Your Pet, Our Passion.
Dentalife logo
Gemberkat met wijd open mond die neus likt.

Slechte adem bij katten

Leestijd: 5 min
Dentalife logo
Aangeboden door Dentalife

Als je kat last heeft van slechte adem, ook wel halitosis genoemd, is het raadzaam om eerst met hem of haar naar de plaatselijke dierenarts te gaan. Je dierenarts kan het gebit en de mondholte van je kat onderzoeken om te controleren of er geen ernstige problemen zijn die de slechte adem veroorzaken. Lees verder als je meer wilt weten over de mogelijke oorzaken van halitosis bij katten.

Oorzaken van slechte adem bij katten

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van slechte adem bij katten. Dit zijn enkele van de meest voorkomende:

1. Voeding

De voeding van je kat kan vaak een oorzaak zijn van slechte adem. Als je je afvraagt waarom de adem van je kat stinkt, is het misschien een goed idee om te kijken naar wat hij of zij eet. Als je met je kat naar de dierenarts bent geweest en er geen mondproblemen zijn gevonden, dan kan voeding de oorzaak zijn. Soms veroorzaakt nat, zacht kattenvoer slechte adem, omdat het aan de tanden van de kat kan blijven kleven. Dat gebeurt met droogvoer meestal niet.

2. Gingivitis

Gingivitis is ontsteking van het tandvlees. Zo'n ontsteking ontstaat wanneer tandplak en bacteriën zich in de loop van de tijd ophopen in de mond van je kat. Gingivitis kan onaangenaam zijn voor je kat en kan slechte adem veroorzaken.

3. Paradontale aandoeningen

Parodontale aandoeningen kunnen ontstaan wanneer een kat langere tijd aan tandvleesontsteking lijdt. Als gingivitis niet wordt behandeld, kan tandsteen (verhard tandplak) zich ophopen onder het tandvlees van de kat, waardoor kleine pockets ontstaan. Deze pockets vormen de perfecte voedingsbodem voor bacteriegroei en dit kan leiden tot parodontitis, een andere veel voorkomende oorzaak van slechte adem bij katten.

4. Coprofagie en pica

Coprofagie is de term voor een kat die zijn eigen uitwerpselen of die van andere dieren opeet. Pica is een medisch probleem waarbij katten regelmatig niet-eetbare dingen eten. Beide dingen kunnen slechte kattenadem veroorzaken. Als je vermoedt dat je kat iets ongezonds heeft gegeten, kun je het beste even naar de dierenarts gaan.

5. Stomatitis

Stomatitis treedt op wanneer de gehele mondholte van een kat ernstig ontstoken raakt. Een veelvoorkomend symptoom van stomatitis bij katten is een zeer slechte adem. Het is belangrijk om een afspraak te maken bij de dierenarts als je merkt dat de adem van je kat sterk en vies ruikt.

6. Nierziekte

In zeer zeldzame gevallen is slechte adem het gevolg van een nierziekte. Er zijn twee soorten nierziekten waaraan je kat kan lijden: acuut nierfalen en chronisch nierfalen. Er zijn een paar verschillende symptomen die bij je kat op nierfalen kunnen wijzen, zoals braken, gewichtsverlies en slechte adem.

7. Diabetes

Diabetes kan ook de oorzaak zijn van slechte adem bij een kat. Als bij je kat diabetes is vastgesteld, kan het voorkomen dat hun adem fruitig ruikt. Deze zeldzame geur kan een teken zijn van een stofwisselingsprobleem met de diabetes en het is belangrijk dat je onmiddellijk met je kat naar de dierenarts gaat. Andere tekenen van suikerziekte bij een kat zijn veel plassen en drinken en een grotere eetlust. Als je dit merkt en er is nog geen diabetes vastgesteld bij je kat, moet je zo snel mogelijk een afspraak maken bij de dierenarts

Behandelen van slechte adem bij katten

Als je kat slechte adem heeft, is het belangrijk dat je naar de dierenarts gaat om uit te sluiten dat er iets ernstigs aan de hand is. Niettemin kunnen sommige katten last hebben van slechte adem, zelfs als er geen problemen zijn met hun tanden en tandvlees.

Probeer eens enkele van de onderstaande stappen om de slechte adem van je kat te verminderen. Als je kat last heeft van tandvleesontstekingen, raadpleeg dan eerst je dierenarts voordat je thuis behandelingen uitvoert. Ontstoken tandvlees kan erg gevoelig zijn. 

1. Het gebit van je kat thuis reinigen 

Regelmatig de tanden van je kat poetsen helpt niet alleen tandplak en tandsteenvorming te verminderen, maar kan ook slechte adem tegengaan. Als je het gebit van je kat poetst, doe het dan op een comfortabele plek en gebruik een kattentandenborstel - eentje die speciaal ontworpen is voor hun kleine, scherpe tanden. Gebruik voor een kat nooit mensentandpasta, maar speciale tandpasta voor katten. Als je dit thuis wilt proberen, lees dan eerst onze gids om stap voor stap het gebit van je kat te reinigen

2. Het gebit van je kat door de dierenarts laten reinigen 

Als je denkt dat het nodig is om het gebit van je kat effectiever en grondiger te reinigen, kan het de moeite waard zijn om je dierenarts dit met gespecialiseerde instrumenten te laten doen. De apparatuur van je dierenarts is doeltreffender dan wat je thuis hebt. Je kunt ook je dierenarts vragen om het gebit van je kat om de zoveel tijd professioneel te reinigen, zodat tandplak en tandsteen worden verwijderd. Dit helpt ook om slechte adem bij je kat te verminderen en geeft de dierenarts de kans om eventuele aangetaste of pijnlijke gebitsdelen te trekken. 

3. Kattensnacks voor gebitsverzorging 

Gebitsverzorgende snacks, zoals Dentalife® kattensnacks, kunnen een groot verschil maken bij slechte adem en de algehele gebitsverzorging van je kat. Het is wetenschappelijk bewezen dat 17 Dentalife® kattensnoepjes per dag helpt om tandsteen te verminderen. Elk kattensnoepje omsluit tijdens het kauwen alle zijden van de tand en helpt zo het gebit grondig te reinigen. Verwijdering van tandsteen en tandplak kan een kat met slechte adem helpen. 

Dentalife® kattensnacks bevatten geen toegevoegde kunstmatige kleurstoffen en conserveringsmiddelen en worden geleverd in een hersluitbare verpakking om de snacks vers te houden. Lees meer over Dentalife® kattensnacks en hoe ze het gebit van je kat kunnen verbeteren. 

Gerelateerde artikelen

Dentalife