Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Purina One logo
Gemberkat die naast lege voerbak zit.

5 handige tips om het darmstelsel van jouw kat te verzorgen

Leestijd: 5 min
Purina One logo
Aangeboden door Purina One

Van spijsvertering tot immuniteit, de darmgezondheid van je kat speelt een belangrijke rol in haar algehele gezondheid en geluk. Hieronder vind je 5 eenvoudige en effectieve tips om je te helpen zorgen voor de gezondheid van de darm van jouw kat. 

1. Een evenwichtig voedingspatroon 

Een geschikt, goed uitgebalanceerd voedingspatroon voor de stofwisseling van een kat is een geweldige manier om haar gezond te houden. 

Daarom is het essentieel een voedingspatroon te kiezen dat is aangepast aan de behoeften van jouw kat. Maaltijden rijk aan prebiotica zijn bijvoorbeeld een erg goede optie en eentje waar jouw kat dankbaar voor zal zijn. Het ontvangen van de benodigde voedingsstoffen, helpt hun darmen gezond te houden, wat uiteindelijk leidt tot een sterkere natuurlijke afweer en een verbeterd algeheel welzijn.

Het voedsel dat jouw kat eet, kan een sterke impact hebben op hun darm microbioom, dit is de combinatie van zowel goede als slechte bacteriën die aanwezig zijn in de darmen. Cichorei, bijvoorbeeld, is een uitstekend natuurlijke prebioticum om de goede bacteriën van de darmen te voeden. De groei van goede bacteriën kan ook helpen bij de spijsvertering.

Een ander heilzaam ingrediënt in de voeding van jouw kat is de met hitte behandelde lactobacillus, waarvan is bewezen dat het de natuurlijke productie van antilichamen in het darmkanaal van jouw kat helpt te ondersteunen.

2. Verzorging van jouw kat  

​Katten worden nou eenmaal graag in de watten gelegd! Doe het helemaal goed en verzorg ze regelmatig: niet alleen word je beloond met gespin, maar door ze te verzorgen help je ook om te voorkomen dat ze grote hoeveelheden haar binnenkrijgen, hetgeen kan bijdragen aan maagstoornissen en verstopping. 

​3. Klaar voor de start? Speel! 

​Lichaamsbeweging heeft vele voordelen: niet alleen stimuleert het de darmen, wat bijdraagt aan een regelmatige stoelgang, maar het helpt ook om het gewicht en de stressniveaus van katten onder controle te houden. 

20 minuten lichaamsbeweging per dag (verdeeld over twee sessies) zal het energieniveau van jouw huisdier stimuleren en jullie relatie versterken. 

4. Doe het rustig aan 

​Zij die langzaam gaat, gaat gezond: katten zijn bijzonder gevoelig voor veranderingen en aanpassingen in hun voedingspatroon. Als je het voedingspatroon van jouw huisdier wilt veranderen, is het aanbevolen om stap voor stap te werk te gaan; met een geleidelijke overgang over meerdere dagen kan haar darmstelsel zich aanpassen en aan de nieuwe voeding wennen.

Hier vind je een eenvoudige leidraad om je te helpen een nieuwe voeding in het eetpatroon van je kat te introduceren.

5. Water 

​Onze katten, als ze uitsluitend droog eten krijgen, hebben de neiging om niet genoeg water te drinken: ze komen oorspronkelijk uit de woestijn en hebben deze gewoonte nooit helemaal afgeleerd. Te weinig drinken kan leiden tot gezondheidsrisico's. 

Om jouw kat aan te moedigen vaker te drinken, plaatst je drinkbakken op verschillende plekken in het huis. Zorg er echter wel voor dat je het water uit de buurt van de kattenbak houdt. Het water moet vers zijn en minstens twee keer per dag ververst worden. Sommige katten houden van stromend water en drinken met plezier uit een lopende kraan: als dit voor jouw kat zo is, kun je een fonteintje gebruiken. 

Het is ook een goed idee om natvoer (blik of pouch) in hun dieet op te nemen, omdat dit meer vocht geeft. Je kunt het combineren met het favoriete droogvoer van jouw kat.

En vergeet niet een oogje op de ontlasting, de vacht en het gedrag te houden. Katten kunnen ongemak en pijn niet uiten op de manier waarop wij mensen dat doen en hebben de neiging om zich te verstoppen als ze zich niet goed voelen. Let goed op subtiele veranderingen in haar routine en aarzel niet naar de dierenarts te gaan wanneer je twijfelt over het welzijn van jouw huisdier. 

In een notendop nog de tips om de gezondheid van het darmstel van jouw kat te verbeteren: een goed uitgebalanceerd voedingspatroon, regelmatige verzorging, speeltijd en lichaamsbeweging, een geleidelijke overgang als je nieuwe voeding introduceert en voldoende water.

Gerelateerde artikelen

Purina One