Your Pet, Our Passion.
Kounawit

Specialist grondstoffen diervoeding @ Purina

Kounawit
Purina Ingrediënten

Purina Ingrediënten

Ga naar het onderdeel >

Waarom bevat Purina diervoeding bijproducten van olie?


Glycerol en propyleenglycol zijn gangbare ingrediënten in menselijke en dierlijke voedingsmiddelen en het gebruik ervan wordt gereguleerd om de veiligheid volledig te garanderen. De voornaamste functie is om de voedselveiligheid te waarborgen bij een hoog gewenst vochtgehalte in het product.

Huisdiereigenaren zoeken innovatieve producten qua textuur en smaak om het hun huisdieren naar de zin te maken. Voor de smaakbeleving van een product wordt bijvoorbeeld glycerol of propyleenglycol gebruikt.

Glycerol:

Europese wetgeving staat het gebruik van glycerol in diervoeding toe als bevochtiger om water in de voeding vast te houden en er voor te zorgen dat het niet uitdroogt en een zekere mate van consistentie behoudt.

 

Glycerol wordt bijvoorbeeld gebruikt op honden- of kattenbrokken als barrière om brokjes die een malse textuur moeten hebben, zodat ze zacht blijven (de zachtheid varieert met de tijd). Ook voorkomt glycerol dat vocht van buiten in de brokjes trekt. Hierdoor blijven ze knapperig en treedt er geen mogelijke schimmelvorming op.

Propyleenglycol:

Propyleenglycol is een organische verbinding met eveneens vochtvasthoudende eigenschappen. Deze stof wordt veelvoudig gebruikt in voedingsmiddelen die we dagelijks eten, zoals bevroren desserts, specerijen en voorverpakte mixen voor taarten.

Het is belangrijk propyleenglycol niet te verwarren met het uiterst giftige ethyleenglycol (bestanddeel van antivries); propyleenglycol heeft een andere moleculaire structuur en dus een ander effect op de gezondheid van mens en dier.

De huidige Europese wetgeving staat het gebruik van propyleenglycol toe in hondenvoer. Deze stof zit bijvoorbeeld in Purina Beneful Kleine Genieter, waar het een barrière vormt rond malse stukjes om ze zacht te houden (nogmaals, zachtheid varieert met de tijd).

Bij Purina leven wij de wettelijk toegestane maximumnormen strikt na om te zorgen dat onze producten 100% veilig zijn voor alle huisdieren.