Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.

Nederlandse Kooikerhondje

Het Nederlandse Kooikerhondje is een geweldige kleine/middelgrote hond, die zijn kop trots omhoog houdt en iets langer is dan hij hoog is. Een volwassen hond heeft een schofthoogte van 35-40cm en weegt 9-11kg. Hij heeft een steile of golvende middellange vacht die wit is met oranjerode vlekken. De zwarte punten met langer haar op zijn oren worden ook wel 'oorbellen' genoemd.

Wat je moet weten over dit ras
  • Hond die geschikt is voor baasjes met een beetje ervaring
  • Uitgebreide training nodig
  • Gaat graag uitgebreid wandelen
  • Gaat graag een of twee uur per dag wandelen
  • Gemiddeld formaat hond
  • Een beetje kwijlen
  • Moet om de dag verzorgd worden
  • Rustige hond
  • Waakhond. Blaft en waarschuwt
  • Heeft misschien wat training nodig om met andere dieren samen te wonen

Persoonlijkheid

Deze hond is vriendelijk, alert en opgewekt richting mensen, maar hij kan wel afstandelijk zijn naar mensen die hij niet kent. Hij is dol op zijn familie. Het Kooikerhondje kan niet altijd goed overweg met andere honden, dus vroege, grondige socialisatie is belangrijk. De Kooiker doet graag mee aan trainingen en nieuwe uitdagingen.

Oorsprong

Het Nederlandse Kooikerhondje (ook wel de kooiker of kooikertje genoemd) is sinds de 17e eeuw in Nederland een officieel ras. Waarschijnlijk stamt hij af van spaniëlachtige honden die in de 16e eeuw vanuit Spanje naar Nederland gingen. Hij werd oorspronkelijk gebruikt om eenden te lokken, sommige honden doen dat tegenwoordig nog steeds. De hond trok de aandacht van de eenden en lokte ze naar de kooiker (de jager) en diens kooien. Het ras is in de loop der tijd nauwelijks veranderd, zoals te zien is op de schilderijen van de Hollandse meesters.

Heb je je perfecte ras gevonden? Bekijk dan de volgende tips en adviezen:

Labrador die naast de bank ligt
Op zoek naar een hond
Is dit het juiste ras voor jou?
Alle honden hebben hun eigen karakter. Doe de test en ontdek welk hondenras het beste bij jou en je levensstijl past.
Hond met rode halsband zit naast de eigenaar
Op zoek naar een hond
Vind een goede fokker
Als je een raszuivere puppy wilt, moet je vertrouwen op een gerenommeerde fokker. Deze gids helpt je bij het vinden van de juiste fokker.
Puppy die aan de lijn naast de eigenaar loopt
Op zoek naar een hond
Denk je erover om een ​​puppy te nemen?
Word lid van onze Puppy Club voor tips en adviezen van onze Purina-experts bij het vinden van de juiste puppy en het voorbereiden van de thuiskomst van jouw nieuwste familielid.
Hond met rode halsband
Op zoek naar een hond
Een hond in huis
Terwijl je wacht tot je jouw puppy thuis kunt verwelkomen, kun je alvast wat dingen regelen. Lees hier wat je vooraf kunt doen om je zo goed mogelijk voor te bereiden.
Hond met rode halsband ligt
Adoptie
Het geeft ongelooflijk veel voldoening om een ​​hond te adopteren uit een dierenasiel. Het betekent vaak dat je ze een tweede kans in het leven kunt bieden. Veel honden in een asiel wachten op een liefdevol gezin en een nieuw thuis, maar wat kun je van het adoptieproces verwachten?
Hond met rode halsband kijkt uit het raam
Puppy advies
Alles wat je moet weten
Het krijgen van een nieuwe puppy is ongelooflijk spannend voor het hele gezin, maar het kan best eng zijn voor je nieuwe pup. Ontdek met ons deskundige puppy-advies hoe je met alles kunt omgaan, van gedrag tot gezondheidsvragen.
Eigenaar controleert halsband
Op zoek naar een hond
Voordelen van een hond in huis
Het is algemeen bekend dat een hond de beste vriend is van de mens, maar wist je dat het hebben van een hond talloze voordelen heeft? Van het helpen om fit te worden tot het ontmoeten van nieuwe mensen, jouw puppy kan daadwerkelijk helpen om je gezondheid en sociale leven te verbeteren. Lees verder om de voordelen van honden te ontdekken!