Voeding aangepast aan uw hond

Elke hond is uniek. Elk heeft zijn eigen karakter, zijn smaak en zijn behoeften. Net als mensen hebben honden speciale voedingsbehoeften. Veel van deze behoeften zijn afhankelijk van hun ras, leeftijd, levensstijl en gezondheidstoestand. Het is niet verwonderlijk dat een levendige pup in volle groei een evenwichtige voeding nodig heeft die erg verschilt van een minder actieve oudere hond. De meeste merken van industrieel dierenvoer bieden nu een breder gamma van recepten aan die speciaal ontworpen zijn om aan de specifieke behoeften van honden te voldoen.

Op deze site staan een aantal specifieke artikels, met advies over voeding voor honden, in elke fase van hun leven en voor elke levensstijl. Deze korte voedingsgids is bedoeld om de bijzondere behoeften te benadrukken en het belang te tonen van een speciaal samengesteld dieet. U zult ook ontdekken welke Purina-merken speciale voedingssamenstellingen aanbieden.

Puppy's

Levendige en gezonde pups verbranden twee tot drie keer meer calorieën per dag dan een volwassen hond. Dit is niet erg verrassend als u bedenkt hoeveel ze spelen en rondrennen. Zij moeten op een verbazingwekkend snelle manier ook hun spieren, botten, huid, haar en tanden ontwikkelen en een volwassen immuunsysteem krijgen.

Een industriële voeding die speciaal is ontwikkeld voor puppy's biedt geconcentreerde voedingsstoffen in een redelijke hoeveelheid, zodat het nog niet volledig ontwikkelde spijsverteringsstelsel van de pup niet te erg wordt belast. Samenstellingen voor puppy's bevatten veel eiwitten om het weefsel gezond te houden en te helpen bij de ontwikkeling van de organen. Ze bevatten ook de juiste hoeveelheden essentiële mineralen zoals calcium, fosfor, magnesium, zink en ijzer, evenals vitamine D voor de opbouw van stevige botten en tanden.

Puppy's hebben ook een kleinere mond dan volwassen honden. De brokjes in de meeste industrieel bereide voedingsmiddelen voor puppy's zijn kleiner en makkelijker om op te kauwen. Zo geven zij beter al hun essentiële voedingsstoffen vrij.

Volwassen honden

Om gezond te blijven en een lijf in goede lichamelijke conditie te houden, moet een volwassen hond een evenwichtige mix krijgen van de zes hoofdgroepen van voedingsstoffen: eiwitten, vetten, mineralen, vitaminen, koolhydraten en water.

Het in de handel verkochte hondenvoer is ontworpen om dat evenwicht te verzekeren en bij een regelmatig gebruik geeft het uw hond alles wat hij nodig heeft in zijn volwassen jaren. Of u hem nu hondenvoer in blik geeft, als brokken of een mengeling van beide, lees altijd aandachtig de voedingstips op de achterzijde van de verpakking. Vergeet niet dat de hoeveelheid die nodig is om de ideale lichaamsconditie te behouden licht zal variëren van hond tot hond.

Oudere honden

Bij oudere honden vertraagt de stofwisseling en ze worden ook minder actief: ze verbranden dus minder energie en hebben daarom minder calorieën nodig. Maar een bron van eiwitten die van goede kwaliteit en licht verteerbaar zijn, is belangrijker dan ooit, want zij helpen de hond om een goede algemene fysieke conditie te behouden en zijn spiermassa op peil te houden.

Een goede voeding voor een oudere hond moet zorgen voor geconcentreerde eiwitten van goede kwaliteit, met weinig vet en licht verteerbare koolhydraten om energie te leveren. De belangrijkste mineralen onderhouden de ouder wordende gewrichten, en de vitaminen bestrijden samen met de eiwitten de infecties die het lichaam kwetsbaar kunnen maken omdat het immuunsysteem verzwakt.

Industriële voedingsmiddelen voor oudere honden houden in hun samenstelling rekening met deze veranderingen in hun voedingsbehoeften en eetgewoonten. Kleinere stukjes kunnen uw hond ook helpen om ten volle te genieten van zijn maaltijden. Maaltijden met meer vlees kunnen de eetlust doen toenemen. Uw hond kan dus blijven genieten van zijn maaltijden zonder in te boeten aan essentiële elementen.

Kleine rassen

Kleine honden hebben heel andere voedingsbehoeften dan grote honden. Hun snellere stofwisseling betekent dat ze sneller energie verbranden en veel meer calorieën per dag nodig hebben. Een keeshond, bijvoorbeeld, moet elke dag meer dan twee keer zoveel calorieën per kilo gewicht opnemen om in goede fysieke conditie te blijven als een Deense dog.

De voedingssamenstellingen voor kleine rassen bevatten meer hoogwaardige eiwitten en zijn rijk aan vetten en koolhydraten, zodat de honden die extra energie die ze nodig hebben, krijgen. De stukjes in deze voedingsmiddelen zijn ook kleiner, zodat ze aangepast zijn aan de kleinere mond. Het kauwen wordt zo aangemoedigd, wat leidt tot een betere spijsvertering.

Grote rassen

Grote honden hebben een grote eetlust! Ze hebben ook de neiging om hun voedsel op te schrokken zonder goed te kauwen en om zwaarder te worden. Dit zorgt voor meer spanning op de gewrichten en het kraakbeen die in het algemeen kwetsbaarder zijn. Honden van grote rassen groeien het traagst en worden het snelst oud. Het is daarom belangrijk om ze een aangepaste voeding te geven.

In de samenstellingen die speciaal worden gemaakt voor grote rassen zijn de stukken groter en beter om op te kauwen: het moedigt grote honden aan om langer op hun voedsel te kauwen, waardoor voedingsstoffen doeltreffender vrijkomen. Minder vet en meer geconcentreerde eiwitten helpen de gewichtstoename onder controle te houden en de impact op de gewrichten en vitale organen te beperken, terwijl glucosamine de gewrichten zelf versterkt.

Drachtige honden

Het is niet verwonderlijk dat een evenwichtige voeding van goede kwaliteit van vitaal belang is tijdens de zwangerschap. Gedurende deze periode kan de hond sommige dagen niet genoeg eten, te veel eten of helemaal niet eten. Alle drachtige of zogende honden hebben echter een extra hoeveelheid eiwitten en energie nodig om hen bij te staan in deze tijd van lichamelijke spanning.

Een klassieke voeding voor volwassen honden voorziet niet in de nodige extra voedingsstoffen. Sommige merken van gespecialiseerde industriële voedingsmiddelen bieden menu's die speciaal zijn samengesteld voor drachtige honden. Als u die moeilijk vindt, is het niettemin in het algemeen aangeraden om over te stappen naar hoogwaardige voeding voor pups (vermijd wel de samenstellingen voor puppy's van grote rassen). De extra calorieën en de grotere hoeveelheden van andere belangrijke voedingsstoffen komen precies overeen met de behoeften van een drachtige hond.

Honden met overgewicht

Honden van grote rassen, oudere honden en minder actieve honden zijn bijzonder gevoelig om zwaarder te worden. Honden met overgewicht hebben ook meer kans op diabetes en kunnen makkelijker hart- en longproblemen of artritis ontwikkelen. 25% van de honden is eigenlijk te zwaar!

Als uw hond te veel weegt, moet u uiteraard in de eerste plaats contact opnemen met uw dierenarts, die u zal uitleggen hoe u de dagelijkse porties voedsel van uw hond kunt verminderen. "Light" samenstellingen die in de handel verkrijgbaar zijn, kunnen ook nuttig zijn. Ze bevatten minder vet, maar bevatten alle nodige vitaminen en mineralen. U kunt het aantal calorieën dus beperken zonder de grootte van de porties of de voedingsstoffen te verminderen. Een "light" dieet kan honden met overgewicht niet alleen helpen om opnieuw op het juiste gewicht te raken, maar helpt eveneens oudere en minder actieve honden om fysiek fit te blijven.

Gevoelige honden

Ongeveer 10% van alle hondenallergieën houdt verband met de voeding. De voeding kan een belangrijke rol spelen in het verlichten van allergische reacties zoals jeuk, oorontsteking, haaruitval, schaafwonden, braken en diarree. Meestal zijn de eiwitten in de voeding de oorzaak van een allergie. De grootste boosdoeners zijn rundvlees, zuivelproducten, kip, kippeneieren, tarwe, maïs en soja.

Voeding voor gevoelige honden is zorgvuldig bereid om de spijsvertering van uw hond te bevorderen en biedt een evenwichtige en doeltreffende voeding voor dieren met allergiesymptomen of voedselintolerantie. Veel van deze diëten zijn gebaseerd op een alternatieve bron van eiwitten, zoals lam, en tarwevrije koolhydraten, zoals rijst.

Als u denkt dat uw hond een allergie heeft ontwikkeld (allergische reacties kunnen optreden op elk moment in het leven van uw metgezel), dan moet u in de eerste plaats advies vragen aan een dierenarts. Een klassieke test voor het opsporen van een allergie gedurende 12 weken zal het ingrediënt of de ingrediënten vaststellen die de allergie veroorzaakt of veroorzaken. Daarna zal een alternatieve voedingsformule aan uw hond worden voorgesteld.

Actieve en werkende honden

Actieve honden die werken, hebben uiteraard een grotere inname van calorieën nodig, waaruit ze de energie kunnen putten die ze nodig hebben om zich optimaal te voelen.

De specifieke samenstellingen bieden grote hoeveelheden van hoogwaardige eiwitten, vetten en ook vitaminen, zoals vitamine B12 dat helpt om extra energie uit voedsel vrij te maken. Vitamine E maakt het ook vermoeide spieren mogelijk om efficiënter te herstellen na een periode van intensieve activiteit.