Your Pet, Our Passion.
Nicola

Coördinator verantwoord inkopen @ Purina

Nicola
Hoe wordt het gemaakt

Hoe wordt het gemaakt

Ga naar het onderdeel >

Kunnen jullie traceerbaarheid garanderen van de grondstoffen?

Onze kwaliteitsprocedures garanderen dat we alleen inkopen van leveranciers die gebruikmaken van effectieve traceerbaarheidsystemen om zo volledige traceerbaarheid mogelijk te maken van een specifieke batch van een ingrediënt binnen de gehele toeleveringsketen tot aan de oorsprong, voor zover dit praktisch mogelijk is, en dit alles binnen een zo kort mogelijke tijd.
Traceerbaarheid betekent ook het in kaart brengen van onze toeleveringsketen zodat we weten waar onze grondstoffen vandaan komen, helemaal tot aan de boerderij, plantage, viskwekerij of andere plaats van oorsprong. Wij zetten ons maximaal in voor het realiseren van transparantie en traceerbaarheid binnen ons bedrijf, maar doordat wij veel verschillende grondstoffen in onze producten gebruiken, is onze mogelijkheid om deze helemaal terug te traceren naar hun oorsprong afhankelijk van het specifieke ingrediënt.

De belangrijkste grondstoffen die we in diervoer gebruiken zijn vlees en andere producten van dierlijke oorsprong, vis-, schaal- en schelpdierproducten, granen en plantaardige eiwitten.
 
VLEES EN ANDERE PRODUCTEN VAN DIERLIJKE OORSPRONG 
Bij Purina hechten we veel waarde aan de dierlijke (bij)producten die we gebruiken in onze producten (vlees en producten van dierlijke oorsprong). Hun efficiënte en tijdige verzameling en aanlevering door onze leveranciers is een uiterst complex proces en omvat tal van upstream partijen, waardoor ons streven naar transparantie tot aan de oorsprong met veel uitdagingen wordt geconfronteerd. 
Ondanks deze uitdagingen is meer dan 95% van het vlees en de producten van dierlijke oorsprong die we gebruiken terug te traceren tot aan het land van oorsprong en 65% tot aan het slachthuis. We zijn hard bezig om deze cijfers verder te verbeteren. Overigens wordt circa 99% van de dierlijke bijproducten lokaal ingekocht van Europese bronnen. De resterende 1% wordt ingekocht van goedgekeurde leveranciers buiten Europa in verband met seizoensoverwegingen, beschikbaarheid en kwaliteit.

VIS-, SCHAAL- EN SCHELPDIERPRODUCTEN
84% van de vis, schaal- en schelpdieren van Purina EMENA is traceerbaar (bijproducten zijn transparant wat betreft hun land of viskwekerij van oorsprong).
Al onze dierenvoeding is gemaakt aan de hand van complete en uitgebalanceerde recepten die voldoen aan de voedingsbehoeften van honden en katten in elke levensfase en voor veel verschillende gezondheidsomstandigheden. Naast hun goede voedingswaarde is het gebruik van bijproducten van vis ook milieuvriendelijk en maatschappelijk verantwoord aangezien op deze manier alle eiwitbronnen van de vis worden gebruikt. Het identificeren van de precieze oorsprong van vis, schaal- en schelpdieren kan een uitdaging zijn en het gebruik van bijproducten van vis maakt de traceerbaarheid nog lastiger, aangezien de gebruikelijke traceerbaarheidsmechanismen die voor hele vis worden gebruikt op dit moment nog niet afdoende zijn.
Onze vis, schaal- en schelpdieren zijn afkomstig van veel verschillende bronnen. Deze omvatten onder meer wilde visserij in de Atlantische, Stille en Indische Oceaan, in de Middellandse Zee en de Zwarte Zee en aquacultuurbedrijven in Oostenrijk, Brazilië, Chili, Denemarken, de Faeröer eilandengroep, Frankrijk, Indonesië, Ierland, Italië, Japan, Korea, Noorwegen, Polen, Taiwan, Thailand, het Verenigd Koninkrijk en de VS.

GRANEN EN PLANTAARDIGE EIWITTEN
100% van de bij Purina EMENA gebruikte soja is al traceerbaar en onze partner Proforest voert ter plaatse controles uit op basis van de vereisten die zijn beschreven in onze Responsible Sourcing Standard ofwel onze norm voor verantwoorde productie en inkoop. Proforest biedt tevens technische ondersteuning en geeft advies aan onze leveranciers om hen te helpen bij het doorvoeren van verbeteringen in hun toeleveringsketen. 
Wij proberen granen en zaden zo dicht mogelijk bij onze fabrieken in te kopen, om zo lokale boeren te ondersteunen en de impact op het milieu en kosten zo laag mogelijk te houden.
Het krijgen van inzicht in de toeleveringsketens van de granen is een complexe taak aangezien deze toeleveringsketens lang zijn en verschillende soorten leveranciers omvatten. Wij kopen granen in van zowel grondstoffenhandelaren als coöperaties, maar deze kunnen bij gelegenheid zelf inkopen bij andere handelaren waardoor hun toeleveringsketen niet altijd goed inzichtelijk is. Desondanks hebben we vooruitgang geboekt en houden we zowel onze leveranciers als onszelf aan onze verantwoordingsplicht en stimuleren we transparantie binnen de complete industrie. 
Ontdek in het volgende deel hoe we de kwaliteit van onze producten waarborgen.