toe haarballen krijgen, vaak minder dan eens per maand. De meeste haren die door het verzorgen worden ingeslikt, gaan zonder problemen door het spijsverteringsstelsel en belanden in de kattenbak. 

Als je kat echter vaak haarballen heeft, is het de moeite waard om met hem naar een dierenarts te gaan. Veel haarballen kunnen een symptoom zijn van een probleem in het maagdarmkanaal - in dit geval kun je dit het beste zo snel mogelijk laten controleren. 

Veel haarballen bij katten kunnen ook een symptoom zijn dat je kat zijn vacht te veel verzorgt. Katten hebben de neiging om hun vacht vaak te verzorgen als ze gestrest zijn - een beetje zoals wij die op onze nagels bijten - en zullen dus meer haar binnenkrijgen, wat leidt tot meer haarballen. Als je denkt dat je kat gestrest is, ga dan naar de dierenarts. 

Welke katten produceren meer haarballen? 

Kittens en jongere katten hebben meestal minder haarballen, omdat ze niet zo kieskeurig zijn in termen van hun vachtverzorging. Oudere katten daarentegen zijn misschien kieskeuriger geworden en kunnen vaker haarballen produceren. Katten met een langere vacht, zoals Perzen en Maine Coone, produceren van nature meer haarballen omdat hun haar zich sneller ophoopt in een bal. 

Behandeling van haarballen bij katten 

Wanneer je kat last heeft van haarballen, is het normaal om je af te vragen welke behandelingen beschikbaar zijn. Er zijn veel huismiddeltjes verkrijgbaar, vooral voor oliën en smeermiddelen. We raden je echter niet aan om deze te proberen. 

Je kunt een speciale pasta voor het behandelen van haarballen voor katten kopen die een laxeermiddel en smeermiddel bevat om haren door het spijsverteringsstelsel te helpen. Maar dit is over het algemeen niet nodig. Als je het toch gebruikt, volg dan nauwkeurig de instructies op de verpakking. 

Een bijzonder effectieve behandeling is speciaal kattenvoer ter voorkoming van haarballen. Dit kattenvoer bevat veel vezels om overtollige haren via het spijsverteringsstelsel te helpen afvoeren. Ze bevatten ook vitamines en mineralen om de vacht van je kat in goede conditie te houden en haaruitval te verminderen. 

Ten slotte kunnen dierenartsen in ernstige gevallen behandelingen voor haarballen voorschrijven. 

Wanneer kunnen haarballen gevaarlijk worden? 

Op zichzelf zijn haarballen ongevaarlijk. Als je kat echter door het huis dwaalt en herhaaldelijk kokhalst zonder enig teken van een haarbal (en vooral als hij geen energie meer heeft en niet wil eten), breng hem dan onmiddellijk naar de dierenarts. Het kan een teken zijn dat de haarbal van zijn maag naar zijn darm is gegaan. Dit is een ernstige aandoening die onmiddellijk door een dierenarts moet worden opgelost. 

Je moet met je kat naar de dierenarts gaan als hij een van deze symptomen heeft: 

  • Langdurig kokhalzen, braken, kokhalzen zonder een haarbal te produceren 
  • Een verminderde eetlust 
  • Lusteloosheid 
  • Constipatie of diarree 
  • Overmatig gras eten 
  • Een gezwollen of gevoelige maag 

Wat kan je doen om haarballen bij je kat te voorkomen? 

Je kunt de vorming van haarballen niet volledig stoppen, maar er zijn een paar dingen die je kunt doen om de vorming van haarballen te reduceren: 

Borstel je kat regelmatig om los haar te verwijderen. Hiermee help je voorkomen dat je kat veel haar inslikt. En daarmee verklein je ook de kans op de vorming van haarballen.

Door de vacht van je kat regelmatig te laten trimmen, verklein je de kans dat het haar dat je kat binnenkrijgt verstrikt raakt in een haarbal. En vergroot je de kans dat het haar op een natuurlijke manier via de ontlasting wordt afgevoerd. 

Vezelrijke voeding helpt de vorming van haarballen terug te dringen. De vezels trekken de haren mee door de darmen, zodat deze het lichaam verlaten via de ontlasting en niet worden uitgebraakt als haarbal.

Het is belangrijk om je kat de juiste balans van voedingsstoffen te geven om haarbalproblemen aan te pakken. Er is specifiek kattenvoer voor haarballen, zoals Pro Plan Elegant. Dit kattenvoer bevat veel vezels, wat helpt om de vorming van haarballen in de maag te voorkomen. De balans van voedingsstoffen in deze voeding helpt ook de vacht van je kat te ondersteunen, haaruitval te verminderen en de vacht glad en glanzend te houden.