Your Pet, Our Passion.

Schotse Herdershond / Collie (korthaar)

De Schotse Herdershond of ook wel kortharige Collie genoemd, is een middelgroot à groot ras met een goede bouw en een elegante uitstraling. Hij ziet eruit alsof hij bereid is om hard te werken. Volwassen reuen hebben een schofthoogte van 56-61cm en wegen 20,5-29,5kg. Teven zijn 51-56cm hoog en wegen 18-25kg. De korte, platte vacht voelt ruw aan en is zwart en wit, driekleurig (zwart met taankleurige en witte vlekken) of blauw merle (zilverblauw met zwart).

Wat je moet weten over dit ras
  • Hond die geschikt is voor baasjes met ervaring
  • Uitgebreide training nodig
  • Gaat graag uitgebreid wandelen
  • Gaat graag een uur per dag wandelen
  • Gemiddeld formaat hond
  • Minimaal kwijlen
  • Moet wekelijks verzorgd worden
  • Blaffende en spraakzame hond
  • Waakhond. Blaft en waarschuwt
  • Heeft misschien wat training nodig om met andere dieren samen te wonen

Persoonlijkheid

De kortharige collie of Schotse Herdershond is van nature een vriendelijke en vrolijke gezinshond. Hij is alert en is ook een goede waakhond. Als hij niet goed getraind wordt of zich verveelt, kan hij veel gaan blaffen. Daarnaast is hij niet graag lang zonder het gezelschap van zijn baasjes. De kortharige collie is een actieve hond die mentaal moet worden uitgedaagd. Daarom doet hij graag mee aan trainingen, waar hij vaak erg goed in is. Hij kan gevoelig zijn en het is belangrijk dat er op een zachtaardige, rustige manier met hem wordt omgegaan.

Oorsprong

De langharige en kortharige Collie zien er misschien anders uit, maar onder hun vacht zit dezelfde hond. Het langharige ras had een dikkere, langere vacht nodig om te kunnen overleven in de barre omstandigheden van de Schotse Hooglanden. De kortharige Collie hoedde echter schapen in de laaglanden, waar het weer een stuk milder was. De kortharige Collie wordt sinds twee eeuwen erkend als ras, maar vergelijkbare herdershonden bestonden al veel eerder in Schotland.

Gezondheid

Beweging

Voeding

Verzorging

Omgang met kinderen

Heb je je perfecte ras gevonden? Bekijk dan de volgende tips en adviezen:

Labrador die naast de bank ligt
Op zoek naar een hond
Is dit het juiste ras voor jou?
Alle honden hebben hun eigen karakter. Doe de test en ontdek welk hondenras het beste bij jou en je levensstijl past.
Hond met rode halsband zit naast de eigenaar
Op zoek naar een hond
Vind een goede fokker
Als je een raszuivere puppy wilt, moet je vertrouwen op een gerenommeerde fokker. Deze gids helpt je bij het vinden van de juiste fokker.
Puppy die aan de lijn naast de eigenaar loopt
Op zoek naar een hond
Denk je erover om een ​​puppy te nemen?
Word lid van onze Puppy Club voor tips en adviezen van onze Purina-experts bij het vinden van de juiste puppy en het voorbereiden van de thuiskomst van jouw nieuwste familielid.
Hond met rode halsband
Op zoek naar een hond
Een hond in huis
Terwijl je wacht tot je jouw puppy thuis kunt verwelkomen, kun je alvast wat dingen regelen. Lees hier wat je vooraf kunt doen om je zo goed mogelijk voor te bereiden.
Hond met rode halsband ligt
Adoptie
Het geeft ongelooflijk veel voldoening om een ​​hond te adopteren uit een dierenasiel. Het betekent vaak dat je ze een tweede kans in het leven kunt bieden. Veel honden in een asiel wachten op een liefdevol gezin en een nieuw thuis, maar wat kun je van het adoptieproces verwachten?
Hond met rode halsband kijkt uit het raam
Puppy advies
Alles wat je moet weten
Het krijgen van een nieuwe puppy is ongelooflijk spannend voor het hele gezin, maar het kan best eng zijn voor je nieuwe pup. Ontdek met ons deskundige puppy-advies hoe je met alles kunt omgaan, van gedrag tot gezondheidsvragen.
Eigenaar controleert halsband
Op zoek naar een hond
Voordelen van een hond in huis
Het is algemeen bekend dat een hond de beste vriend is van de mens, maar wist je dat het hebben van een hond talloze voordelen heeft? Van het helpen om fit te worden tot het ontmoeten van nieuwe mensen, jouw puppy kan daadwerkelijk helpen om je gezondheid en sociale leven te verbeteren. Lees verder om de voordelen van honden te ontdekken!