Your Pet, Our Passion.
Daniel

Regionaal leider Purina Instituut en dierenarts @ Purina

Daniel
Purina Ingrediënten

Purina Ingrediënten

Ga naar het onderdeel >

Is vegetarische of vegan voeding geschikt voor mijn huisdier?

Katten zijn obligate carnivoren, die bepaalde essentiële voedingsstoffen nodig hebben die alleen in dierlijke bronnen te vinden zijn, maar honden daarentegen, als omnivoren, kunnen zich aanpassen aan uitgebalanceerd vegetarische of zelfs veganistische hondenvoeding. Maar bij dit type voeding kunnen bepaalde belangrijke voedingsstoffen onvoldoende aanwezig zijn. Daarom moet je altijd een dierenarts of diervoedingsdeskundige raadplegen als je overweegt om je hond dit type voeding te geven.

Katten zijn echte carnivoren, wat betekent dat ze specifieke voedingsstoffen nodig hebben die in overvloed voorkomen in dierlijk weefsel en die ontbreken in zuiver vegetarische voeding:

• Katten hebben bijzonder veel eiwitten en aminozuren nodig, die hun lichaam snel afbreekt. Wanneer ze niet voldoende krijgen, kunnen ze het tempo waarmee ze deze stoffen afbreken, niet verlagen, waardoor ze vooral gevoelig worden voor tekorten.

• Taurine (een aminozuur dat alleen voorkomt in dierlijke eiwitten) is vooral van belang in kattenvoeding. Een tekort kan leiden tot blindheid en/of hartfalen. Katten hebben een minimaal vermogen om genoeg taurine te produceren om aan hun behoeften te voldoen en moeten dit daarom via voeding binnen krijgen. Taurine komt uitsluitend voor in dierlijke materialen. Hoewel er synthetische supplementen voorhanden zijn, kunnen deze variëren in biologische beschikbaarheid, terwijl er geen foutmarge is.

• Arachidonzuur (een essentieel vetzuur) is een ander voorbeeld van een voedingsstof die katten nodig hebben en die alleen beschikbaar is uit dierlijke bronnen, naast voorgevormde vitamine A (retinol), omdat katten niet voldoende hoeveelheden van de  provitamine A uit groenten kunnen halen.

• Katten moeten ook een goed vitamine B12 niveau behouden, dat vlees van nature bevat.

Honden zijn omnivoren. Dit wil zeggen dat honden al hun voedingsbehoeften uit zowel vlees als plantaardige ingrediënten kunnen halen en zich kunnen aanpassen aan een goed uitgebalanceerde vegetarische hondenvoeding. Zowel vegetarische als veganistische hondenvoeding moet zorgvuldig worden gecontroleerd door een dierenarts of een diervoedingsdeskundige, omdat er een tekort kan zijn aan bepaalde aminozuren, vitaminen en mineralen.