Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Purina One logo
kat bij de dierenarts

Urinewegproblemen bij katten: diagnose en behandeling

Leestijd: 3 min
Purina One logo
Aangeboden door Purina One

Als je hebt gemerkt dat je kat problemen heeft met plassen, kan dit te maken hebben met een lagere urinewegaandoening bij katten (FLUTD). Dit is een brede term die wordt gebruikt om een ​​aantal urinewegaandoeningen te beschrijven die de blaas en urinebuis van katten aantasten.

Gezonde urinewegen 

Feline lower urinary tract disease (FLUTD) is de algemene term die wordt gebruikt voor veel aandoeningen van de urinewegen, waaronder cystitis, obstructie of ontsteking van de urinebuis (de buis die de urine uit de blaas naar buiten transporteert). Concreet betekent dit syndroom dat uw kat problemen met urineren heeft, of niet in staat is dit te doen. 

Plassen kan pijnlijk worden door de aanwezigheid van kristallen in de urine, waardoor een ontsteking of obstructie van de urinewegen ontstaat. Wanneer de urine niet meer weg kan, loopt de blaas snel vol tot de maximale capaciteit en kan dan barsten, waardoor de urine terecht komt in de buikholte. De kat kan sterven door peritonitis of shock. De obstructie komt vaker voor bij mannetjes, omdat hun urinebuis smaller is dan die van het vrouwtje. 

FLUTD van de lagere urinewegen komt vaker voor bij katten met overgewicht die te weinig lichaamsbeweging krijgen, maar elke kat die lang wacht om te urineren kan deze ziekte krijgen. De redenen om niet snel genoeg te willen plassen kunnen vele oorzaken hebben, zoals te lui zijn om naar de kattenbak te gaan, ontevredenheid om die te delen met andere katten of een vuile kattenbak. 

Mogelijke oorzaken van lagere urineweg problemen

De oorzaken van FLUTD van de lagere urinewegen zijn talrijk en gevarieerd: bacteriële en virale infecties, stress, gebrek aan water, te hoog magnesiumgehalte in de voeding, obesitas of gebrek aan lichaamsbeweging. Neem onmiddellijk contact op met je dierenarts, omdat deze aandoening levensbedreigend kan zijn voor je kat als ze niet behandeld wordt.

Symptomen van FLUTD bij katten 

Let op tekenen die vergelijkbaar zijn met de tekenen bij constipatie: lang in de kattenbak zitten, klachten wanneer de kat probeert te plassen, vaak moeten plassen met weinig resultaat of de aanwezigheid van bloed in de urine. Bij mannetjes kan de urinebuis verstopt zijn door de afzettingen in de blaas. Je kat kan voortdurend likken aan de geslachtsdelen of de anus, en de buik kan gezwollen zijn.

Behandeling van FLUTD

Je dierenarts controleert de pH-waarde van de urine van je kat. Neem dus indien mogelijk een urinemonster mee. De specifieke behandeling is afhankelijk van de aan- of afwezigheid van kristallen in de urine en indien die aanwezig zijn, de aard ervan.

In sommige gevallen zullen antibiotica die jouw dierenarts voorschrijft het probleem oplossen. De belangrijkste stap is echter om je kat meer te laten drinken. 

  • Voeg water toe aan zijn natvoer. 
  • Plaats meerdere kommen met water in huis. 
  • Gebruik grotere kommen, want sommige katten houden er niet van om te drinken als hun snorharen de randen raken, of probeer een waterfontein voor katten. 
  • Vul de kommen met water tot de rand: katten zien graag hun eigen weerspiegeling. 
  • Zorg ervoor dat ze altijd vers water ter beschikking hebben.  
  • Vermijd om je kat te veel magnesiumrijke voedingsmiddelen te geven, zoals varkensvlees, rundvlees, hart en vette vis. Je dierenarts kan een speciaal dieet samenstellen, waarmee de pH van de urine in evenwicht komt. 

Pijnstilling 

FLUTD is vaak behoorlijk oncomfortabel voor je kat, en omdat pijn er ook voor kan zorgen dat de plasbuis verder vernauwd, worden vaak pijnstillers voorgeschreven. 

Wat de oorzaak van de urineweginfectie bij katten ook is, je dierenarts zou een behandeling moeten kunnen voorschrijven om je kat weer levendig, gelukkig en gezond te laten worden.

Gerelateerde artikelen

Purina One