Geurmerktekens en afbakening

Geuren achterlaten als merkteken en zijn territorium afbakenen zijn normaal voor een kat. Ze dienen als persoonlijk visitekaartje. Merktekens zijn bestemd voor andere katten, worden gewoonlijk achtergelaten ter hoogte van de snuit en geven informatie over de leeftijd, het geslacht, de gezondheid en de plaats van de kat die ze heeft achtergelaten. Voor de afbakening van zijn territorium staat de kat rechtop, wat niet het geval is wanneer hij normaal plast. Hij zoekt gewoonlijk een verticale steun en draait zich dan om. Op plaatsen waar veel katten zijn, dient de geur als markering voor hun integratie en om confrontaties zoveel mogelijk te beperken. Het achterlaten van geuren kan echter soms tot problemen leiden.

Wat kan u doen wanneer uw kat geuren achterlaat bij u thuis?

Een kat die geurmerken afgeeft in de richting van de voordeur, op de gordijnen of de vensterbanken kan zich bedreigd voelen door wat zich buiten afspeelt. Wanneer hij zijn merkteken onder aan de deur, tegen de bed- of tafelpoten afgeeft, zou dit kunnen betekenen dat hij meer zelfvertrouwen krijgt en zijn geur met die van zijn baasje mengt.

Schoonmaak

Maak de verschillende plaatsen schoon met een biologisch waspoeder verdund in wat warm water om de eiwitdeeltjes in de urine te verwijderen. Spoel de plaats met koud water en laat drogen. Verstuif tot slot een ontsmettende alcohol op de zone om de vetresten te verwijderen en laat de ruimte goed drogen voordat u de kat weer binnenlaat. Bij uw dierenarts of in de dierenspeciaalzaak kunt u ook een speciale spray kopen die de feromonengeur dekt.

Geurmerken door een gezondheidsprobleem

Ga met uw kat naar de dierenarts om FLUTD uit te sluiten (ziekte van de lage urinewegen). Deze ziekte kan worden behandeld maar kan soms een fatale afloop hebben. Ze mag dus zeker niet worden verward met de afbakening van het territorium of het afgeven van geurmerken: in deze twee gevallen plast de kat buiten zijn kattenbak maar zijn de oorzaken en de behandeling helemaal anders.

Preventie

Sommige eigenaars bedekken de betreffende voorwerpen met een zeer fijne doorzichtige film, leggen kattenbakvulling of zetten meerdere kleine eetbakjes met droge voeding om hun metgezel af te leiden.

Kijk of de veiligheid van uw kat in gevaar is: meerdere voorvallen kunnen leiden tot problemen, bijvoorbeeld de installatie van een kattenluikje, de integratie van een nieuwe kat of de komst van een baby in huis, maar ook renovatiewerken of een nieuwe schikking van de meubelen die de kat graag heeft. Geef geen berispingen, want katten laten zich gewoonlijk niet op heterdaad betrappen, en uw boosheid zal alleen maar verwarring brengen in hun geest. Zijn angst die hem aanzette tot het afgeven van geurmerken zou alleen maar groter worden. Beperk de toegang tot de ruimten die worden vernieuwd of veranderd. Verklein ook zijn territorium door hem de toegang tot bepaalde ruimtes te ontzeggen. U kunt hem laten wennen aan een nieuw territorium door er vertrouwde voorwerpen en speeltjes of voedsel te zetten.

Volgens een recent onderzoek produceren de klieren van het gezicht van katten kalmerende chemische stoffen. Wrijf een watje of gaasje op de wang van de kat of op de klieren van zijn kin alvorens ermee op de met urine gemarkeerde zones te wrijven. Zo kunt u misschien de angst die aan de basis ligt van zijn gedrag verminderen.

Bijna 80% van de gecastreerde katten stopt met plassen, gewoonlijk onmiddellijk na de castratie. In moeilijke gevallen moet een dierenarts of een gedragstherapeut worden geraadpleegd om over te gaan tot een behandeling met geneesmiddelen.