Voeding A-Z

De woordenschat die wordt gebruikt om de gezondheid en voeding van uw hond te beschrijven, kan soms verwarrend zijn. Om u te helpen het advies inzake dieet en voeding beter te begrijpen, hebben we deze woordenlijst samengesteld die de meest gebruikte termen bevat.

Kies de termen alfabetisch of door te bladeren doorheen de lijst. Om een beschrijving te lezen, klikt u op de geselecteerde term. Via links krijgt u toegang tot extra informatie.

Allergieën

Bij honden houden ze meestal verband met de voeding of met parasieten. Een allergie komt meestal tot uiting door een jeukende huid, terugkerende oorontstekingen, krabben, haarverlies, warme plekken, schaafwonden, diarree en braken. Een allergie wordt meestal gediagnosticeerd door middel van een eliminatiedieet gedurende 12 weken onder veterinair toezicht.

Antilichaam

Element van het natuurlijke afweersysteem van het lichaam dat wordt geproduceerd om infecties en lichaamsvreemde stoffen, zoals virussen en bacteriën, te bestrijden. Soms is de productie van antilichamen niet afdoende, bijvoorbeeld als antwoord op een eiwit in de voeding, en dan ontstaat er hierdoor een allergische reactie.

Antioxidanten

Betekent letterlijk "wat de oxidatie voorkomt". Antioxidanten versterken het immuunsysteem van uw hond, vernietigen vrije radicalen en houden de lichaamscellen in balans. Vitamine E is een zeer goed voorbeeld. Het juiste evenwicht bereiken

Aminozuren

De elementaire onderdelen van eiwitten. Enkele van de 20 standaard aminozuren worden essentiële aminozuren genoemd omdat zij niet kunnen worden gesynthetiseerd uit andere componenten in het lichaam. Zij moeten dus verkregen worden uit de voeding. Aminozuren ondersteunen de groei en de ontwikkeling van alle lichaamsweefsels.

Een juist evenwicht bereiken

Minerale bestanddelen

Een term die vaak vermeld staat op de etiketten van voeding voor huisdieren en die de hoeveelheid mineralen beschrijft die het product bevat.

Vitamine B-complex

Vitamine B is een complex van negen in water oplosbare vitaminen. Deze vitamine wordt zo genoemd omdat lang werd gedacht dat ze een unieke vitamine was, zoals vitamine C of D, maar later onderzoek heeft aangetoond dat het eigenlijk om een complex van vitaminen ging die op chemisch vlak verschillend waren maar die toch vaak in dezelfde voedingsmiddelen voorkwamen. De term vitamine B-complex of vitaminen B wordt vaak gebruikt. De gezamenlijke werking van vitaminen-B dragen vaak bij tot een betere gezondheid: ze ondersteunen de stofwisseling, houden de huid gezond en onderhouden de spieren, verbeteren de functies van het immuunsysteem en het zenuwstelsel en het bevorderen de groei en de celdeling. Ze helpen ook in de strijd tegen hart- en vaatziekten. Foliumzuur, riboflavine, niacine en biotine zijn voorbeelden uit het vitamine B-complex.

Een juist evenwicht bereiken

Calciumpantothenaat

Een vitamine B-complex dat ook wel pantotheenzuur wordt genoemd. Het is aanwezig in alle weefsels van het lichaam en in alle vormen van levend weefsel. Daarom komt een tekort aan deze vitamine uiterst zeldzaam voor. Pantotheenzuur is nodig voor het correcte gebruik van koolhydraten, eiwitten en vetten.

Koolhydraten

Energie met nutriënten op basis van planten of groenten, variërend van eenvoudige suikers (die snel energie vrijgeven) tot complexere structuren zoals houtachtige delen van granen, zoals cellulose (die langzaam energie vrijgeven). Op voedings- en stofwisselingsvlak zijn de belangrijkste koolhydraten glucose, fructose en galactose. Industrieel hondenvoer bevat deze suikers en zetmeel die honden gebruiken als bron van calorieën. Dit type van voedsel is een nuttige bron van vezels die essentieel zijn voor de goede werking van de darmen.

Het juiste evenwicht bereiken

Chocolade

Geef nooit chocolade aan uw hond. Het is een zeer giftige stof voor hun stelsels. 85 gram van keukenchocolade is genoeg om een middelgrote hond te doden!

Cholinechloride

Een vitamine B-complex dat nodig is voor de goede werking van de lever en de celstofwisseling. Choline is ook een belangrijk onderdeel van celmembranen. Ze is zeer aanwezig in voedingsmiddelen zoals vlees, peuldragers, zuivelproducten en volle granen.

Colostrum

De eerste melk uitgescheiden na de geboorte door een zogende hond en die belangrijke antistoffen bevat die pups helpen beschermen tegen infecties.

Voeding tijdens de dracht en lactatie (link)

Enzymen

Stoffen die door het lichaam worden geproduceerd en die betrokken zijn bij vele stofwisselingsprocessen.

Vetten

Een essentieel element van het dieet van de hond en een vitale bron van energie die 2,25 maal meer energie levert dan eiwitten en koolhydraten. Vetten zorgen voor belangrijke vetzuren en fungeren als dragers van in vet oplosbare vitaminen, zoals vitamine A, D, E en K. Sommige vetten zijn essentiële bestanddelen van de voeding. Ze bevorderen onder andere de overdracht van zenuwimpulsen, de vorming van galzouten (voor een goede spijsvertering en opname) en het reguleren van de lichaamstemperatuur. Vetten geven voedingsmiddelen ook meer smaak en maken ze beter verteerbaar. Zonder een juiste inname van vetten worden de huid en de vacht ziekelijk en een acuut tekort kan leiden tot groeivertraging, gewichtsverlies en een verhoogde gevoeligheid voor infecties.

Een juist evenwicht bereiken

Ijzersulfaat

Een belangrijke bron van ijzer in verschillende industriële voedingsmiddelen voor honden, die de vorming van hemoglobine bevordert en dus ook het transport van zuurstof in de bloedstroom.

Vismeel

Een uitstekende bron van hoogwaardige eiwitten, essentiële aminozuren, vetten, calcium, fosfor en andere mineralen.

Vrije radicalen

Reactieve stoffen die worden aangemaakt in het lichaam tijdens de normale stofwisseling, vaak overmatig met de leeftijd en met stress, en die zich proberen te koppelen aan andere moleculen. Dit heeft tot gevolg dat de betrokken cellen beschadigd of zelfs vernietigd worden. Ze worden tegengewerkt door de antioxidanten die door het lichaam worden geproduceerd.

Glucose

Een enkelvoudige suiker. Vorm waarin koolhydraten zich in de bloedstroom bevinden. Dit is de belangrijkste vorm van koolhydraten die gebruikt worden door de lichaamscellen om energie te krijgen. Tijdens het transport in het lichaam van uw hond voedt een deel van de glucose rechtstreeks de hersencellen, terwijl de rest wordt getransporteerd naar de lever en de spieren waar het wordt opgeslagen als glycogeen, en naar vetcellen, waar het wordt opgeslagen als vet. Glycogeen is een secundaire bron van energie die gebruikt en omgezet wordt in glucose als er een behoefte aan energie ontstaat.

Intoleranties (overgevoeligheden)

Gevallen waarin om welke reden dan ook een dier een bepaalde stof (meestal een voedingsmiddel) niet kan verdragen, omdat het eigen systeem er niet in slaagt ermee om te gaan. Dit soort nevenwerking houdt geen verband met het immuunsysteem. Spijsverteringsstoornissen en huidproblemen zijn veel voorkomende tekenen van intolerantie. Voedselallergieën verschillen van intoleranties omdat zij wel een invloed hebben op het immuunsysteem.

Lipiden

Lipiden zijn meestal synoniem met "vetten" op het gebied van voeding en, hoewel alle vetten lipiden zijn, zijn alle lipiden geen vetten. Lipiden zijn van essentieel belang voor vele functies in het lichaam: de opslag van energie, de ontwikkeling van celmembranen en de vorming van hormonen en vitaminen in het lichaam. Abnormale niveaus van bepaalde lipiden, met name cholesterol en transvetzuren, vormen een risico voor hart- en andere ziekten.

L-lysine en D, L-Methionine

Essentiële aminozuren die ondersteuning bieden en zorgen voor de spieren en die tegelijk het immuunsysteem sterk en gezond houden.

Mangaansulfaat

Een belangrijke bron van mineraal mangaan in veel industriële voedingsmiddelen voor honden, die het juiste gebruik van glucose in het lichaam ondersteunt.

Metabolisme (stofwisseling)

Alle fysische en chemische basisprocessen die een lichaam in een goede gezondheid houden en die ervoor zorgen dat het juist functioneert.

Mineralen

Net als mensen hebben honden het juiste evenwicht van alle soorten mineralen nodig om de structuren van het lichaam en de vitale functies te behouden. De mineralen zorgen voor een balans van lichaamsvloeistoffen, ondersteunen de stofwisseling en zorgen voor stevige botten en tanden. Tot de essentiële mineralen behoren calcium en fosfor voor botten en tanden, ijzer voor het bloed en mangaan voor kalium. Industriële voedingsmiddelen voor honden worden zorgvuldig samengesteld om in alle behoeften van uw huisdier voor mineralen te voorzien. Een onevenwicht van de mineralen kan zeer gevaarlijk zijn.

Het juiste evenwicht bereiken

Niacine

Een belangrijk vitamine van het B-complex dat bijdraagt tot de vorming van enzymen en dat nodig is voor een juiste opname van koolhydraten, proteïnen en lipiden.

Obesitas (zwaarlijvigheid)

Ongeveer een op de vier honden heeft overgewicht of is zwaarlijvig. De belangrijkste oorzaken zijn te veel eten en een gebrek aan beweging. Meer lichaamsbeweging, een dieet op basis van gecontroleerde porties en geen snoepjes eten draagt bij tot gewichtsverlies bij de meeste honden. Ook een dieet kan zeer doeltreffend zijn. Gewichtsverlies moet geleidelijk gebeuren en in het geval van honden met een groot overgewicht is het aanbevolen om een vermageringsprogramma te laten opstellen door de dierenarts.

Een hond met overgewicht

Omega vetzuren

Meervoudig onverzadigde vetzuren 3, 6 en 9 bevorderen gezonde gewrichten, de werking van het immuunsysteem, een gezonde huid en vacht, en regelen eveneens de stofwisselingsfuncties en ontstekingsprocessen.

Kaliumchloride

Een belangrijke bron van kalium en chloor in industriële voeding voor honden die helpt om de vochtbalans te behouden en de functies van enzymen, spieren en zenuwen ondersteunt.

Prebiotica

Dieren halen het beste uit hun voedsel door dit om te zetten in energie, essentiële vitaminen, mineralen en voedingsstoffen vrij te geven en het lichaam te voeden. In de dikke darm helpen "vriendelijke" bacteriën het lichaam om het voedsel af te breken door bij te dragen tot een goede opname van deze voedingsstoffen en door te strijden tegen schadelijke bacteriën. Een prebioticum wijst op een voedingsonderdeel dat deze vriendelijke bacteriën in het spijsverteringsstelsel voedt, waardoor een gezond evenwicht in de darm ontstaat en de gezondheid en het welzijn op lange termijn wordt bevorderd. Prebiotica zijn meestal opgenomen in industrieel bereid voedsel voor honden.

Probiotica

Probiotica zijn levende micro-organismen die gunstige effecten hebben op het gastorganisme door de eigenschappen van de darmflora te verbeteren. De term "probiotica" verwijst in het algemeen naar "goede" bacteriën die een dier nodig heeft om een gezond immuunsysteem en een goede spijsvertering te behouden.

Eiwitten

Eiwitten zijn de basiscomponenten van het lichaam die essentieel zijn voor de groei en het herstel. Eiwitten helpen bij de afgifte van energie en de opbouw van spieren, huid, haar, antilichamen, enzymen, bloedstolsels, hemoglobine en hormonen. Goede bronnen van eiwitten zijn onder andere gevogelte, vis, rundvlees, lever en lamsvlees.

Een juist evenwicht bereiken

Riboflavine

Een essentieel vitamine van het B-complex en een sleutelonderdeel van de enzymensystemen.

Zout

Een bron van natrium en van chloride dat de juiste niveaus van de pH van het bloed, de waterhuishouding en de nierfuncties regelt. Draagt ook bij tot de smaak en de eetlust. Net als bij mensen kan een overmatige inname van zout gevaarlijk zijn.

Selenium

Selenium is een mineraal dat de oxidatie van lipiden voorkomt en een essentiële antioxidant die de opname van vitamine E versterkt. Selenium beschermt eveneens het immuunsysteem door de vorming van vrije radicalen te neutraliseren.

Vitaminen

Organische voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft voor een goede stofwisseling. Vitaminen zijn onderdelen of katalysatoren van enzymatische reacties van het organisme. De vitaminen ondersteunen ook diverse andere lichaamsfuncties, zoals het immuunsysteem, het gezicht, de botstructuur, spieren en gewrichten, en de productie van antioxidanten. Er zijn twee soorten vitaminen: in vet oplosbare (vitamine A, D, E en K) en in water oplosbare (B en C). De in vet oplosbare vitaminen worden opgeslagen in de vetweefsels van het lichaam, terwijl in water oplosbare vitaminen worden uitgescheiden in de urine. Gedomesticeerde honden vinden de vitaminen die hun lichaam nodig heeft, in goede industriële voedingsmiddelen. Net als mineralen moeten vitaminen zorgvuldig in evenwicht zijn. Een overmaat van bepaalde vitaminen kan schadelijk zijn, terwijl een tekort ook nadelige gevolgen kan hebben voor de gezondheid.

Een juist evenwicht bereiken

Vitamine C

Vitamine C ondersteunt de aanmaak van collageen en draagt bij tot de normale botvorming. Ze beschermt ook tegen beschadiging door vrije radicalen die het bindweefsel kunnen afbreken.

Vitamine E

Vitamine E helpt bij het moduleren van de processen van de vrije radicalen bij dieren die lijden aan een gewrichtsdisfunctie. Ze biedt een antioxiderende ondersteuning, verbetert de bloedcirculatie, versterkt het immuunsysteem en ondersteunt de cardiovasculaire functie.

Water

Water is het belangrijkste van alle voedingsstoffen en is verantwoordelijk voor het regelen van de lichaamstemperatuur, het transport van voedingsstoffen in het lichaam, van de verwijdering van afval in de vorm van urine, en het bevordert eveneens chemische reacties en de spijsvertering. De hoeveelheid water die nodig is, hangt af van verschillende factoren, zoals de omgevingstemperatuur, het niveau van lichaamsbeweging en de droge of natte voeding die de hond tot zich neemt. Uw hond moet steeds kunnen beschikken over een kom vers en schoon water.

Water

Water is het belangrijkste van alle voedingsstoffen en is verantwoordelijk voor het regelen van de lichaamstemperatuur, het transport van voedingsstoffen in het lichaam, van de verwijdering van afval in de vorm van urine, en het bevordert eveneens chemische reacties en de spijsvertering. De hoeveelheid water die nodig is, hangt af van verschillende factoren, zoals de omgevingstemperatuur, het niveau van lichaamsbeweging en de droge of natte voeding die de hond tot zich neemt. Uw hond moet steeds kunnen beschikken over een kom vers en schoon water.